Şi Turcia îşi repatriază aurul după Venezuela, Germania, Austria, Olanda, Ungaria! Ce face România?

turkey-gold

România care are peste jumătate din aur în afara ţării, în cea mai mare parte la Londra?

După Venezuela, Germania, Austria, Olanda, şi, recent, Ungaria, care şi-au repatriat o mare parte, sau chiar tot aurul păstrat la NY Fed, sau în alte bănci centrale occidentale, Turcia a anunţat şi ea, în 21 aprilie, că a decis să-şi aducă acasă tot aurul stocat în US Federal Reserve şi să-l depună la Bursa de mărfuri din Istanbul anunţă Turkey’s Yeni Safak. În anii trecuţi, Turcia a repatriat circa 220 tone din care 28,7 din SUA.

Datele FMI estimează rezervele Turciei la 591 tone, adică circa 23 de miliarde de dolari, Ankara fiind a 11-a deţinătoare de aur, după cantitate, după Olanda, dar înaintea Indiei.

Mişcarea Turciei poate fi pusă în corelaţie cu declaraţia lui Erdogan, care a criticat împrumuturile în dolari şi a spus, în discursul de la Global Entrepreneurship Congress în Istanbul pe 16 aprilie, că împrumuturile internaţionale ar trebui bazate pe aur.

Cu dolarul, lumea se află tot timpul sub presiunea retei de schimb. trebuie să eliberăm statele şi naţiunile de această presiune a ratei de schimb. Aurul nu a fost niciodată în istorie un instrument de opresiune – a declarat Erdogan, conform cotidianului Hurriyet.

În afară de teama unei mari crize financiare, care să arunce întreaga lume în haos, repatrierea aurului este provocată de teama unor conflicte de mai mari dimensiuni, de mişcarea de ieşirea de pe orbita SUA, de posibilitatea tot mai evidentă de abandonare a sistemului de plăţi şi împrumuturi internaţionale bazate pe dolari şi revenirea la situaţia anterioară anului 1971, când preşedintele Nixon a anulat convertibilitatea în aur a dolarului. Toate cele trei mişcări sunt efectul dislocărilor provocate de trecerea de la o lume unipolară, condusă de SUA, la una multipolară, în care Rusia şi China, în primul rând, dar şi alte state cu o importantă semnificaţie internaţională să-şi împartă sfere de influenţă.

Mai multe: https://www.zerohedge.com/news/2018-04-20/turkey-will-repatriate-all-gold-us-attempt-ditch-dollar

 

Hegemonia dolarului pe piața financiară mondială s-a clătinat. Săptămâna trecută, Iranul a refuzat oficial să utilizeze moneda americană – de acum, toate calculele internaționale ale Teheranului trec în euro. De  banii europeni este legat acum și cursul rialului iranian.

Trebuie spus că, la începutul anilor zero, autoritățile iraniene au încercat deja să abandoneze dolarul și au convins alți exportatori de petrol să facă același lucru, însă încercarea a eșuat. OPEC nu a sprijinit Teheranul, iar țara s-a aflat în izolare, din cauza sancţiunilor impuse de americani.

De această dată autoritățile iraniene au fost mai fermi, cu toate acestea, spun expertii,  mişcarea a fost cauzată de extinderea sancțiunilor SUA Donald Trump în luna martie. Decontarea în dolari trece prin băncile americane, care este plină de tranzacții de blocare și de înghețare a banilor. Calculele în euro în această privință nu sunt atât de riscante.

Deși majoritatea exportatorilor de petrol nu au urmat încă exemplul Iranului, așa cum spun economiștii, pentru SUA refuzul de a utiliza dolarul nu va trece neobservat . Potrivit OPEC, Iranul câștigă peste 70 miliarde de dolari pe an din vânzarea de petrol. Acum tot acest volum va merge nu în dolari, ci în euro, ceea ce înseamnă o reducere a sferei de aplicare a monedei americane.