De ce trebuie demis de urgență Dodon? Şi ce-l aşteaptă pe PLAHOTNIUC, dacă nu va executa prescripţiile europene ? ?

Dodon

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei europene,  a rostit, acum câteva minute, un discurs istoric despre starea Uniunii Europene. Cu referință la ceea ce așteptăm noi – admiterea în UE – el a spus abia în concluzii: Vreau să facem  mai mult pentru a reuni Estul și Vestul Europei.

Și noi intrăm aici.

Deci, nu au picat deloc bine scandalurile în care Plahotniuc, Dodon, Candu și Filip au antrenat cele trei palme de pământ. În discursul lui Jean-Claude Juncker  capitolul care ne privește direct pe noi și viitorul nostru este unul dinamic, traversat mereu de ideea că UE trebuie să aibă o politică externă unică. Adică, o UE, protejată de potențialii agresori, trebuie să vorbească cu o singură voce în cadrul forurilor internaționale după cum ar fi, de exemplu, ONU, în alte structuri asiatice. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că admiterea R.M. în UE, prin București nu va mai constitui o problemă de vreme  ce doar un singur om va decide dacă putem depune cere de admitere  ca stat-candidat sau nu. Îmi vine imediat în gând faptul că din ianuarie 2019 România va deține pentru 6 luni președinția UE și că, dacă nu l-am avea pe Dodon președinte refractar, am putea  fi cu multe șanse. Asta, bineînțeles în cazul în care Plahotniuc renunță la votul său mixt, eliberează deținuții politici și, esențialul, îl demite pe Dodon. Cu Dodon noi nu avem ce face la Bruxelles. Acesta mereu îl bagă pe Putin ca mediator între Bruxelles și Chișinău.

Am citit cu viteza fulgerului discursul demnitarului ca să vă propun alineatul de care vă vorbeam puțin anterior. Iată-: I want us to do more to bring together the East and West of Europe. It is time we put an end to the sorry spectacle of a divided Europe. Our continent and those who brought an end to the Cold War deserve better. ( Vreau să facem mai mult pentru a reuni Estul și Vestul Europei. Este timpul să punem capăt  acestui spectacol de prost gust al unei Europe divizate. Continentul nostru și cei care au pus capăt războiului Rece merită mai  mult.)

Incontestabil se pune problema admiterii Rusiei în UE, lucru care nu se va întâmpla în viitorul apropiat, deoarece Kremlinul nu vrea să-și retragă trupele din Transnistria, nu retrocedează Ucrainei Crimeea, agresează mereu Georgia.

E problema admiterii R.M. ca model se succes al integrării, parte a României. Ce ar demonstra astfel Bruxellesul? În primul rând ar arăta întregii lumi că știe a rezolva consecințele pactului Molotov-Ribbentrop. E capabil să creeze model demne de urmat de către alte state.

Ce trebuie să facem noi pentru aceasta? Trebuie să ne unim și să detronăm odiosul binom  Dodon-Plahotniuc.  Acesta se va întâmpla, firește, în 2019. Nerecunoașterea alegerilor fraudate de către Plahotniuc și Dodon se va solda cu formarea unei mari coaliții căreia trebuie să i se promită  de la Bruxelles că R.M. intră sub umbrela de securitate a UE, dacă vrea numaidecât să fie stat neutru, deși neutralitatea presupune costuri foarte mari pentru apărare, nu doar  procente din pib.

Plahotniuc și-a dat perfect seama că are un viitor sumbru. Jean Claude Juncker i-a spus astăzi indirect că nu mai are multe zile politice de trăit. El trebuie să se conformeze prescripțiilor europene și să plece pentru a scăpa puțin atins de justiția europeană de la București. Dacă se va încăpățâna, Plahotniuc o va sfârși mai rău ca Ceaușescu. El va sta toată viața la Pârnaie.

VASILE GROZAVU