DEZVĂLUIRE-BOMBĂ: Marea corupţie – politica de stat a R. Moldova. Oligarhul Boris Birştein şi Preşedintele Mircea Snegur

Popor corupt

E cert faptul că  din 1991, de la Independenţă încoace, politica de stat a R. Moldova este MAREA CORUPŢIE, ce a început în epoca primului Preşedinte MIRCEA SNEGUR care a servit intereselor omului de afaceri Boris Birştein, oligarh care a reuşit să devină stăpânul absolut al Moldovei.

Imagine similarăImagini pentru Snegur

Prezentăm mai jos cele mai importante „realizări” din cariera politică a Preşedintelui Mircea Snegur.

–         a exclus imnul „Deşteaptă-te române!”, care era până atunci imnul Republicii Moldova

–         a interzis utilizarea glotonimului „limba română” şi a persecutat promotorii românismului

–         a ordonat retragerea trupelor moldoveneşti din teritoriile ocupate de trupele de cazaci în războiul din 1992

–         a semnat ruşinosul tratat cu Federaţia Rusă prin care a legitimat ocupaţia militară a Republicii Moldova după războiul din 1992

–         a fost unul din iniţiatorii curentului moldovenist, pledând în acelaşi timp pentru dezintegrarea României şi formarea statului „Moldova Mare”
–         a încercat eliminarea obiectului „istoria românilor” şi „limba şi literatura română” din şcoli, provocând revoltele studenţilor în 1995

–         a servit intereselor omului de afaceri Boris Birştein, care reuşise să devină stăpânul absolut al Moldovei

Imagini pentru Boris Birştein Mircea Snegur

Astea sunt elementele care  pot  schiţa adevăratul portret al cetăţeanului Mircea Snegur.

Iată câteva articole din perioada respectivă care ne creionează relaţiile dintre oligarhul Boris Birştein şi Mircea Snegur.

Cine este Boris Birstein

ZIUA, Bucuresti – Luni, 18 martie 2002

Birstein este unul dintre initiatii ştabilor comunisti care prin 1990-1991 au tinut lumanarea Uniunii Sovietice. Operatiunea „Banii partidului”, realizata de KGB la indicatia PCUS, a dat nastere atunci primului si deocamdata ultimului esalon de miliardari din spatiul postsovietic. Desi au ramas un timp in culise, aceste personaje, imbogatite in doi timpi si trei miscari, au preluat cu rapiditate controlul asupra pietei economice si a puterii politice din fostul imperiu al raului. Majoritatea „initiatilor” (Berezovski, Hodorkovski, Aven, Fridman, Potanin si altii) au ramas sa traga sforile financiare in Rusia.

Specialist al combinatiilor subterane, magnatul din Toronto poate fi asemuit cu un sahist care joaca in acelasi timp si cu albele si cu negrele. Iata de ce castiga in toate cazurile, indiferent de rezultatul partidei. In 1991, de exemplu, a fost antrenorul si sponsorul lui Mircea Snegur in prima campanie electorala pentru alegerile presedintelui. Tot atunci a finantat, in paralel, si neprezentarea la meci a contracandidatilor. Ca rezultat, Snegur a invins practic fara lupta. In 1996, Birstein i-a sustinut concomitent si pe Lucinschi si pe Sangheli. Astfel, victoria unuia dintre cei doi a fost in fond transat din start. Tot asa a procedat si in alegerile parlamentare din 1998, cand a pariat concomitent si pe Diacov, si pe comunisti. A ramas fidel tacticii sale si in 2001, cand a sprijinit si PCRM, si Alianta Braghis, si formatiunea lui Diacov.

Boris Birstein detine in Moldova cvasi-monopolul exporturilor de materii prime (intre care cel al lemnului), monopolul asupra bancilor, al societatilor de asigurare, prin intermediul marelui sau concern „Seabeco”, cel care controla si imprimarea banilor in Moldova. Alaturi de monopolul fabricarii de pasapoarte, „Seabeco Concern” mai controla turismul si devenise intre timp proprietarul unui luxos hotel din Chisinau, „Joly Allon”, (finantator al fundatiei sotiei lui Lucinschi, „Brandusele Sperantei”), inclusiv al cazinoului acestuia, ambele, pana in 1991, proprietate a partidului comunist de atunci.

In 1996, Concernul Seabeco mai dispunea in Moldova de 12 ferme-crescatorii, care produceau 3500 de tone de carne de curcan pentru piata occidentala (10 dolari/kg), pe langa monopolul traficului de droguri si masini furate din Germania si Austria.

Una dintre aceste masini i-a fost facuta cadou de Birstein ministrului de Justite al Moldovei, limuzina cu care acesta a fost prins la Viena. Automobilul fusese furat, de fapt, de mafia ucraineana din orasul Heilbron (Germania). Ministrul nu era decat un „curier” al lui Birstein, intre ale carui afaceri intra si traficul de „carne vie”, cu moldovence, in bordelurile din Germania. In realitate, Birstein si Seabeco se ocupau de „spalarea banilor” mafiei ruse, bani care ajungeau apoi, „curati”, in bancile din Elvetia.

Birstein, evreu de origine lituaniana (conform FBI si Interpol), a emigrat in Israel in anii ’80, apoi a re-emigrat cu pasaport canadian, pentru ca in 1991, utilizand vechiul sau pasaport sovietic, sa revina in R. Moldova, unde si-a procurat imediat un pasaport moldovenesc. L-a cointeresat pe Mircea Snegur cu o mare cantitate de motorina, pe care apoi a vandut-o tot el, dar in numele lui Snegur, la un pret mult mai avantajos in Suedia si Finlanda, impartind ulterior castigul cu Snegur.

Imediat, Birstein a obtinut primele monopoluri in Moldova: fabricarea permiselor de conducere auto si cel al importului si exportului de motorina si benzina. La alegerile din 1996, Birstein a finantat campania electorala a lui Snegur, conditionand sponzorizarea de neinterventia, in nici un fel, in favoarea eliberarii membrilor grupului Ilascu.

Pivot al grupului Snegur, Boris Birstein era apropiat, pe vremuri, de Leonid Brejnev. Berstein a avut misiunea de a contribui la transferarea fondurilor PCUS in strainatate, cu o buna bucata de timp inainte de caderea regimului sovietic. Activitatile sale, in Basarabia, se desfasoara in principal prin firmele Seabeco-Moldova, T.K.L., Rosinte LTD, Orlan.

Societatea Seabeco-Moldova a fost infiintata prin asocierea dintre Cancelaria de Stat a RM, care detine o parte de 35 % si concernul Seabeco International. In actul de infiintare al Seabeaco-Moldova, Decretul guvernamental nr. 565 din 15 octombrie 1991, se precizeaza ca societatea s-a constituit in scopul exploatarii rationale a fostului hotel al PC al RSSM de pe str. Maria Ciubotaru nr. 37. Acest scop era insa doar un pretext de acoperire, deoarece, in realitate, Hotararea de Guvern prevede ca Societatea poate desfasura orice tip de activitati economice fara a fi supusa vreunei impozitari, iar Guvernul se angajeaza, in plus, sa asigure prin garantii financiare, juridice si administrative toate interesele societatii, mijloacele financiare si bunurile. Este un act guvernamental fara precedent in alte parti ale lumii prin care se consfinteste o evaziune fiscala si o privatizare frauduloasa.

Boris Birstein a fost numit presedintele Consiliului Economic Superior al RM. Ginerele lui Mircea Snegur, Artur Gherman, a fost adus la conducerea Seabeco din ianuarie 1993. La vremea aceea, Artur detinea functia de viceministru insarcinat cu relatiile economice externe. Gruparea Snegur era conectata financiar cu gruparea Andronic prin legatura T.K.L.-Bancosind. Nicolae Andronic, fost vicepresedinte al Parlamentului si actual Prim-viceprim-ministru, membru al PRCM, detine controlul bancii Bancosind prin presedintele acesteia, Primak. Bancosind a acordat T.K.L. certificate false privind repatrierea valutei pentru productia exportata iar la randul sau Bancosind a primit credite preferentiale in valoare de mai multe milioane de lei moldovenesti din partea statului.

Firma sora a firmei T.K.L., care apartine tot lui Boris Birstein si prin care se efectueaza operatiuni financiare ilegale, este Rosinte LTD, cu sediul in Elvetia. Aceasta din urma achizitioneaza alcool de la Combinatul de sampanie Cricova, intocmeste documente de expediere a marfii in Elvetia, dar de fapt alcoolul se imbutelieaza la Complexul Agroindustrial Chisinau si se exporta in Rusia. Sumele de bani sunt varsate la City Bank, SUA, Capital Bank, Letonia, Banko Espirito Santo, Portugalia sau sunt introduse in cash inapoi in tara.

O reuniune criminala sub un val de mireasa

  1. Moldova va fi condusa din Toronto?

FLUX,  Nr. 40 (221)  22 octombrie 1999

La 25 august, in orasul canadian Toronto, in restaurantul unuia dintre hotelurile cu cinci stele a avut loc un eveniment care a beneficiat de doua articole in ziare locale. Evenimentul nu putea fi calificat drept unul iesit din comun. Doi tineri s-au gasit unul pe altul si ceremonia casatoriei lor s-a desfasurat sub exploziile dopurilor de sampanie „Mumm”. Parintii fericiti si oaspetii numerosi, dupa obiceiul rusesc, strigau „goriko!” si imbucau din homari dupa vodca.

Incitant este altceva: mireasa, intr-o rochie alba unica si superba, s-a dovedit a fi fiica businessmanului de categorie internationala, fostul prieten al generalului Rutkoi, Boris Birstein, care a cam inceput sa fie dat uitarii in Rusia. Acum cativa ani, firmele „Seabeco”, al caror fondator era, aveau „resedinta” in mai toate tarile CSI. Reputatia domnului Birstein este extrem de contradictorie, circulau zvonuri precum ca acesta este direct legat cu structurile mafiote si ca afacerile sale poarta un caracter clandestin. Probabil ca locuitorilor Rusiei el li s-a intiparit in memorie din perioada conflictului din Transnistria, cand Birstein l-a transportat incolo, la bordul avionului sau personal, pe vicepresedintele Rutkoi, care proba pe atunci roba de pacificator.

Un interes mare pentru colaboratorii FBI l-au prezentat, in special, musafirii: reprezentantii insoritei Moldova in frunte cu fostul presedinte al republicii, Mircea Snegur, actualmente parlamentar, un inalt functionar guvernamental. Alte cateva persoane – in aparenta, foarte respectabile – conform declaratiilor unor agenti secreti, apartineau asa-numitei grupari „Solntevskaia”.

Ce ar fi atat de interesant aici? Oamenii s-au adunat sa joace la nunta singurei fiice a prietenului lor – un eveniment minunat, pe care ar fi pacat sa nu-l sarbatoresti… Asa ar fi fost in realitate, daca organele competente straine n-ar fi intrevazut in intalnirea acestor domni o reuniune de criminali. Sub „acoperisul” nuntii.

La „nunta” s-a hotarat sa fie intreprinse o serie de actiuni care ar face irealizabile planurile presedintelui. Au trecut insa cateva saptamani, dar nici un fel de intamplari extraordinare in Moldova asa si nu au avut loc. Si cei care erau la curent cu reuniunea erau tentati sa califice informatia in cauza drept un bluf. Prea nereal parea totul.

Dar, la sfarsitul lui septembrie, ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova, sub pretextul, considerat de multi ca unul nascocit, il demite pe generalul Alexei, seful Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate. Alexei este un personaj aproape legendar in republica. Acum doi ani, el si colaboratorii sai au neutralizat banda lui Grisa Bulgari, pe seama careia erau 27 de omucideri. Generalul acumula cele mai operative informatii, tinea in maini firele mai multor anchete si chiar avea o influenta stabilizatoare asupra situatiei infractionale. El nu putea fi inlocuit cu cineva de acelasi nivel, mai ales ca, dupa demiterea lui, pe masa ministrului de Interne au depus cereri de demisie 37 de subordonati ai generalului Alexei. Anume pe acesti ofiteri si lucratori operativi se sprijinea toata lupta cu crima organizata din Moldova.

In parlament s-au facut auzite propuneri privind reformarea Ministerului Securitatii Nationale – a doua structura functionala (inca) succesoare de drept. In baza ministerului s-a propus crearea unei agentii de informatii. Si vocile in favoarea unei asemenea transformari se aud tot mai tare.

Daca aceasta se va intampla, vom putea afirma fara dubii ca criminalitatea internationala si-a croit deja drumul spre putere in republica. Iar faptul ca astazi aceasta poarta papion si are in buzunar mandatul de deputat nimic, in principiu, nu schimba.

(Dupa ziarul „Versia”, Rusia)

“Configuratia „alternativelor politice” din Moldova, in contextul actual”

Luca ILIESCU

ZIUA, Bucuresti – Luni, 18 martie 2002

Implicarea lui Boris Birstein in jocul politic de la Chisinau

La inceputul lunii februarie, primarul Urechean a avut o intrevedere cu renumitul „om de afaceri”, Boris Birstein, care a vizitat Chisinaul in perioada 28 ianuarie – 4 februarie.

Ori de cate ori magnatul din Toronto soseste la Chisinau, pe scena politica sau pe piata financiara din Moldova urmeaza mutari demne de luat in seama, ceea ce s-a petrecut si cu ocazia ultimei sederi a lui Birstein in capitala Republicii Moldova. Prezenta lui Boris Birstein in Republica Moldova a pus dintr-odata in miscare mai multe forte politice care pareau ori paralizate pana de curand, sau aflate in conservare, mai bine zis.

Presei nu i-a scapat faptul ca Birstein s-a intretinut discret, dupa usile temeinic capitonate, cu mai multe VIP-uri politice, printre acestea numarandu-se Vladimir Voronin, Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Serafim Urechean, Ion Gutu si altii.

Birstein, de aceeasi parere cu Dinu

Un alt motiv al vizitei sale la Chisinau a fost verificarea activitatii structurilor economice si a institutiilor de presa din Republica Moldova pe care le patroneaza. Este vorba despre companiile „Exim-Asint”, complexul hotelier „Jolly Alon”, „Tritelcom”, Compania de televiziune „NIT”, agentia de presa „Interlic” etc. In cadrul intalnirii secrete cu presedintele Voronin si cu liderii grupului parlamentar al comunistilor, Birstein a primit asigurari ca in urma redistribuirii proprietatii din Republica Moldova, interesele sale nu vor fi atinse. Asigurarile date de comunisti s-au referit si la eventualitatea privatizarii companiei de stat „Moldtelecom”. In cadrul intalnirii respective Boris Birstein s-a pronuntat pentru formarea unui bloc politic unic de centru care sa fie condus de actualul primar al Chisinaului.

Dupa discutiile avute cu Serafim Urechean, Nicolae Andronic si Ion Gutu, Birstein a ajuns la concluzia ca ar fi mai bine daca se vor crea doua blocuri politice pentru alegerile anticipate: primul – de centru-dreapta (Urechean – Snegur) si al doilea – de centru-stanga (Diacov, Braghis, Gutu, Nantoi).

La doar 24 de ore dupa plecarea lui Birstein din Moldova, a fost creat ca prin miracol primul bloc electoral compus din Diacov si Braghis. Acestia, pana nu demult in aparenta dusmani, care s-au cotonogit reciproc vreo doi ani de zile, nu numai ca s-au impacat peste noapte, ci si au format grabiti o noua familie politica. „Alianta Independentilor”, diriguita de Urechean, de care s-a lipit neconditionat Forumul Democrat, constituit din formatiunile care au capotat lamentabil in alegerile din 25 februarie anul trecut si Uniunea Social-Democrata, creata din Partidul Democrat al lui Diacov-Andronic si gruparea lui Braghis sunt, in realitate, doua structuri complementare.