La Chişinău a fost inventată o nouă unitate de măsură, DODONII, ghici pentru ce se întrebuinţează ?

dodon caricatura

În estul Europei, uciderea unei persoane-problemă prin intermediul unui accident auto este una dintre metodele preferate de către cei ce au un asemenea interes.

Desigur, nouă, românilor, cel mai rapid ne vine în minte exemplul soților Doina și Ion Aldea Teodorovici, celebrii interpreți ,,unioniști” morți într-un accident auto în anul 1992. Urmează apoi moartea poetului Grigore Vieru în 2009, la două zile după ce suferise tot un accident grav de circulație. Apoi avem istoria lui Adrian Dohotaru, poet român, jurnalist, eseist, dramaturg şi diplomat, care se stinge din viață în 1995, într-un alt accident auto, în drum spre Odessa, unde mergea să depună o coroană de flori la bustul lui Mihai Eminescu. Putem discuta și despre moartea, evident, tot într-un accident auto, în noiembrie 2000, a deputatului moldovean Gheorghe Ghimpu, alt ,,unionist”, și primul om care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Președinția Republicii Moldova. Urmează cazul lui Andrei Savciuc, unul dintre liderii studenţilor basarabeni din România, mort în anul 2009, tot în urma unui accident rutier. Lista se încheie cu Tudor Arnăut, istoric și prorector al Universității de Stat a Moldovei, alt unionist convins, mort într-un accident rutier în anul 2012. Toate acestea, desigur, nu pot fi pur și simplu coincidențe.

Răsturnarea mașinii lui Igor Dodon, ieri, într-un accident auto, și internarea președintelui Moldovei la spital, pare a fi o nouă acțiune ce uimește prin coincidențe trase de păr. Intrarea unui camion pe contrasens nu este un fapt normal, ci dimpotrivă, o anormalitate. Această anormalitate, întâmplată tocmai când pe contrasens circula coloana oficială a președintelui Moldovei, este deja o coincidență. Iar această coincidență, întâmplată fix acelei mașini din coloana în care se află Igor Dodon e coincidența coincidențelor. Și să ne oprim, bineînțeles, aici. Deoarece pentru noi, românii, e dificil să știm ce sentimente să împărtășim cu ocazia acestui eveniment: noi cunoaștem bine că lungimea se măsoară în metri, greutatea în kilograme, iar servilismul față de Kremlin în dodoni.

Dodoane, probleme mă?