PARCA AR FI SCRIS AZI în ROMÂNIA: Mihai Eminescu despre Regele Carol I cel ingaduitor cu evreii si “neîngăduitor cu orice caracter de român adevărat, neîngăduitor cu orice talent adevărat, cu orice superioritate”

mihai_eminescu si evreii

Mihai Eminescu l-a caracterizat pe Regele Carol I spunându-i „Carol Îngăduitorul”, din cauza lipsei de reacţie în faţa abuzurilor clasei politice. O clasă politică dominată de minoritari etnici, aşa cum este şi clasa politică de după Lovitura de stat din 1989.

Mihai Eminescu : „Dar sub o monarhie occidentală, de la care așteptam îndreptarea, sanificarea moravurilor politice, introducerea unei discuții limpenzi, obiective și lipsite de patimă a chestiunilor de interes public, sub o domnie occidentală să le vedem toate acestea petrecându-se cu un cinism fără asemănare pe pământ, fără asemănare în republicile Americii de Sud chiar, o spunem drept, nu ne-am fi așteptat.”
„Îngăduitorul? Îngăduitor, da, de câte ori voim să ne sfâșiem noi între noi, îngăduitor de câte ori devenim oameni fără caracter și fără conștiință, îngăduitor cu mișelia și felonia, neîngăduitor însă cu orice caracter de om adevărat, neîngăduitor cu orice talent adevărat, cu orice superioritate. Neîngăduitor când ar fi vorba de măsuri contra evreilor sau altor străini. Condamnând la ocnă pe un nebun ca Pietraru, dar iertând pe evreii care cu sânge rece sfâșie o biată muiere bătrână care privea la înmormântarea unui rabin, îngăduitor cu Arion, cu Boteanu, cu hoții de bani publici, neîngăduitor cu proletariatul agricol, care ar comite crime de mizerie. Un păienjeniş întreg de grații domneşti s-au făcut față cu orice faliment fraudulos, cu orice escrocherie ar comite un străin, dar dacă un român va comite o crimă, îi putrezesc oasele în temniță.”

PARCA AR FI SCRIS AZI: Mihai Eminescu despre Regele Carol I cel ingaduitor cu evreii si “neîngăduitor cu orice caracter de om adevărat, neîngăduitor cu orice talent adevărat, cu orice superioritate”