ULTIMA ORĂ: VIDEO – Primarul ales, Andrei Năstase, protestează la cinematograful „Gaudeamus”: Se planifică Bloc cu 15 etaje în locul fostului cinematograf?

Gaudeamus

Primarul ales al capitalei, Andrei Năstase, a participat, ieri-seară, la un protest în fața fostului cinematograf „Gaudeamus” care a început să fie demolat.

Năstase susţine că lucrările de demolare au loc cu încălcarea legislaţiei, iar validarea mandatului său ar fi tergivesată intenționat pentru a putea continua ilegalitățile.


Alexandr Slusari de la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, care l-a însoțit pe Năstase la protest, susține că cinemotograful „Gaudeamus” a devenit, în 2004, proprietatea firmei „Cristivlad” cu capital majoritar de stat prin Ministerul Culturii.

„În condiții foarte obscure, în câțiva ani statul a rămas fără cota-parte în acea întreprindere. În septembrie 2010, terenul aferent cinemotografului a fost privatizat de către compania „Cristivlad”. Bănuiesc că atunci terenul a avut destinația pentru obiectul social-cultural cu cod zonal S (zona specială fără drept de construcție). Nu este clar deocamdată cine și cum a schimbat destinația terenului. În 2016, proprietarul clădirii și terenului a inițiat demolarea cinemotografului și construirea unui bloc locativ cu 15 etaje, deși arhitectul-șef al capitalei, Sergiu Borozan, a spus că va fi un centru multifuncţional. Investitorul de proiect este firma „Inamstro”, care este implicată în scandal cu construcția neautorizată pe str. Belinschi 4”, explică Slusari.

Acesta mai notează că, în 2016 – 2017, în Consiliul municipal Chișinău au avut loc dezbateri pe marginea demolării clădirii, dar nimeni dintre consilieri nu s-a adresat către Ministerul Culturii cu solicitarea includerii cinemotografului în Registru Monumentelor istorice.

„Primăria municipiului Chişinău a emis autorizaţie de desfiinţare a construcţiei încă la data de 19 august 2016, act administrativ care a fost contestat în judecată de către reprezentanţi ai societăţii civile. La data de 20.09.2017, instanţa de judecată a respins cererea de chemare în judecată, stabilind că autorizaţia de desfiinţare a fost eliberată în mod legal. Altă autorizaţie de desfiinţare sub nr. 28/a/18 a fost emisă la 22.03.2018. Dar demolarea s-a pornit după ce Andrei Năstase a câștigat alegerile, însă până la validarea mandatului acestuia. Acest lucru s-a intensificat după ce Andrei Năstase a solicitat de la viceprimarii interimari să suspende lucrările de demolare și a cerut dosarul întreg al clădirii și terenului”, acuză Slusari.

Menționăm că agentul economic care a intrat în posesia clădirii fostului cinematograf a început lucrările de demolare a acesteia în săptămâna curentă. Responsabilii de la Primăria Chișinău declară că aceste lucrări se desfășoară legal.

http://www.ziarulnational.md/video-primarul-ales-andrei-nastase-protesteaza-la-gaudeamus-bloc-cu-15-etaje-in-locul-fostului-cinematograf/