De ce Cetatea CHIŞINĂU este ultimul bastion al libertăţii. Cum regimul Plahotniuc-Dodon vrea să arunce R. Moldova în ghearele lui PUTIN pe 3 iunie ?

Iohanis Trump

În ciuda agitației și a zgomotului produs, nicio idee nouă nu a răsărit pe eșichierul politic al R.M. Continuă lupta geopolitică dintre Est și Vest, fapt demonstrat cu prisosință de către Cancelarul German Merkel, primită la Soci de către Putin. Merkel a acceptat construcția unei noi conducte de gaze, numită North Stream 2, pe care eu am numit-o un nou Pact Molotov-Ribbentrop.

E adevărat, Merkel a avut grijă și de conducta ucraineană pe unde ne vin gazele și nouă, ea precizând că o anumită cantitate va fi livrată Europei și prin ea. Aici, Putin, imprevizibilul, a prins-o pe Frau Merkel.

Mai degrabă ea s-a lăsat prinsă. Or, ea nu poate să nu știe cât de imprevizibili sunt rușii care nu respectă acordurile semnate la Minsk, au edificat un pod ce unește Rusia cu peninsula ucraineană Crimeea, continuă războiul în Estul Ucrainei.

Merkel a fost neinspirată și lucrul acesta trebuie să ne pună în gardă, dat fiind faptul că moldovenii și românii ( metaforă) nu pot construi de ani buni o conductă ce ar reduce dependența noastră de gazele rusești. Cineva de la vârf, de la Cotroceni, de la Chișinău poate răspunde de ce sunt tergiversate lucrările, de ce nu ajunge conducta la Chișinău înainte de alegerile generale din toamna anului curent?

Îl aud pe Băsescu, pe alții ca el, aruncând fraze în stânga și în dreapta. Dlor, lăsați vrăjelile și apucați-vă de lucru, că de vorbe suntem sătui până peste cap.

La fel de prost stăm și la capitolul aprovizionare cu energie electrică. Plahotniuc o cumpără prin firma energocapital de la centrala moldovenească de la Cuciurgan și jupoaie de pe noi șapte piei, consolidând teroriștii secesioniști.

În acest context, Dodon ne face observatori în Uniunea Eurasiatică, i se laudă ambasadorului UE în R.M. că statutul respectiv nu va periclita acordul de asociere.

Doar Dodon dă comunicatul de presă. Lepădătura aceasta nu scrie un rând ce a spus ambasadorul UE. Nu a invitat echipe de filmare la președinție pentru a-i pune întrebări, deși rigorile transparenței impun această rigoare.

Miră faptul că ambasadorul UE nu vede acest lucru. Îi permite lui Dodon să creeze iluzia că el e șef de stat și că diplomatul a ascultat lecția lui.

El doar știa bine unde se duce. Știa că Dodon e un pro-rus sadea care are intenția de a adormi vigilența cetățenilor. Și a făcut-o. Cum să nu o facă acest tăbultoc plin cu rahat care a spus că alegerile din municipiul Chișinău, în cel de-la doilea tur de scrutin nu trebuie să fie axate pe coordonata geopolitică.

Exact asta am auzit ieri și de la mesagerul lui Plahotniuc, unul Cebotari , care a fost un extrem de prost ministru al justiției.

Și acum ce mai vrem? Vrem să mobilizăm electoratul să voteze activ pentru Năstase care nu a scris prin cei de la jurnalul său un rând critic în adresa acestor farisei? Citesc ah-uri de peste Prut, dar nu văd o analiză competentă a următorilor pași ai lui Năstase.

Între timp Ceban devine agresiv. El se screme din fața acrului de triumf, pângărind locul unde a avut recent Marea Adunare Centenară.

Reportarșii lui Butnaru măcar pe baba jania, mama lui ceban nu o pot prinde ca să o ia la purecat.

E clar că Dodon, Plahotniuc, Ceban, Candu, Lupu, etc vor să ne adoarmă vigilența. Ei vor ca noi să nu observăm că Rusia ne bagă gheara în gât.

Mass media românească nu s-a ostenit să scrie despre scrutinul de la Chișinău. Rușii, însă, i-au acordat o mare atenție.

CEC nu a observat că partidul socialiștilor a fost finanțat din exterior, televiziunile lui dodon și ale dodoanei sale făcându-i reclamă doar lui ceban. În țărișoara aceasta parcă nu ar exista un Consiliu Coordonator al Audiovizualului.

Va combate cineva intervențiile Kremlinului în cel de-al doilea tur de scrutin? Nu cred. Guvernarea e cu Dodon.

Plahotniuc e dirijorul deschis al înstrăinării R.M. de România. Miră faptul că mai este crezut de Liviu Dragnea, președintele PSD care a spus că vrea Unire.

Nu văd nimic ce m-ar convinge de acest lucru. Ah, da, am văzut-o pe Firea, primar de București la Chișinău. Am întrebat dacă știe cumva că există o rezoluție a Congresului Puterilor Locale și Regionale care o declară pe madama Radu-Plahotniuc uzurpatoare. Nu a răspuns nimeni.

În spațiul românesc domină liniștea și pacea. Suntem îndemnați să înfăptuim singuri Unirea. Dar unde-i Sfatul Țării 2. Unde-i Codreanu? Visează dulce Unirea la București?

VASILE GROZAVU