DOSAR ULTRASECRET: Plan german din 1989 pentru dezmembrarea României

Dezmembrarea-Romaniei-

În 1989, scena internațională se afla într-un moment de cumpănă. Apropierea căderii URSS se apropia vertiginos, iar reunificarea Germaniei era atunci în prim-plan. Nevoia cancelarului Helmuth Kohl pentru susținerea  puterilor europene l-a făcut pe acesta să încheie un acord cu Budapesta despre care puțină lume știe. În cadrul acestei înțelegeri se menționa susținerea Germaniei pentru proiectul de reunificare al Transilvaniei cu Ungaria, conform istoricului Corvin Lupu.

Ungaria avea toate motivele să se implice direct în acțiunile de schimbare a regimului ceaușist din România, potrivit prof. univ. dr. Corvin Lupu. Istoricul a detaliat contextul în care a avut loc înțelegerea și cum a avut loc  „destabilizarea României”, în conformitate cu Acordul Bonn-Budapesta (19-23 august).

Ideea a fost susținută în articolul „Preliminarii la evenimentele de la Târgu-Mureș” al prof. univ. dr. Corvin Lupu, publicat în 1990 în „Vitralii-lumini şi umbre”–Revista veteranilor din serviciile române de informații,Anul IV, nr. 10/2012, pp. 23-30, apărut pe Justițiarul.ro.

NapocaNews