R. Moldova – Ţara miracolului: Cum Vlad Plahotniuc a devenit mare scriitor, autorul vestitelor basme europene

Plahotniuc

PRIMA POVESTE: Arena Chișinău, proiect electoral? Candu explică de ce anunțul a fost făcut de la tribuna PD

Menționăm că democrații au prezentat acum o săptămână proiectul unei arene moderne, care, din momentul inițierii construcției ar urma să fie gata într-un an. PDM susține că investitorul proiectului ar urma să fie selectat în urma unei licitații internaționale. Întrebat de ce democrații au venit abia acum, în an electoral, cu un asemenea proiect, Andrian Candu a invocat situația politică și economică din țară.

Partidul Democrat este bănuit de „furt intelectual”. Proiectul făcut public, acum o săptămână, de către ștabii acestei formațiuni, privind construirea unei arene sportive ultramoderne, pare să nu le aparțină. Planul video prezentat presei de către Vladimir Plahotniuc este, de facto, proprietatea unei celebre companii franceze. Într-o declarație pentru ”Ziarul de Gardă”, francezii se arată uimiți de faptul că cineva de la Chișinău vorbește despre acest proiect, fără să anunțe autorul ideii.

Potrivit Ziarului de Gardă, proiectul prezentat de Partidul Democrat ar fi fost elaborat încă în 2012 de compania franceză.
La scurt timp după anunțul Partidului Democrat de construcție a Arenei Chișinău, la Ministerul Economiei și Infrastructurii a avut loc o ședință a Grupului de lucru pentru implementarea proiectului. Aceasta a fost prezidată de către ministrul Chiril Gaburici, iar din componență au mai făcut parte ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, dar și alți reprezentanți ai instituțiilor de resort. Contactat de Jurnal TV, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, a declarat că planul companiei franceze a fost prezentat drept exemplu, și nu un material care i-ar aparține Partidului Democrat. Nu este pentru prima dată când membrii PD își atribuie niște merite care nu le aparțin. Deputatul formațiunii Oleg Sârbu, ale cărui firme ar avea contracte de milioane de lei cu instituțiile statului, și-a îmbrăcat, în an electoral, haina omului binefăcător. Într-un material al Ziarului de Gardă, el a fost prezentat cum distribuie în numele său și al partidului colete cu ajutoare umanitare, donate copiilor din Republica Moldova de către o fundație olandeză. Potrivit sursei, pachetele umanitare erau destinate Misiunii „Micul Samaritean”.

JURNAL.md

A DOUA POVESTE: TOP zece demnitari care ar putea beneficia de programul „Prima Casă”

ncepând cu 26 martie, programul „Prima Casă” va deveni funcțional, iar unii dintre demnitari, care nu au un loc permanent de trai, ar fi putea beneficia de el dacă vor întruni toate condițiile de eligibilitate.

Mai jos vă prezentăm zece demnitari care ca și mulți tineri nu dețin o casă sau apartament și ar putea prifita de acest program. Topul a fost realizat de asociația ADEPT în baza declarațiilor de avere.

Ce presupune programul „Prima Casă” și când va deveni funcțional

img18002245

Programul „Prima Casă”, anunțat de Filip în luna mai anul trecut, va deveni funcțional la începutul săptămânii viitoare, pe 26 martie. De atunci persoanele cu vârsta între 18 și 45 de ani se vor putea adresa la trei bănci pentru a solicita un credit ipotecar.

Băncile, care în prezent sunt incluse în program sunt Moldinconbank, Victoriabank și Agroindbank, cele care se află sub supravegherea specială a Băncii Naționale din 2015. Doar ele au semnat contracte de colaborare cu Ministerul Finanțelor și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), cea care va semna garanțiile de stat.

Programul „Prima Casă” și-a propus să extindă accesul la creditul ipotecar pentru persoanele tinere. „Întrucât acest program este realizat prin intermediul garanției de stat, produsul devine mai accesibil în comparație cu alte credite imobiliare. Rata anuală cu care se va opera la moment, constituie aproximativ 9,03%”, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul conferinței de lansare.

La program sunt eligibile persoanele care au un loc de muncă oficial. De asemenea, persoanele interesate de Program nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară. Ministerul anunță că, veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul „Prima Casă” vor fi considerate eligibile.

Vor fi acceptate pentru finanțare doar locuințele finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile al ÎP „Agenția Servicii Publice” până la momentul depunerii cererii de creditare. Costul maxim al unui apartament sau casă este de un milion de lei. Creditul este acordat pe un termen de maxim 25 de ani.

Creditul este acordat de bănci numai în valută națională (lei moldovenești, MDL). Avansul inițial al beneficiarului este de cel puțin 10% din valoarea totală a locuinței, iar statul va oferi garanții în valoare de 50% din soldul creditului. Creditul trebuie să fie rambursat în întregime până în momentul expirării contractului de credit cu posibilitatea achitării anticipate. În acest caz, banca nu va percepe taxe, comisioane sau dobânzi suplimentare. Nu se percep comisioane de rambursare anticipată.

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, avantajul acestui program este că la început trebuie să dispui de o sumă mai mică față de cea cerută la creditele imobiliare ale băncilor comerciale. Totodată, riscul programului este dobânda flotantă care se va recalcula la fiecare jumătate de an în funcție de dobânda la depozitele bancare. Un alt risc, potrivit expertului, este faptul că potențialii beneficiari ai programului se vor aventura și vor cumpăra apartamente de o calitate inferioară la un preț supraevaluat.

Sursa: TV 8

A TREIA POVESTE: Unde au dispărut milioanele alocate pentru reparația drumurilor din sate

Asfalt, în loc de pietriș, pe drumurile din sate

Republica Moldova se află pe locul 128 din 137 de state la capitolul calitatea drumurilor, potrivit unui raport realizat de Forumul Economic Mondial anul trecut. Vestea bună este că drumurile noastre sunt mai calitative decât în Mozambic, Paraguay, Yemen, Guineea, Madagascar, Republica Democratică Congo. Autoritățile dau asigurări însă că în viitorul apropiat țara noastră va avea drumuri noi, inclusiv în sate. În acest scop, în luna mai 2018 va fi implementat proiectul național „Drumuri bune pentru Moldova”. Jurnalista Maria Dimineț a discutat acest subiect cu secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc.

-După ce criterii au fost selectate porțiunile de drum care urmează să fie reparate?

— Am selectat cele mai importante porțiuni de drum împreună cu Administrația de Stat a Drumurilor, primarii, colegii din cadrul Ministerului Economiei. Ne-am propus ca să fie reparate drumurile cu o menire socială importantă, cum ar fi accesul spre școli, grădinițe, instituții medicale. Primarii vor decide însă ce este prioritar pentru localitatea lor.

-Aceste 1200 kilometri de drumuri vor fi asfaltate, sau doar acoperite cu pietriș?

— Ne-am propus să fie asfaltate. Din păcate, în sate au fost făcute mai mult drumuri în variantă albă. Știți ce înseamnă variantă albă? Peste glod se pune piatră, peste care trece un tractor, și după ce trece iarna nu există nici drum, și nici bani. În 25 de ani de independență am îngropat sute de milioane de lei. De aceea, ne propunem să punem asfalt pe drumuri, astfel încât să fie durabil.

-Cât vor costa lucrările și de unde vor fi luați banii?

Trebuie de menționat că sunt diferite tipuri de lucrări. Dacă drumul existent este în asfalt și proiectul prevede așternerea unui nou strat de asfalt, atunci un kilometru de drum va costa peste un milion de lei. Dacă pe drum e pietriș și trebuie asfaltat, atunci cheltuielile vor fi mai mari, de până la trei milioane de lei pentru un kilometru.

-Cum vor fi selectate firmele care vor construi aceste drumuri?

— În fiecare raion va fi organizată o licitație. Licitația va fi lansată imediat după publicarea în Monitorul Oficial a programului Fondului Rutier, care a fost aprobat în ședința de Guvern. Pentru noi este important ca la aceste licitații să participe firme autohtone. Să oferim posibilitatea agenților noștri economici, nu numai să repare drumuri, dar și să ofere locuri de muncă oamenilor din localitățile unde vor fi efectuate lucrările. Un loc de muncă în construcții creează, în paralel, și alte locuri de muncă, cum ar fi extragerea pietrișului din cariere, transportarea materialelor. Va fi o bună investiție în economia țării.

-Când vor demara lucrările de construcție a drumurilor?

În luna mai vom semna majoritatea contractelor cu firmele de construcție. Tot în acea perioadă vom începe reabilitarea drumurilor din sate.

-Cum vor fi evitate lucrările necalitative?

Am optat pentru un contract de licitație pe raion. Aceasta ne permite să selectăm companii responsabile, cu experiență. Calitatea lucrărilor va fi evaluată de Administrația de Stat a Drumurilor, care va angaja responsabil tehnic în fiecare raion. De asemenea, Administrația de Stat a Drumurilor dispune și de laborator rutier.

— Noi ne asumăm responsabilitatea politică pentru calitatea lucrărilor efectuate. Nu ne putem permite luxul ca drumurile să fie reparate prost. Vom mobiliza toate instituțiile responsabile pentru control. Vom solicita ca în aceste contracte să fie indicată garanția drumurilor reparate și obligația agentului economic să repare drumul daca va fi deteriorat în perioada de garanție.

 

Autor: Maria Dimineț