ULTIMA ORĂ: Alegerea lui Putin – Rusia a fost împinsă în epoca unui mare război mondial

Un cunoscut politolog rus, Doctor în Științe Politice, a răspuns la întrebările de la The New Times privind rezultatele „alegerilor fără alegere“, şi a următorilor pași după realegerea lui Putin.
NT: De ce milioane de ruși au votat din nou pentru Putin?

Lilia Shevtsova: Nu l-au ales pentru că toți aceștia aprobă activitățile lui Vladimir Putin în calitate de președinte și își doresc guvernarea lui nesfârșită. Majoritatea  a votat pentru Putin este și pentru că a fost obișnuită să participe la acest ritual, păstrat din epoca sovietică. Dar şi pentru că nu vedea alternative. Și pentru că este obligată să se supună presiunii autorităților și angajatorilor. Și pentru că se tem de haos și anarhie mult mai mult decât de degradarea puterii în sine. Între timp, această putere înțelege cât de vulnerabilă este legitimizarea noii președinții a lui Putin prin plebiscit. În caz contrar, de ce liderul ar căuta întăriri prin revenirea la militarism și transformarea Rusiei într-o „cetate asediată”?

NT: Ce ne putem aștepta de la noul termen al lui Putin, având în vedere evoluțiile recente în amenințările nucleare din Regatul Unit și SUA?

Este puțin probabil ca Kremlinul lui Putin să se întoarcă la liniște – ar fi o pierdere de imagine. Cu toate acestea, Occidentul este puțin probabil să creadă în sinceritatea reîncarnării Kremlinului … Ironia este că, încearcă să mențină controlul asupra țării, prin crearea unei amenințări din afara, Kremlinul subminează mecanismul de supraviețuire a sistemului autocratic prin utilizarea resurselor occidentale. Modelul de existență în Rusia a celor care trăiesc din rentă prin integrarea sa în Occident este de asemenea distrus. Este puțin probabil ca populația rusă să fie pregătită pentru viață în situația unui nou război rece. Singura întrebare este dacă elita și oamenii vor fi de acord, fără resentimente, să se întoarcă în timp de război, unde autoritățile actuale le confruntă.

NT: Poate Putin să meargă la reformă?

Categoric, nu! Aceasta ar fi sinucidere politică pentru Putin. Orice reformă reală este deschiderea ferestrelor, libertatea presei, lupta pentru concurență și putere. Regimul actual poate exista doar într-un spațiu închis și fără aer. Trebuie să afirmăm vechiul adevăr: imposibilitatea reformelor de mai sus generează inevitabilitatea încercărilor de a schimba de jos. Revoluția a fost întotdeauna rezultatul situației unui cazan fierbinte cu un capac închis.

NT: Ar trebui să ne așteptăm la un nou val de strângere a şurubului după Cupa Mondială, care va avea loc vara în Rusia?

Strângerea şuruburilor nu se oprește încă din anul 2000. Să presupunem că acest proces nu s-a oprit fie la viteze diferite și la dimensiuni diferite. Aceasta este logica supraviețuirii puterii individuale cu resurse descrescătoare și dorința de nesfîrşit. Dar cu siguranță Rusia nu va cădea în totalitarism. Pentru aceasta, nu există suficientă idee și conducere sacră. Este adevărat că actualul regim autoritar, care, neputincios , caută putere absolută, este mult mai periculos. Căci prin mijloacele sale de supraviețuire este pe cale de a distruge toate tabuurile și regulilor.

Vladimir Putin, potrivit rezultatelor numărării voturilor, câștigă 76,66%. Mai mult de 56 de milioane de persoane au votat pentru candidatura sa la președinția Rusiei, informează Comisia Electorală Centrală.

Paul GRUDININ a marcat 11,8%, Vladimir Jirinovski 5,67%, Ksenia Sobchak, 1,67%, 1,04%, Grigori Iavlinski. Rezultatele lui Boris Titov, Serghei Baburin și Maxim Suraykin mai puțin de 1% din voturi.

Prezența a depășit 67%. Infracțiuni de masă nu au fost înregistrate la alegeri.

http://ru-mir.net/2018/03/19/vyiboryi-putina-rossiyu-stolknuli-v-epohu-voennogo-vremeni/