PROBE-BOMBĂ: Unde au ajuns banii furaţi de ILAN ŞOR ?

Sor Jasmin

Compania lui Ilan Șor Hezburg LLP, care a participat la sustragerea banilor din trei bănci moldovenești, a transferat, în anul 2014, sute de mii de dolari și euro pentru arenda avioanelor, iahturilor, automobilelor și hotelurilor private din Nice și Maldive. Acest lucru este cofirmat de extrasele bancare de pe conturile Hezburg. Acestea au fost oferite pentru NM de Ion Crețu, avocatul lui Veaceslav Platon. El susține că aceste extrase sunt și la Procuratura Anticorupție. Avocatul consideră că procuratura a participat la falsificarea cauzei penale împotriva lui Platon și continuă să-l „acopere” pe Șor.
Banii sustrași din Banca de Economii, Banca Sociala și Unibank au fost cheltuiți pentru arenda avioanelor, iahturilor, hotelurilor în Nice și Maldive, serviciile avocaților de peste hotare, precum și pentru serviciile de consultanță ale Ilonei Șor, mama vitregă a lui Ilan Șor. Avocatul lui Veaceslav Platon, care a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie în domeniul bancar, susține că imediat ce i-a comunicat lui Platon despre faptul că a reușit să obțină extrasele de conturi bancare ale companiilor din „grupul Șor” (figurează în investigația KROLL) și să constate, unde a fost transferată o parte din mijloacele sustrase din cele trei bănci moldovenești, judecata a eliberat ordin de arest pe numele lui Crețu și el a fost nevoit să părăsească țara, pentru a continua să se ocupe de acest caz.

Extrasele bancare ale companiei Hezburg LLP, care au ajuns la dispoziția lui Crețu, se află în posesia organelor de drept din Moldova încă din anul 2015. Despre aceasta mărturisește data retragerii extraselor – 28.08.2015, indicată în documente. Crețu a oferit pentru NM copiile acestor extrase de conturi. El a spus că pregătește o informație detaliată despre destinațiile zborurilor efectuate care au fost plătite cu acești bani de către compania Hezburg și despre cine a zburat cu aceste avioane.

Foto: NM

„Companiile moldovenești ale lui Șor luau credite la Banca de Economii, Banca Sociala și Unibank, apoi acești bani erau transferați pe conturile altor companii de-ale sale, deja nerezidente ale Moldovei – lanțul numără aproximativ cinci companii, iar mai târziu, banii ajungeau pe contul Hezburg”, a povestit Ion Crețu. El a comunicat că pregătește schema completă a circulației banilor.

Făcând referire la propria securitate, Ion Crețu a refuzat să spună, cum au ajuns la el aceste extrase bancare. Potrivit lui, originalele acestora se păstrează la Procuratura Anticorupție. „Ele sunt în dosarul principal despre furtul miliardului. Dacă Chiril Lucinschi a fost condamnat pentru că a primit bani de la Ilan Șor, de ce nu este judecat Ilona Șor, avocatul Gurvits și alții?”, se întreabă Crețu.

Zboruri

La audierile cu ușile închise în cazul lui Chiril Lucinschi, primarul de Orhei Ilan Șor, răspunzând la întrebarea procurorului, a confirmat că Hezburg LLP „i-a aparținut lui sau era administrată de el” și că el este beneficiarul acestei companii.

În perioada 20 iunie 2014 – 2 decembrie 2014, compania Hezburg a transferat pe conturile companiei austriece MJET €2 546 385 pentru arenda avioanelor.

Alte €70 570 au fost transferate de către Hezburg pentru zborurile efectuate de la 10 iulie 2014 până la 7 octombrie 2014 companiei Intraco Management Limited, care a figurat în „documentele din Panama” și aparține vicedirectorului general al corporației „Roshen” Serghei Zaițev – partenerul de afaceri și colegul de clasă al lui Petro Porochenko.

În lunile august și septembrie 2014, compania lui Șor a mai transferat pe conturile altor trei companii €122 250 pentru servicii avia. Din acești bani, pentru taxele charter ale unei companiei britanice au fost transferate €15 600, unei companii poloneze – €11400 și unei companii cehe – €16400.

Hezburg LLP a mai plătit €430 122, în lunile august și decembrie 2014, altor două companii avia germane și €205 300 – unei companii avia portugheze, iar în septembrie și octombrie – €34 375 unei companii avia din Letonia. În luna iunie 2014, Hezburg LLP a transferat unei companii din Turcia $27 275 pentru arenda unui avion, iar în octombrie – încă €34 000 altei companii avia turcești.

În lunile octombrie și noiembrie 2014, compania lui Șor a plătit altor două companii americane $295 000 pentru avioane în SUA. De asemenea, în anul 2014, această companie a plătit pentru servicii unor companii avia estone, românești și elvețiene.

Compania din Liechtenstein Eastunion LTD a primit de la Hezburg LLP pentru arenda avioanelor €826 500, iar compania General Aviation Group INC – €48 200. Din septembrie până în noiembrie 2014, compania lui Șor a transferat în total €398 500 companiei elvețiene AIRWAY SERVICE CORP TRIDENT CHAMBERS. De asemenea, compania Hezburg LLP a transferat, la 5 noiembrie 2014, $2 300 300 companiei Wester Alliance LLP – fondatorul companiei Air Classica SRL.

La o conferință de presă din anul 2015, Ilan Șor a declarat că Air Classica îi aparține lui. „Aici și acum, în fața dvs., confirm că eu personal și companiile mele Dufremol, Air Classica, Nobil Air și companiile-partenere Moldclassica International au luat credite de la Banca Sociala. Totodată, declar că toate aceste credite au fost achitate în termen și astăzi eu nu am niciun fel de datorii față de Banca Sociala”, a spus Șor.

Hoteluri

Hezburg LLP a transferat €78 229,22 unei companii turistice din Atena pentru servicii de arendă (în extrasele bancare nu este indicat, ce anume a fost arendat). În perioada iulie-august 2014, Hezburg LLP a plătit €330 000 agenției imobiliare Nicolas Pisani. Această agenție oferă în chirie imobile în Nice și Beaulieu-sur-Mer, unde Ilan Șor s-a odihnit împreună cu soția sa Jasmin în luna august 2014. Acest lucru este demonstrat de fotografiile ei postate în rețelele de socializare.

La 4 august 2018, compania lui Șor a transferat pentru arenda unei vile €52 000 companiei Fizzy Sarl din Monaco.
La 13 august 2014, Jasmin a postat în rețelele de socializare fotografii de la odihna în Monaco. La 5 august 2014, Hezburg LLP a plătit €31 200 companiei franceze EVOLUTION VOYAGES pentru chiria unui apartament.

Pentru rezervarea odihnei în Maldive, la stațiunea Four Seasons Resort Maldives at Landaa Giraavaru , compania lui Ilan Șor a plătit, în noiembrie 2014, $150 000, iar pentru odihna în Dubai, în perioada noiembrie-decembrie 2014, a transferat $119 447.
Jasmin și Ilan Șor s-au odihnit în Maldive în luna mai 2014.

Cunsultări

De la 6 până la 27 octombrie 2014, compania Hezburg LLP a transferat €69 700 Ilonei Șor, mama vitregă a lui Ilan Șor, pentru servicii de consulting.
NM a încercat să afle de la Ilona Șor, ce servicii de consulting a oferit ea companiei Hezburg LLP. Ilona Șor a răspuns la apel, însă, auzind că vorbește cu un jurnalist, a spus: „Vai, eu sunt bolnavă” și a închis telefonul.

Potrivit avocatului Ion Crețu, Ilona Șor a participat, în anul 2014, la o tranzacție de achiziție a acțiunilor Victoriabank, a sediului ASITO, a Centrului de Modă și a Hotelului Național. „Veaceslav Platon susține că Șor a transferat banii pentru acțiunile băncii și ale sediului investitorilor pe care îi reprezenta Platon. Șor minte, spunând că i-a împrumutat lui Platon acești bani, iar Procuratura Anticorupție „îl acoperă”, susține minciuna lui și, mai mult decât atât, participă la falsificarea cazului. Acest lucru – cum el este „acoperit” – devine clar chiar și din extrasele bancare,”, a spus Crețu.

La 22 iulie și la 17 octombrie 2014, Hezburg LLP i-a transferat $61 667 lui Valentin Gurvits, avocat din SUA. În anunțul publicitar al lui Gurvits este indicat că el acordă suținere în legalizarea corporațiilor și societăților cu răspundere limitată ș.a.

Gurvits este cunoscut ca avocat american al liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Astfel, în anul 2012, el a fost prezentat de însuși Plahotniuc, când Gurvtsț a venit la Chișinău, la o conferință de presă. Atunci, împreună cu alți doi avocați – Vitalie Nagacevschi și Yorgos Trillidis din Cipru, Gurvits a declarat că, potrivit rezultatelor investigațiilor efectuate, Plahotniuc, care era, atunci, prim-vicepreședinte al parlamentului, nu se află sub supravegherea Interpolului și împotriva sa nu este intentat niciun fel de dosare nici în Anglia, nici în Cipru.

Lalele și concerte

Pentru transportarea lalelelor și a bulbilor din Olanda, la 12 noiembrie 2014, compania lui Șor Hezburg LLP a plătit €55 de mii. Compania Haakman Flauberbalbz, precum este indicat pe site-ul său, vinde bulbi de flori de la cei mai buni producători din Olanda. În ziua următoare, la 13 noiembrie, Hezburg LLP a plătit €20 000 companiei italiene JS BACH STUDIO RECORDING pentru „alegerea evenimentului”. Această casă de discuri colaborează doar cu interpretul italian Toto Cutugno.

La 18 octombrie 2014, Cutugno a susținut un concert la Palatul Național din Chișinău. Principalul partener media al evenimentului a fost Canal 3, care face parte din holdingul media al lui Vladimir Plahotniuc. Cutugno a mai avut un concert la 26 noiembrie, acesta fiind organizat de Partidul Democrat, în centrul Chișinăului. Acesta a fost promovat de Publika TV, care de asemenea face parte din holdingul media al lui Plahotniuc.

Transport

Compania Hezburg LLP a cheltuit sume importante și pentru transport. Astfel, în luna august 2014, în Franța, Hezburg a arendat automobile, plătind pentru aceasta suma de €31 000. Arenda automobilelor în ziua de 26 septembrie 2014, în Franța, a costat-o pe firma lui Șor încă €6 578.

În Serbia, în perioada iunie, august și septembrie 2014, pentru serviciile de taxi avia și avioane particulare, Hezburg a plătit €67 900.

În Elveția, pentru chiria unui iaht în ziua de 31 iulie 2014 și în cea de 1 august 2014, compania lui Șor a plătit €114 833.

NM s-a adresat la Procuratura Anticorupție pentru un comentariu, însă la momentul publicării textului nu era niciun răspuns. Menționăm că în Procuratura Anticorupție se află dosarul principal despre așa-zisul „furt al miliardului”. El este investigat de procurorul Adriana Bețișor. Cazul încă nu a fost transmis în judecată.

Autor: Alexandra Batanova