EXPLOZIV-PROBE: Plahotniuc vrea s-l facă pe Șor deputat și să-l salveze de pușcărie. Hotărîre de condamnare falsificată. Cine îi va opri pe Plahotniuc-Shor-Dodon să cumpere judecătorii şi electoratul ?

Alianta Dodon Sor Plahotniuc

Conferință de presă susținută de activistul Andrei Donică

Prima ședință de judecată în dosarul Șor care urma să aibă loc ieri la Curtea de Apel Cahul, a fost amânată. Atât Ilan Șor, cât și avocații săi, nu au venit la proces. Potrivit judecătorilor, unul dintre apărătorii lui Șor a solicitat amânarea ședinței, întrucât inculpatul s-ar fi îmbolnăvit. Judecătorul a spus că, dacă pe 23 mai, când va avea loc o nouă ședință, nu se vor prezenta ei vor fi adus forțat în instanță. Cu toate acestea, ei nu au pus pe masă niciun document.

Care este scopul lui Șor? El vrea să participe cu doamna sa în alegerile locale noi din Chișinău. Vrea să  decimeze cu magazinele sale sociale electoratul pro-unionist, popularizându-și partidul.

De ce o face? Scopul lui Shor constă în a participa la alegerile generale din toamna anului curent, să fie admis în parlament și astfel să scape de judecată, el beneficiind de imunitate parlamentară.

Putem fi siguri că Shor deja a început jocul cel mare. Trebuie să precizez că acesta nu este dosarul în cazul miliardului. E vorba de un dosar vizând spălarea banilor. Iar dosarul miliardului nu va mai ajunge pe masa procurorilor niciodată, fiindcă în el figurează numele de familie Shor, iar acesta a acționat în justiție Kroll-ul.

Aș vrea să-l întreb pe ministrul demisionat, Tănase, mare democrat și patriot, pe Filip, pe Plahotniuc: Ei știau de faptul că traducerea dosarului lui Shor timp de jumătate, de an invocându-se lipsa traducătorilor a fost trucată în cel mai neobrăzat mod cu putință? Știau că Shor a declarat în instanță că vorbește ”în limba de stat” și că ședințele au avut loc fără traducător? În plus, denunțul lui Shor în adresa lui Platon a fost scrisă în limba română.

Deci, s-a tras de timp cu premeditare. Știe noua ministră a justiției, Iftodi, Consiliul Superior al Majistraturii ce se face în sistem? Da, firește. Dacă nu ar ști, majoritatea agresivă a lui Plahotniuc din parlamentul R.Moldova ar examina rapoartele de activitate ale procuraturii, ale CNA, care are în fruntea sa un individ care a făcut jocurile puterii. Lui i s-a oferit postul pentru faptul că a fost o bâtă politică.

Trăim într-un stat capturat și SUA nu pot refuza să vadă acest lucru. Plahotniuc arestează pe oricine nu-i convine. E cazul primarului de Chișinău, al deținutului politic Iu.Chirinciuc., etc.

Faptul că Filip se laudă cu o creștere nesemnificativă  a economiei pare că ar fi unul de raport. Să nu uităm,însă, că în toate statele în care la putere se află dictatori, creșterea economică a fost inerentă. Dezbaterile pe tema “dictatură versus democrație” au început încă din anii ’80, când performanta economică de care au dat dovada Chile – sub domnia dictatorului Augusto Pinochet – și Singapore – sub Lee Kuan Yew – au fost impresionante. Dar aceste rezultate sunt pentru un termen scurt. Ulterior corupția ucide performanța economică. Noi asistăm la acest val al corupției endemice, după ce Birștein-Shor-Snegur-Lucinschi și Voronin, hățuiți de Rusia au mimat democrația.

Căderea comunismului a dat naștere unui nou mod de gândire, de vreme ce mulți votanți au demonstrat că sunt pregătiți să își sacrifice temporar bunăstarea, daca masurile propuse de liderii lor sunt incluse într-un program de reforme în concordanta cu realitatea.

Shor,un hoț de drumul mare, anume pe această idee mizează – el împarte numere persoanelor de vârsta a treia care după ce se înscriu în partidul său se duc la magazinele sociale. De ce puterea nu curmă aceste fraude, știind că Shor deschide magazine și creează raiul la Orhei din miliardul furat. E strigător la ceruri, dar aceasta e realitatea. Vinovat este Plahotniuc, omul care a introdus o dictatură feroce în R.Moldova, fapt pentru care mai devreme sau mai târziu va răspunde.

Ce trebuie să facem noi pentru a scăpa de dictatura lui Shor-Plahotniuc? Democrația, valorile și reformele  pe termen lung ar trebui sa fie in vizorul liderilor, pentru a se asigura o creștere economică sustenabilă. Să spunem lucrurilor pe nume: acest lucru nu se va întâmpla dacă nu ne vom Uni. E prea târziu ca Plahotniuc-Shor-Dodon acest balaur cu trei capete să refuze în a mai cumpăra electoratul. Ei sunt gata să o facă și vor reuși dacă nu-i vom opri din agonia lor.

VASILE GROZAVU