DECLARAŢIE EXCLUSIVĂ a Uniunii Europene: Turcia lui ERDOGAN să demonstreze că organizația lui Gulen este teroristă. Ce ne va răspunde acum Preşedintele Dodon şi coordonatorul coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc ?

fethullah-gulen

Am afirmat în repetate rânduri că este imposibil ca un adevărat musulman să fie terorist și nici un terorist  nu poate fi considerat un adevărat musulman.

Fethullah Gülen

Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, a declarat că Uniunea Europeană are nevoie de dovezi concrete din partea Turciei pentru a considera organizația clericului musulman Fethullah Gulen drept una de natură teroristă, potrivit agenției Reuters.

Clericul musulman Fethullah Gülen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan şi lider al Mişcării Gülen (Hizmet), care trăiește în autoexil în statul american Pennsylvania, este acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa eșuată de lovitură de stat. Gulen a negat însă orice implicare în complotul eşuat și îl acuză pe Erdogan că încearcă să acapareze și mai multă putere.

Ankara a catalogat mișcarea lui Gülen (Hizmet) drept Organizația teroristă Fethullahistă (FETO), iar mii de persoane suspectate că ar avea legătură cu aceasta au fost arestate.

„Cât despre FETO, nu considerăm că este o organizație teroristă, și nu cred că UE își va schimba prea curând poziția”, a declarat oficialul european.

„Nu avem nevoie doar de dovezi circumstanțiale – cum ar fi descărcarea unei aplicații – ci informații concrete substanțiale care să arate că erau implicați(…)”, a afirmat Gilles de Kerchove într-un interviu pentru agenția de știri Reuters.

În urma tentativei eşuate de lovitură de stat militară din Turcia, autorităţile de la Ankara au declanşat o amplă campanie de pedepsire a persoanelor suspectate că ar fi participat la această acţiune. Sute de mii de persoane au fost demis din funcţii, iar zeci de mii oameni au fost arestaţi, inclusiv mulţi oponenţi ai preşedintelui Recep Erdogan.

Măsurile represive luate de Ankara, care au vizat inclusiv jurnalişti străini, au provocat o reacţie dură din partea multor ţări UE.

UE: Turcia să demonstreze că organizația lui Gulen este teroristă