Cum R. Moldova devine paşalâc turcesc, iar Plahotniuc-Dodon, vânzătorii de ţară, neofanarioţiii sec. XXI

N. Negru

Semne diacritice

La multele epitete de până acum – cel mai sărac din Europa, cleptocrat, olgarhic, eșuat, capturat…- statului moldav i se poate atribui încă unul – neofanariot, adică dependent de Poarta Otomană de azi și sultanul ei, Erdogan. Poetul Nicolae Popa a descifrat abreviatura RM ca Raiaua Moldova și nu e departe de adevăr.

După evenimentele de joi, când bravul nostru SIS a reținut și a expulzat tocmai șapte persoane suspectate că ar aduce atingere securității Republicii Moldova, care din întâmplare sunt cu toții profesori de origine turcă, aciuați în rețeaua de școli „Orizont”, finanțată de Fetullah Gulen, dușmanul de moarte al președintelui turc, un „Soros al turcilor”, care s-a autoexilat în SUA, ne dăm seama că ticăloșia clasei noastre conducătoare nu are limite. Când se credea că a ajuns la fundul prăpastiei morale, iată că mai continuă să cadă. Trebuie precizat totuși că unii domnitori fanarioți au avut și sclipiri de umanism, de decență. Neofanarioții noștri nu le au.

Acum e limpede de ce spunea Dodon că Turcia va repara Președinția pe gratis și o va mobila. Pentru el și Plahotniuc (fără „coordonatorul executiv”, semipreședintele nu putea încheia afacerea) onoarea, demnitatea, drepturile, libertatea omului nu costă nimic. Ei de fapt vând oameni, azi ei vând cetățeni străini, dar mâine vor vinde și cetățeni ai Republicii Moldova, dacă li se va plăti.

Acum e clar de ce întârzia Erdogan să vină, el aștepta sacrificarea promisă a concetățenilor săi, a căror vină e că există. Dacă i s-a făcut pofta ce-a poftit, o să apară degrabă. Oare de unde știa el că „gheaurii” stataliști nu au principii, că pot fi cumpărați cu mobilă și tapete?

Fapta lui Plahotniuc și Dodon e cu atât mai josnică, mai ticăloasă, cu cât cetățenii turci expulzați ceruseră azil politic în Republica Moldova, iar Amnesty Internațional a recomandat guvernelor să nu facă extrădări către Turcia. Dacă sunt indezirabili în Republica Moldova, să fie lăsați să plece unde vor dori ei, unde viața nu le va fi pusă în pericol, unde nu există riscul să fie torturați. Dacă la mijloc nu e o afacere cu Erdogan, de ce nu se procedează omenește?

Acum se vede de ce Botnari a fost mutat de la „MoldovaGaz” la SIS, un profesionist nu ar fi acceptat asemenea comenzi. Plahotniuc nu avea nevoie de un profesionist care să identifice pericolele reale ale RM, el avea nevoie de o sculă.

Acum cei care vor vota în alegerile viitoare pentru socialiștii lui Dodon pot să fie siguri, sută la sută, că votează pentru neofanariotul Plahotniuc. Iar cei care vor vota pentru PD vor vota automat și pentru neofanariotul și vasalul putinist Dodon. Plahotniuc-Dodon sunt două capete ale aceluiași monstru nesățios, josnic, trădător, beat de putere, lipsit de umanism, care căpiază la vederea banilor. S-a ajuns într-un punct în care nu credeam că se poate ajunge: să-ți fie rușine de Republica Moldova.