ANALIZĂ ZILEI: Ce este Republica Moldova ? Un stat falimentat de politicienii aflaţi în slujba lui Plahotniuc

Plahotniuc

Invalidarea alegerilor pentru primăria Chişinăului şi a mandatului candidatului PPDA, Andrei Năstase, de către justiţia controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc a aruncat statul moldovean în zona gri a instabilităţii şi implicit a falimentului economic în lipsa banilor europeni.

Eşecul statului moldovean trebuie asumat de întreaga clasă politică moldoveană care este părtaşă de ani buni în combinaţiile politice obscure „ale oligarhului cel bun” în nebunia acestuia de a demonstra Statelor Unite şi Occidentului că este singurul cu care se poate negocia orice, pentru că controlează statul. Balansul guvernării acestuia, din ultimii trei ani între EST şi VEST, a creat în plan extern o imagine proastă statului frate dintre Prut şi Nistru în contextul în care a demonstrat instabilitate întrucât nu poţi să “guvernezi ruseşte pe banii europenilor”.

Politicienii moldoveni s-au mulţumit cu avantajele pe care Plahotniuc a ştiut să le ofere cu pipeta în funcţie de interesele sale, astfel încât R.Moldova să pară un stat angrenat pe calea reformelor convenite cu UE în momentul parafării Acordului de Asociere de la Vilnius din 2014.

Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Chişinău ar trebui să fie un semnal pentru liderii europeni că statul moldovean încă se chinuie să trăiască, deşi este contaminat de un oligarhism agresiv care l-a acaparat pas cu pas. Şanse ca R.Moldova să nu devină un stat profund eşuat la limesul dintre EST şi VEST mai sunt, însă totul depinde numai de întreaga naţiune moldavă şi nu numai de tandemul Năstase-Sandu, care şi-au pus speranţele într-o reacţie fermă a UE.

Şi această reacţie a venit în aceste zile printr-un mesaj dur care îi va costa economic pe toţi moldovenii întrucât tranşa de 100 de milioane de euro nu va mai veni prea curând. Ori în această situaţie guvernarea lui Plahotniuc este pe punctul de a se sinucide politic întrucât economia R.Moldova nu poate supravieţui economic fără aceşti bani, iar Federaţia Rusă aşteaptă cu nerăbdare acutizarea războiului politic de la Chişinău pe fondul apropierii alegerilor parlamentare din această toamnă.

În momentul de faţă, FMI este balonul cu oxigen al guvernării PDM prin alocarea celei de-a treia tranşe de finanţare în valoare de 33,75 milioane de dolari.

„Este o plăcere să vin în Republica Moldova. Discuțiile cu autoritățile de la Chișinău sunt ușoare, pentru că au fost făcute multe eforturi pentru implementarea programului cu FMI”, a declarat directorul executiv al FMI, Anthony De Lannoy, în timpul întrevederii cu prim-ministrul Pavel Filip.

Până la noi sancţiuni din partea oficialilor europeni, oamenii lui Plahotniuc încearcă cumva să cosmetizeze derapajele democratice din statul moldovean şi să susţină public că vor continua reformele convenite cu UE. În acest sens, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, în cadrul emisiunii Fabrika, de la postul Publika TV, că Moldova nu va stopa reformele inițiate.

„Noi vorbim de acești bani care trebuie să vină în reforme care, apropo, noi nu le vom opri.Cu siguranță vom merge în continuare să ducem toate cele începute până la sfârșit. Finalmente suferă Republica Moldova și cetățenii Republicii Moldova care nu vor beneficia la timp de unele reforme”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit acestuia, un grup de lucru va revizui legislaţia electorală

„Realitatea bate în legea actuală electorală care probabil trebuie să revenim și s-o modificăm, s-o completăm sau s-o interpretăm. Acum avem discuții cu colegii din majoritatea parlamentară și cu colegii din Guvern, vrem să ne consultăm și cu societatea civilă și să creăm acest grup care în termen proxim să vină cu modificări și precizări. Poate este cazul să anulăm așa-numitele restricții în ziua alegerilor”, a adăugat Andrian Candu.

Declaraţiile şefului plenului moldovean sunt apă de ploaie în contextul în care Plahotniuc nu mai este primit de oficialii administraţiei SUA de la începutul anului 2016, în ciuda campaniei agresive de PR pe care aceasta o derulează prin articole şi interviuri plătite în importante publicaţii din Occident.

„Administrația Obama, pentru scurt timp, a mizat pe Plahotniuc. Nuland a avut anumite înțelegeri cu Plahotniuc. Statele Unite, la început, în anul 2016, practic au încurajat venirea la putere a partidului lui Plahotniuc. Scurt timp după aceea, chiar administrația Obama, Departamentul de Stat, s-au dezamăgit în Plahotniuc. Au considerat că Plahotniuc nu a îndeplinit termenii înțelegerii pe care dânsul a avut-o cu Nuland”, a declarat analistul Vladimir Socor pentru Europa Liberă.org.

În opinia acestuia, reprezentanții Departamentului de Stat și ai Consiliului Securității din Casa Albă au o părere foarte proastă față de sistemul lui Plahotniuc pe care nu-l consideră legitim, dar nu au încă o alternativă credibilă la Chişinău.

Prăbuşirea regimului PDM-Plahotniuc din R.Moldova nu mai poate fi evitată, dacă noii lideri din stradă de la Chişinău îşi vor asuma acest deziderat întrucât au în faţa exemplul regimului comunistului Voronin.

De asemenea, situaţia politică de la Bucureşti din această vară nu îi va permite PSD-ului să ofere ajutoarele financiare promise fraţilor din PDM la Congresul din martie întrucât şeful PSD, Liviu Dragnea are alte probleme mai importante pe agendă.

În fapt, R.Moldova se mai poate salva astăzi numai prin presiunii şi forţa străzii.

https://www.jurnalistii.ro/