AVERTISMENT-BOMBĂ: Plahotniuc, ultimul dictator al Europei. Democraţia locală este în pericol. Măsurile anti-corupție nu pot servi în nici un fel ca un motiv sistematic pentru ceea ce noi numim arestări” masive

Consiliul Europei

Aleșii locali din Moldova sunt hăituiți cu procese penale. Concluzia aparține Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Raportul, care a fost votat ieri, mai stabilește că democrația locală s-a deteriorat grav în ultimii ani în Moldova. Primarii sunt suspendați ilegal din funcții și șantajați cu dosare penale sub pretextul luptei contra corupției. Autoritățile de la Chișinău încă nu au comentat concluziile forului european.

La sfârșitului anului trecut, după ce Congresul Autorităților locale din Moldova s-a plâns că tot mai mulți primari sunt hărțuiți politic, o misiune a Consiliului Europei a venit în vizită în țara noastră să verifice informațiile. Ieri, experții și-au prezentat concluziile.

„Suntem foarte critici în raportul nostru. Credem că democrația locală este o problemă la momentul actual”, a declarat Marc Cools, raportor.

În raportul prezentat la Strasbourg se mai arată că democrația locală s-a deteriorat substanțial de la ultima misiune de monitorizare, de acum 6 ani, iar modul în care a fost organizat referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă reprezintă o disfuncție a guvernării locale. Mai mult, raportorii au criticat lipsa unor motive clare privind suspendarea unor reprezentanți locali și valul de arestări în rândul aleșilor locali.

„Măsurile anti-corupție nu pot servi în nici un fel drept motivație sistematică pentru ce am numi noi arestări în masă”, afirmă Gunn Marit-Helgesen, raportor.

Forul european a recomandat Chișinăului revizuirea Codului Electoral, în specialin partea ce se referă la procedura de suspendare a aleșilor.

„Noi susținem recomandările. De-a lungul ultimilor ani, situația democrației locale a luat-o pe o cale greșită”, a declarat Tatiana Badan, președinte CALM.

„Autoritățile locale urmăresc să se îndepărteze de politizarea finanțelor publice și să se asigure că banii publici sunt folosiți pentru servicii publice”, Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia.

Ultimul caz care a ajuns în atenția opiniei publice a fost cel al Primăriței din Ghelăuza. Aceasta, acuzată de abuz în serviciu, a fost arestată deși are la întreținere un copil în vârstă de 9 ani. Liberal-democrații și liberalii au declarat că primărița a ajuns în vizorul CNA pentru că ar fi refuzat să treacă la Partidul Democrat. Cazul primăriței din Ghelăuza nu este unul singular. Majoritatea partidelor din opoziție, mai puțin socialiștii, s-au plâns că primarii lor sunt șantajați și obligați să treacă de partea PD. Democrații, care în ultimii doi ani și-au dublat practic atât numărul deputaților, cât și cel al primarilor, datorită traseismului politic, au calificat declarațiile că fiind politice, iar CNA susține că instituția este una apolitică.

Congresul adoptă o recomandare în urma misiunii de informare în Republica Moldova

STRASBOURG 27 MARTIE 2018

La 27 martie 2018, Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei la de-a 34-a sesiune , care a avut loc la Strasbourg (Franța), a adoptat o recomandare privind misiunea de informare cu privire la situația aleșilor locali din Republica Moldova care a fost desfășurată la Chișinău la 13 decembrie 2017. Misiunea care a avut ca scop colectarea informației despre situația primarului suspendat din Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost efectuată la cererea Comitetului de Monitorizare și inițiată prin reclamații formulate de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Prezentat de co-raportori Marc COOLS (Belgia, ILDG) și Gunn Marit HELGESEN (Norvegia, PPE / CCE), raportul subliniază faptul că situația democrației locale s-a deteriorat substanțial în Moldova de la ultimul raport de monitorizare al Congresului referitor la modul în care a fost efectuat referendumul local de rechemare, vizând primarul Chișinăului, a dus la disfuncționalitatea guvernării locale în capitala și a afectat mai mult funcționarea democrației locale. Raportorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa unui temei juridic clar pentru suspendarea unui reprezentant ales local și a inadecvării consultărilor cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). În raport se invocă o încălcare a art. 8.3 din Carta (principiul proporționalității în controlul organelor administrației publice locale).

„Această situație se opune în mod clar cerințelor art. 3.2 din Carta privind membrii liberi aleși ai consiliilor sau adunărilor pe baza unui vot direct, egal și universal „, a declarat Marc COOLS. Prin urmare, Congresul recomandă examinarea procedurii Curții împotriva aleșilor locali și revizuirea legislației moldovenești, în special a Codului Electoral, pentru a se asigura că aleșii locali își administrează municipalitățile în mod liber și nu sunt expuși hărțuirii judiciare.

Raportorii au fost, de asemenea, îngrijorați de un număr mare de urmăriri penale împotriva aleșilor locali, pe baza luptei anticorupție. „Măsurile anti-corupție nu pot servi în nici un fel ca un motiv sistematic pentru ceea ce noi numim arestări” masive „”, a declarat Gunn Marit HELGESEN. „Trebuie găsit echilibrul corect între interesul public local și lupta împotriva corupției, iar dialogul dintre Congresul Național al Autorităților Locale din Moldova și guvern ar trebui reluat cu ajutorul unui proces formal de consultare formalizat și în conformitate cu Carta și Rezoluția 328 „, a concluzionat ea.

Republica Moldova a ratificat Carta europeană a autoguvernării locale în 1997. Țările care au ratificat Carta sunt legate de prevederile acesteia. Carta prevede respectarea unui număr minim de drepturi, care constituie fundația europeană a autonomiei locale. Congresul autorităților locale și regionale asigură respectarea acestor principii.

https://www.coe.int/en/web/congress/-/the-congress-adopts-a-recommendation-following-the-fact-finding-mission-in-the-republic-of-moldova