ŞTIRE EXPLOZIVĂ: Continentul african se rupe in doua sub ochii nostri

Continentul-african-se-rupe-in-doua-sub-ochii-nostri

Estul Africii se desprinde de restul „continentului negru” sub ochii nostri, avertizeaza cercetatorii. In cele din urma, intre cele doua mase de uscat se va ivi un ocean.

Avertismentul nu e nou, teoria conform careia riftul continental est-african ar urma sa se desprinda de placa somaleza de pe „continentul negru” aparand inca din 1960. Insa totul se intampla cu o viteza uimitoare, vorbind din punct de vedere geologic, arata The Independent.

Si deja au aparut probleme. O sosea extrem de folosita din Kenya, Mai Mahiu, s-a surpat, in urma activitatii vulcanice puternice din zona.

Potrivit geologului David Adede, falia dintre cele doua placi se mareste cu 2,5 centimetri pe an. Nu va trece mult pana ce cele doua placi vor fi complet separate. Desi vorbim de milioane de ani, suntem martorii unui fenomen care schimba harta lumii.

In urma cu aproape 13 ani, o eruptie a vulcanului Dabbahu, urmata de o perioada de activitate seismica intensa, au dus la formarea unei fisuri in crusta terestra lunga de 60 de kilometri si o latime de opt metri. Tot atunci, solul s-a scufundat cu peste doi metri. Si toate aceste lucruri s-au intamplat intr-o singura zi.

Iar cum activitatea geologica in zona este extrem de intensa, pamantul aratand ca un asfalt incins, ne putem astepta la schimbari chiar peste noapte, mai spun cercetatorii.

Vezi si Se schimba harta lumii: O insula s-a format in Pacific, dupa eruptia unui vulcan (Galerie foto), dar si Viziteaza-le, pana nu dispar de pe harta lumii!

http://www.ziare.com/magazin/fenomen/continentul-african-se-rupe-in-doua-sub-ochii-nostri-1506694