DOCUMENT ISTORIC // Proclamația votată la Marea Adunare Centenară: „Cerem parlamentelor de la București și Chișinău să se implice pentru Reîntregirea națională” Ultimatumul lui Băsescu: VOTAŢI UNIREA Domnilor Parlamentari de la Bucureşti şi Chişinău!

Adunarea centenara

Proclamația a fost votată unanim la Marea Adunare Națională din centrul Chișinăului.

Participanții la Marea Adunare Centenară din centrul Chișinăului au votat la sfârșitul evenimentului o Proclamație pentru Unire, prin care vor cere parlamentelor de la București și Chișinău să se întreunească la 27 martie și să aprobe o declarație care să prevadă implicarea autorităților celor două state românești pentru Reîntregirea națională a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

În Proclamație se menționează dreptul la autodeterminare al românilor, după modelul german.

Documentul prevede mai multe evenimente dedicate Unirii, inclusiv o întâlnire pe 1 iulie 2018 la Alba Iulia „pentru a reaprinde flacăra Unirii”, apoi, între 24 și 26 august la Iași etc.: „Votăm astăzi Unirea R. Moldova cu România, de-a pururi și pentru totdeauna!”.


Foto: Unimedia

Adunare ISTORICĂ pentru Unire la Chişinău. Băsescu și ULTIMATUMUL dat Parlamentului în anul Centenarului: „Nu le e RUŞINE?!”

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a cerut duminică, la Chişinău, Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova să voteze unirea celor două ţări, în cinstea Centenarului Unirii.

La Marea Adunare Centenară au participat mii de oameni care au cerut Unirea.

„Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment şi cerem Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze, din nou, unirea! Unii spun: e greu! Nu le e ruşine? Dar acum 100 de ani românilor le-a fost mai uşor să facă Unirea? Nu, le-a fost mai greu şi au făcut-o. Avem obligaţia ca astăzi s-o facem şi noi, şi vă spun pentru ce: în primul rând, suntem singura ţară care mai acceptă să trăiască după voinţa lui Stalin şi Hitler. Balticii au fost băgaţi prin pactul ticălos, Ribbentrop-Molotov, în Uniunea Sovietică. Astăzi, sunt în NATO şi în Uniunea Europeană”, a declarat Băsescu, la Marea Adunare Centenară” de la Chișinău.

„Este o chestiune de demnitate naţională reîntregirea ţării. Moldova este parte a României. Moldovenii sunt cetăţeni ai României. Am văzut aici, în piaţă, copii, părinţi cu copii de mână, oameni maturi, intelectuali, militari şi toţi vrem un singur lucru: reîntregirea ţării. Unirea, unirea este cea de care are nevoie şi România, şi Republica Moldova. Nu există alt drum pentru restabilirea demnităţii poporului român decât reîntregirea ţării. Dacă România a avut două mari obiective: unul a fost să-şi asigure securitatea, a intrat în NATO. Al doilea, a fost să-şi asigure prosperitatea poporului român. A intrat în Uniunea Europeană, care garantează o viitoare prosperitate. Al treilea obiectiv de ţară nu poate fi decât unirea României cu Republica Moldova. Unire! Eu vă asigur că voi rămâne alături de Partidul Unităţii Naţionale din Republica Moldova un dedicat şi devotat om care va lupta pentru Unire!”, a mai declarat Traian Băsescu la Chișinău.

http://www.ziarulnational.md/doc-declaratia-care-urmeaza-sa-fie-votata-la-marea-adunare-centenara-cerem-parlamentelor-de-la-bucuresti-si-chisinau-sa-se-implice-pentru-reintregirea-nationala/