ALERTĂ MAXIMĂ: Freedom House: Moldova alunecă în autoritarism. Se va instaura dictatura regimului Plahotniuc-Dodon după alegerile parlamentare în toamnă?

armata-rosie-voronin-dodon-plahotniuc

Se confirmă un adevăr spus de mult timp de către liberali: Moldova este considerată un stat cu cel mai mare risc de alunecare în autoritarism

Debandada, organizată în municipiul Chișinău, unde primarul general, Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcție ilegal, fără o hotărâre de judecată; desfășurarea de către Dodon și complicii săi a unui referendum privind revocarea edilului, au stat, firește, la originea unui nou raport al organizației americane de monitorizare a democrației, Freedom House la capitolul starea democrației în R.Moldova.

Desconsiderarea de către autorități a instituțiilor, presei și societății civile independente, atacarea opoziției politice și tendința de contopire a partidului aflat la putere cu statul redevin normă în Europa și Eurasia postcomuniste, se  mai arată în raport.

Ucraina, R.Moldova, Georgia și Kârgâstanul sunt statele considerate cu cel mai mare risc de alunecare în autoritarism.

Există pericolul unei fraudări masive a scrutinului din toamna curentă și aceasta datorită modificării sistemului de vot din proporțional în mixt.

Firește, alegerile noi din municipiul Chișinău pe care le-a provocat Dorin Chirtoacă pentru a nu fi complice la crearea unei dictaturi autentice, vor constitui o repetiție generală pentru scrutinul general.

Deocamdată nu putem susține că opoziția  de dreapta este unită. Dorin Chirtoacă s-a întâlnit cu ex-președintele Băsescu pentru a discuta candidatul comun la funcție de primar general, dar acesta a doua zi a anunțat că partidul al cărui președinte de onoare este merge cu propriul candidat. A făcut-o în cadrul Marii Adunări Centenare, graba lui nefiind justificată.

În 19 din cele 29 de  state, monitorizate în raportul Freedom House, punctajul pentru democrație a scăzut. Este cea mai pronunțată scădere în cei 23 de ani de când în fostul lagăr comunist e efectuată monitorizarea. Numărul regimurilor autoritare consolidate l-a depășit, pentru al doilea an la rând, pe cel al democrațiilor consolidate.

Unirea forțelor de dreapta este un imperativ, dar nu în condițiile în care cineva își arogă statutul de frate mai mare.

În perioada de până la 20 mai vom mai citi rapoarte ale experților internaționali care vor certifica un adevăr: pentru libertatea noastră trebuie să luptăm și să convingem oamenii că trebuie să-și ia destinul în propriile mâini.

Vasile Grozavu