PROBE/EXPLOZIV: De ce Preşedintele DODON trebuie să-şi dea demisia de onoare ? Tentativă de omor sau abuz în serviciu ?

Dodon rus

Dorim sa-i amintim Presedintelui R. Moldova Igor Dodon ca reprezinta statul si este garantul drepturilor omului tuturor cetatenilor, indiferent la  naţionalitate, etnie, limbăreligie, categorie socială, convingeri, sex,  vârstă. R. Moldova este constitutional un stat laic si nu are o religie de stat. Orice persoană are dreptul la libertatea de gîndire, de conştiinţă şi de religie. Confesiunea oricarui om politic este o chestiune privata.Religia ortodoxa este o religie importanta pentru R. Moldova si Presedintele R. Moldova in calitate de cetatean are dreptul sa participe la diferite sarbatori, evenimente, ceremonii religioase, dar numai in calitate de simplu cetatean, de credincios ortodox si nu ca sef de stat. Este bine ca Presedintele Dodon este ortotodox. Dar cand merge la biserica, la diferite evenimente religioase se duce pe cont propriu. El trebuie sa faca asta intrun cadru constitutional, legal. Nu poate utiliza personalul si transportul Serviciului de Protecție și Pază de Stat care este o institutie publica finantata din Bugetul de Stat, format din taxele tuturor cetatenilor. Îi amintim ca biserica este separata de stat. Iar cand foloseste aceasta institutie publica, un lucru este  cert ca Serviciul de Protecție și Pază de Stat al R. Moldova nu poate sa faca abuz de regulamentul circulatiei rutiere al R.Moldova si sa se deplaseze cu o viteza excesiva. Şi foarte grav este faptul că potrivit colegului său deputatul PSRM, Vlad Batrancea şeful statului Igor Dodon își ducea mama acasă, la Sadova, cu mașina prezidențială, când a fost implicat în accidentul rutier de circulație pe traseul Chișinău-Ungheni.

IGOR DODON, Facebook: Astăzi se împlinesc 20 de ani de la înființarea Episcopiei de Cahul şi Comrat a Mitropoliei Moldovei, care reuneşte toate parohiile ortodoxe din sudul ţării. Cu acest prilej, am participat la Sfânta Liturghie praznicală de la Biserica Sfîntul Ierarh Nicolae din orașul Basarabeasca, oficiată de Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldovei, Vladimir. La eveniment au mai participat, Episcopul de Cahul şi Comrat, Anatolie, başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, preşedintele raionului Basarabeasca, Petru Puşcari. Am adresat sincere felicitări Episcopului Anatolie şi tuturor enoriaşilor Episcopiei de Cahul şi Comrat cu ocazia acestui eveniment semnificativ. Vom păstra cu sfințenie credința noastră ortodoxă – pilonul spiritual al poporului nostru, tezaur lăsat drept moștenire de către strămoşii noştri. Liberalul Valeriu Munteanu susține că dacă accidentul în care fost implicat președintele Igor Dodon ar fi avut într-un alt stat european, șeful statului ar fi demisionat. Potrivit lui, utilizarea mașinii de serviciu, în zi de duminică, în scop personal este un abuz din partea președintelui.

Fotografia postată de Igor Dodon.

Fotografia postată de Igor Dodon.

Fotografia postată de Igor Dodon.

Fotografia postată de Igor Dodon.

Fotografia postată de Igor Dodon.

IGOR DODON, Facebook: Cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, împreună cu Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, am efectuat o vizită la biserica renovată „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Sîngera. Am participat la sfinţirea altarului nou al bisericii. I-am felicitat pe toţi locuitorii Sîngerei cu ocazia hramului localităţii. Mai apoi, am vizitat Catedrala „Naşterea Domnului” din Chișinău, unde i-am felicitat cu această sărbătoare pe enoriașii prezenți la Catedrală.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul bisericesc şi încununează sfîrşitul postului Adormirii Maicii Domnului. În această zi, şi-a sfîrşit calea vieţii pămîntești Sfînta Fecioară Maria, dar pentru noi aceasta este o zi de sărbătoare, deoarece cu toţii am ajuns să avem o Ocrotitoare Cerească.

Transmit sincere felicitări locuitorilor multiplelor oraşe şi sate din Moldova, clerul şi enoriaşii bisericilor în care, astăzi, la fel ca şi în Sîngera, sunt sărbătorite hramurile.

Le doresc tuturor locuitorilor ţării noastre pace, numai bine, bunăstare şi ajutor din partea Sfintei Născătoare de Dumnezeu!

Fotografia postată de Igor Dodon.

Fotografia postată de Igor Dodon.

Fotografia postată de Igor Dodon.

DORIN GALBEN, jurnalist: Eu când sunt la cineva în mașină (în special, în taxi) și el merge prea repede, nu ține cont de semnele de circulație și/sau se bagă în fața altor șoferi, îi zic să meargă mai încet și regulamentar, iar dacă nu reacționează, insist să oprească pentru ca să cobor. De regulă, șoferii sunt receptivi.

Da, la accidentul cu implicarea lui Igor Dodon voiam să ajung. Șoferul camionului de la Avicola Floreni (care a lovit mașina în care se afla președintele, feciorul și mama sa) a ajuns în stare gravă la spital, dar când și-a revenit un pic, a explicat ce s-a întâmplat. Coloana șefului statului se deplasa cu o viteză foarte mare. Microbuzul din față a frânat brusc. A frânat brusc și șoferul camionului, dar pentru că drumul era umed, autovehiculul a derapat. Gata, mister deslușit. Care tentativă de omor și atentat la viața președintelui?! Nu știu cum lucrează un killer, dar sigur nu urcă la volanul unui camion, care transportă păsări congelate și ouă, și pornește pe drumurile naționale, cu speranța că „va derapa” peste mașina de milioane a lui Dodon. Absurd.

E un accident banal, ca alte sute sau mii de accidente ce au loc, anual, pe drumurile din R. Moldova. Despre ele nu se vorbește atât de mult pentru că nu toți cei implicați sunt președinți, miniștri sau deputați. De obicei, de vină este viteza. Să știi că ești cu feciorul și cu mama în mașină, să vezi că afară picură și asfaltul e umed, să simți că automobilul se deplasează cu viteza luminii și să nu-i zici șoferului să mai ia piciorul de pe accelerație, este o iresponsabilitate.

P.S. Bine că totul s-a terminat cu bine. Dar nu trebuie transformat în țap ispășitor șoferul camionului, care, imediat cum a ieșit din gura morții, a aflat că este „killer”. Și da, fiți un pic mai buni!

VALERIU MUNTEANU:„Cea mai deocheată apreciere (a accidentului – n.r.) a venit de la deputatul PSRM Vlad Bătrâncea, care a declarat, că accidentul ar fi fost „un atentat” la viața șefului statului. Sigur că este o idioțenie, ce încearcă să acopere caracterul ilegal al cursei de duminică a cortegiului prezidențial. Nu există teroriști la Floreni. În orice alt stat european, președintele ar fi fost dator cu o demisie de onoare, dacă s-ar fi constat că acesta, în zi de duminică își plimba mama și fiul cu mașina sa de serviciu, dar desigur, nivelul toleranței ridicate a moldovenilor la derapajele politicienilor este atât de mare, încât acest „detaliu insignifiant” din arhitectura accidentului de astăzi va fi trecut cu vederea. Din păcate”, a scris Munteanu.

Liberalul a mai adăugat că în acest caz s-ar cere crearea unei comisii parlamentare care să verifice circumstanțele în care s-a produs accidentul.

„Poate, totuși, se formează o comisie parlamentară, în cadrul căreia s-ar stabili clar și fără echivoc toate circumstanțele acestui accident și mai ales dacă președintele putea sau nu să-și ducă membrii familii cu mașina de serviciu, în zi de duminică… Dacă citești legea cu calm, fără să invoci diferite divinități, sau blesteme, vezi foarte clar că ceea ce a făcut astăzi Dodon este un abuz”, a conchis politicianul.

Amintim că duminică, 9 septembrie, două mașini din cortegiul președintelui Igor Dodon au fost implicate  într-un accident rutier care s-a produs pe traseul Strășeni – Călărași. Șeful statului se afla în vehiculul lovit lateral de un camion. Împreună cu el în mașină se afla mama sa și unul dintre cei trei fii.

La câteva ore de la producerea accidentului, șeful statului a transmis un mesaj prin care anunța că accidentul a trecut fără traumatisme grave.

http://agora.md/stiri/49465/valeriu-munteanu-in-orice-alt-stat-european-presedintele-ar-fi-fost-dator-cu-o-demisie-de-onoare