FII INFORMAT! Ce înseamnă programul FAO/OMS Codex Alimentarius. Proiectul „Suport la Fortificarea Sectorului de Siguranță a Alimentelor în Moldova”

siguranta-alimentelor-in-moldova-

Codex alimentarius este o colecţie de standarde internaţionale, de coduri de bună practică alimentară, de ghiduri şi de alte recomandări referitoare la produsele alimentare, la producerea şi siguranţa acestora.

Istoric

Numele derivă din Codex Alimentarius Austriacus[1]. Cuprinsul acestui codex a fost elaborat în anul 1963 de cătreOrganizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Comisia creată în acest scop avea drept obiectiv protejarea sănătăţii consumatorilor şi asigurarea unor practici pentru oţinerea produselor alimentare. Codex Alimentarius este recunoscut de către OMS ca punct de referinţă pentru rezolvarea disputelor referitoare la securitatea alimentară a consumatorilor. [2][3]

Codex Alimentarius cuprinde standarde pentru toate alimentele, fie ele preparate, semipreparate sau crude şi pentru distribuţia către consumator, prevederi în ceea ce priveşte igiena alimentară, aditivi alimentari, reziduuri de pesticide, factori de contaminare, etichetare şi prezentare, metode de analiză şi prelevare.[4]

Controverse

Controversa privind Codex Alimentarius se referă la percepţia că acesta este un standard obligatoriu pentru siguranţa produselor alimentare, inclusiv pentru suplimentele de vitamine şi minerale. Suporterii Codex Alimentarius spun că acesta este o referinţă voluntară pentru produsele alimentare şi că ţările nu sunt obligate să adopte standardele Codexului. Din punctul de vedere al adversarilor Codexului Alimentarius una din principalele cauze de îngrijorare este că Codex Alimentarius este recunoscut de către Organizaţia Mondială a Comerţului ca un standard internaţional de referinţă pentru soluţionarea litigiilor privind siguranţa alimentară şi protecţia consumatorului.[2][5] Susţinătorii Codexului Alimentarius spun că folosirea acestuia în litigiile internaţionale nu exclude utilizarea altor referinţe sau studii ştiinţifice ca dovadă a protecţiei consumatorului şi securităţii alimentare.
Sistemul național de siguranță a alimentelor din Republica Moldova a fost consolidat în concordanță cu standardele UE și internaționale ca urmare a unui proiect realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie. Foto: Descopera Proiectul, realizat de MADRM, având suportul FAO și în colaborare cu Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor, s-a axat pe consolidarea cadrului legislativ în domeniul siguranței alimentelor, îmbunătățirea expertizei ANSA în domeniul siguranței alimentelor și capacităților instituționale în aplicarea cadrului de analiză a riscurilor, pregătirea operatorilor din domeniul business-ului alimentar potrivit normelor de control internaționale și întărirea capacităților structurilor naționale ale programului FAO/OMS Codex Alimentarius.În cadrul proiectului au fost organizate și realizate ateliere de instruire, vizite de studiu pentru experții locali în Finlanda și Irlanda, au fost elaborate amendamente la legislația națională, Planul General de Gestionare a Crizelor în sectorul alimentelor aflat în stadiu final de consultare și promovare pentru aprobare de către Guvern, precum și o evaluare a sistemului național de control al alimentelor, urmând normele internaționale și criteriile de performanță elaborate de FAO în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.Constatările și recomandările cheie ale studiului au fost prezentate în cadrul atelierului și cuprind: aplicarea politicilor ce ar facilita recrutarea cadrelor și menținerea acestora în cadrul ANSA, coordonarea controalelor între autoritățile competente și centralizarea informației privind controalele efectuate, implicarea mediului academic în studii științifice asupra riscurilor de contaminare și evoluția agenților patogeni ca bază a măsurilor eficiente de gestionare a riscurilor etc.Proiectul „Suport la Fortificarea Sectorului de Siguranță a Alimentelor în Moldova” a demarat în 2014, cu un buget de 400 de mii de dolari.

Sursa: Basarabiapress