DEZVĂLUIRE-VIDEO/MASCA A CĂZUT: ION STURZA – Opriți-l pe Trump! De ce AMERICA nu-l trage la răspundere pe Plahotniuc pentru furtul miliardului. În locul Stadionului Republican ar putea fi ridicată ambasada SUA în Republica Moldova

Stadionul republican

ION STURZA: Opriți-l pe Trump!
Stadion de K1 la Stăuceni si Ambasada SUA in loc de Stadionul Republican . 5 ha!
Asta geostrategie, asta business!
Felicitări prietenilor americani pentru afacerea imobiliară a anului! Dar băștinașii cu ce rămân ?

Quid pro quo – favoare pentru favoare:
― în locul Stadionului Republican va fi o nouă Ambasadă a SUA.
Ar fi o mare rușine dacă se adeverește, dar ar mai și explica multe din atitudinea Ambasadei SUA în Moldova. Iar tranzacțiile, după cum îi este năravul lui Plohotniuk, se fac anume atunci când lumea e atentă la alegeri. Iată de ce SUA nu-l trage la răspundere pe Plahotniuc pentru furtul miliardului, nu aplică sancţiuni economice împotriva oligarhului,    deşi mai multe ONG-uri au cerut de nenumărate ori asta. Ce mai vorbă, corb la corb nu-şi scoate ochii. Trist, dar acesta-i adevărul.

BASARABIA LITERARĂ

În locul Stadionului Republican ar putea fi construit un nou sediu al ambasadei SUA în R. Moldova. Cel puțin asta prevede un proiect de lege, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii supus consultărilor publice până la 8 iunie 2018.

Potrivit notei informative a proiectului, acesta este elaborat în contextul intențiilor Statelor Unite ale Americii din 27 decembrie 2017 de a procura terenul amplasat în mun. Chişinău, str. Tighina 12, proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 5,1814 ha pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Astfel, proiectul prevede desființarea Stadionului Republican din municipiul Chişinău, str. Tighina 12, proprietate publică a statului pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Ulterior, terenul urmează a fi transmis cu titlu oneros, la preț de piață din proprietate publică a statului în domeniul privat, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Guvernul va fi responsabil de determinarea valorii terenului și de negociere a prețului și semnarea contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil.

Stadionul Republican a fost demolat în anul 2007, la inițiativa autorităților comuniste. Prim-ministrul de atunci, Vasile Tarlev, a urcat demonstrativ pe un tractor și a dărâmat construcțiile din acel loc.

Tarlev a motivat atunci că demolarea a fost o cerință a UEFA și FIFA pe motiv că stadionul era vechi și prezenta pericol. În 2009 însă stadionul trebuie redeschis, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Ulterior, presa a scris că în Guvernul Tarlev ar fi circulat un proiect dubios, potrivit căruia pe Stadionul Republican urmau sa fie construite blocuri de locuit și o arenă mică. Astăzi, terenul este în paragină. Aproape 20 la sută din acest spațiu este arendat, legal, de câteva firme. Anterior, Ziarul de Gardă a scris, făcând trimitere experți imobiliari, că terenul ar valora 20 de milioane de euro.

SURSA: TV8

Arena politică: Autoritățile au găsit soluția pentru Stadionul Republican – vor să-l vândă americanilor

După ani de zile în care a stat în paragină, a fost depozit pentru crengi, pentru buruiene și pentru promisiuni politice, Stadionul Republican ar putea primi o nouă șansă la viață. Nu însă de la statul Republica Moldova, ci de la americani. Autoritățile publice au elaborat unproiect de lege privind vânzarea terenului pe care este amplasat stadionul, Statelor Unite ale Americii, care intenționează să construiască acolo un nou sediu al Ambasadei SUA.

Potrivit proiectului, SUA și-ar fi manifestat intenția încă în decembrie 2017. Căutările pe internet ne arată însă că o astfel de inițiativă a fost vociferată încă în 2009. Atunci, directorul stadionului, Valeriu Sulă, spunea că reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite au vizitat terenul și că erau interesaţi de construcţia unui noi sediu al misiunii diplomatice. Tot atunci, actualul deputat democrat, Nicolae Juravschi, care era la acel moment preşedintele Comitetului Naţional Olimpic spunea: „Este o idee bună. Terenul din strada Tighina ar fi mai potrivit pentru o ambasadă, iar noi am obţine bani pentru construcţia unui nou stadion”. Iată că după aproape 10 ani, Juravschi ar putea chiar vota o astfel de inițiativă.

Prevederile proiectului

Potrivit inițiativei legislative, terenul amplasat pe str. Tighina 12 din Chișinău, care cuprinde o suprafață de 5,1814 ha va fi vândut americanilor la preț de piață. Potrivit unor rapoarte, terenul este estimat în evidența publică la circa 58,3 mln de lei. Totuși, Guvernul va determina valoarea bunului imobil, va negocia prețul și va semna contractul de vânzare-cumpărare a acestuia.

Proiectul prevede desființarea Stadionului Republican și asigurarea construcției sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

„Prin proiectul dat se propune transmiterea, cu titlu oneros, a bunului imobil în proprietatea Statelor Unite ale Americii în scopul edificării noului sediu al Ambasadei, prin derogare de la prevederile art. 23 din Legea nr.121-XVI din 4 mai, 2007, privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice.”, se menționează în Nota Informativă a proiectului.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a dat deja un aviz favorabil în acest sens, întru-cât pentru modificarea destinaţiei sau desfiinţarea complexelor sportive, care se află în proprietate publică, este nevoie de avizul favorabil al autorității centrale de specialitate.

Autorul, Ministerul Economiei argumentează în Nota Informativă că proiectul nu implică cheltuieli financiare publice.

Inițiativa este la moment supusă dezbaterilor publice, fiind plasată pe pagina web a Ministerului Economiei.

Zece ani de promisiuni

Stadionul Republican a fost dat în exploatare în 1952, iar în 2006, comuniștii au decis să demoleze stadionul, întrucât nu ar fi găsit investitor pentru reconstrucția acestuia, iar Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) susţinea că terenul nu corespunde standardelor pentru a desfăşura meciuri internaţionale.

Pentru demolarea construcției, statul urma să achite 8 mln de lei, dar a plătit 14 mln, pentru că a întârziat să-și onoreze obligațiile față de firma care a executat lucrările. Banii au fost încasați de Basconslux, doar prin instanță.

În 2007, Stadionul a fost demolat şi de atunci se află în paragină. Primul a dat cu buldozerul ex-prim-ministrul comunist Vasile Tarlev, care promitea că în locul stadionului va fi construită o arenă modernă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă și un hotel. Promisiunile lui Tarlev „au rămas în paragină” ca și stadionul.

Au fost și alte promisiuni cu aceeași soartă. În octombrie 2010, ministerul Tineretului și Sportului anunța că Stadionul va fi reconstruit în baza unui parteneriat public-privat, întrucât Guvernul nu poate acoperi de sine-stătător costul de zeci de milioane de euro pentru renovarea arenei. Printre posibilii finanțatori menționați atunci a fost Federația Europeană de Atletism.

În 2011, după ce au circulat zvonuri că în locul stadionului ar putea apărea complexe locative, directorul stadionului, Valeriu Sulă, declara despre o intenție similară celei prezente a americanilor și anume construcția unei misiuni diplomatice.

Tot în 2011, presa scria că businessmenii turci vor să reconstruiască Stadionul Republican.

Peste 2 ani, Guvernul condus de Iurie Leancă a aprobat un plan de acțiuni, care includea și demararea lucrărilor de construcție a Stadionului Republican.

Tot în 2013, Ministerul Agriculturii propunea ca pe cele 5 hectare de pământ să fie amenajată o piață agricolă.

În 2015, ministerul Construcțiilor vorbea din nou despre un parteneriat public-privat pentru a construi un Stadion Republican cu o capacitate de 25-30 de mii de locuri. „Am inițiat deja negocieri cu trei companii – una din Italia, alta din Republica Moldova și a treia din Ucraina. Anul acesta este decisiv pentru elaborarea proiectului”, declara conducerea de atunci.

Lucrările de reconstrucție a Stadionului Republican însă așa și nu au mai început.

În 2017, după intemperiile din aprilie, stadionul a devenit depozit pentru crengi. Peste câteva luni, a urmat unincendiu care a afectat 6 mii de mp din terenul stadionului.

Presa a scris că de-a lungul timpului, terenul ar fi fost ciopârțit de diferiți agenți economici. De asemenea, stadionul a fost un laitmotiv al programelor electorale al multor concurenți.

Stadionul Republican a fost cel mai mare stadion al ţării.

Sursa: Crimemoldova.com