Cine l-a scăpat de pe Ilan Șor de închisoare și unde-s banii?

Plahotniuc Sor

Au trecut mai mult de 3 ani de la jaful secolului, atunci, cînd printr-o schemă bine pusă la punct de factorii de decizie din sistemul bancar în complicitate cu înalții demnitari au transformat averea oamenilor în ”bule de aer”. În cele din urmă, nu avem măcar o persoană condamnată în acest dosar, precum și nu avem măcar un leu recuperat. Banii, despre care se declară că precum au fost recuperați, constituie de fapt banii obținuți în urma comercializării patrimoniului băncilor lichidate și nicidecum recuperarea creditelor neperformante.

Pe lîngă alte persoane din politicul moldovenesc cu credite nerambursate, principalul figurant și implementator al schemelor de furt al banilor din sistemul bancar rămâne a fi Ilan Șor.

De ce atunci, Ilan Șor, până la această dată, nu este pus pe banca acuzaților și nu este condamnat? De ce alte persoane pentru unele infracțiuni minore obțin ani grei de pușcărie, iar cei ce se dau bine pe lîngă autorități se bucură din plin de frumusețea vieții?

Am elaborat un top al celor mai importante momente ce-l țin pe Ilan Șor în libertate și-l face să scape de pedeapsă:

1. Coaliția de guvernare, condusă de liderul democraților Vladimir Plahotniuc. Este cunoscut faptul, că dl Plahotniuc controlează pe deplin toate structurile statale și dacă își dorea o ordine și recuperare a banilor o făcea demult. Mai mult ca atît, în comparație cu interdicțiile aplicate primarului general de Chișinău Dorin Chirtoacă, care este ținut în continuare sub control judiciar neavând posibilitate să activeze în funcția sa, Ilan Șor se bucură din plin de această oportunitate și își exercită funcțiile de primar de Orhei fără careva impedimente. Este clar că Ilan Șor a fost ”piesa de aur” în jocul actualei guvernări de a-l lichida politic pe fostul prim-ministru Vlad Filat băgat la pușcărie pe un termen de 9 ani. Vă reamintesc, că Vlad Filat a fost condamnat în baza autodenunțului făcut de Ilan Șor, precum că acesta iar fi dat mită. Doar că legislația presupune drept participanți la actul de corupție atît cel ce primește, cât și cel ce dă. În curînd, termenul de prescripție va fi depășit și condamnarea lui Ilan Șor va fi imposibilă.

2. Locuitorii municipiului Orhei. Aceștia ”au orbit” definitiv acordând vot de încredere și alegându-l pe Ilan Șor în calitate de primar al municipiului Orhei. Asta după ce întreaga țară cunoștea despre isprava lui Șor. Dar, se pare că orheienilor le este în cot de banii și proprietățile furate. Pentru ei, plăcerea de a se bucura pe scârba altora a devenit o normalitate, la fel ca și lui Șor. În schimbul solicitării de a întoarce banii oamenilor și a-l trage la răspundere, majoritatea orheienilor au preferat să-l acompanieze pe Ilan Șor transformându-l într-un idol.

3. Presa. Majoritatea posturilor de televiziune, ziare și, în deosebi, presa electronică continuă să strige în gura mare că ”sunt independente” și promovează principiile democrației, transparenței și corectitudinii. Doar că anume această presă, pentru câțiva bănuți oferiți de Ilan Șor, a uitat de toate acestea. În schimbul informării populației despre adevărul criminal săvârșit de Ilan Șor, acestea au preferat să-l promoveze în cele mai frumoase culori. Unde este adevărata poziție jurnalistică a celor de la Unimedia, Agora, Point, etc.? (am trecut peste posturile de televiziune aflate sub controlul lui Vlad Plahotniuc, pentru că am scris la punctul 1). Anume ei, consider, au contribuit la spălarea păcatelor și crearea unei imagini pentru Ilan Șor de bun gospodar și bun manager, ce i-ar permite să-și continue activitatea politică pentru obținerea unui mandat de deputat în viitorul Parlament, iar odată cu acesta și imunitate, ceia ce definitiv îl scapă de pedeapsă.

Cît ține de bani, cred că unicii beneficiari vor rămâne orheienii, cărora le-au fost organizate evenimente culturale de anvergură, pentru a-i îmbăta cu apă rece.

Sergiu Cojocari