IMPORTANT! Toți unioniștii sunt chemați la Marea Adunare Centenară de pe 25 martie de la Chișinău, când se va semna DECLARAŢIA de UNIRE

Marea centenara adunare
Duminică, 25 martie 2018, la ora 12.00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău va avea loc Marea Adunare Centenară, organizată de Alianța pentru Centenar, structură care înglobează asociațiile unioniste de pe cele două maluri ale Prutului și din afara granițelor țării, informează site-ul 10tv.md.
Astfel, liderii unioniști din cadrul Alianței pentru Centenar au transmis o invitație pentru toți românii de pretutindeni să vină la Chișinău pentru a cere autorităților de pe ambele maluri ale Prutului reîntregirea neamului românesc.
Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei anunță că, românii din toate colțurile lumii și-au anunțat prezența la Marea Adunare Centenară. Pentru o mai bună organizare vor fi patru puncte de întâlnire a unioniștilor (scuarul Universității Pedagogice Ion Creangă, scuarul liceului Gheorghe Asachi, scuarul Circului din Chișinău, scuarul Academiei de Științe a Moldovei), iar la ora 12.00 toți se vor reuni în Piața Marii Adunări Naționale.
„Pe data de 25 martie, la Chișinău se va scrie istorie. Cum am putea noi, cei din societatea civilă, să ignorăm dorința oamenilor de a se reuni cu Patria-Mamă? Cu siguranță, pe data de 25 martie va avea loc cea mai mare manifestație unionistă din istoria Republicii Moldova.
E important să ne facem văzuți, auziți și înțeleși! A venit rândul nostru să facem dreptate și să înfăptuim Unirea! Pregătim o Declarație a Marii Adunări Centenare, care va fi dată citire pe 25 martie în fața a sute de mii de oameni” a declarat declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, a spus Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale.
George Simion, președintele Platformei Civice Acțiunea 2012 din România, a anunțat că evenimentul va fi monitorizat de către ambasadele țărilor Uniunii Europene de la Chișinău și București și de observatori internaționali.
„Vor participa observatori internaționali, care vor monitoriza manifestația. Totodată, am trimis invitație ambasadelor de la Chișinău și București pentru a asista la întrunire”, a spus președintele Platformei Civice Acțiunea 2012 din România.
De asemenea, George Simion a ținut să liniștrească spiritele antiunioniste care transmit mesaje precum că ”vor veni românii să facă manifestație la Chișinău”. Acesta a declarat că românii din România vin doar pentru a fi solidari cu tot ce se organizează în Republica Moldova, majoritatea covârșitoare a participanților așteptați la Marea Adunare Centenară fiind cetățeni moldoveni din Republica Moldova sau din diaspora moldovenească.
Cu un îndemn de a participa la Marea Adunare Centenară au venit și doi reprezentați ai autorităților publice locale.
„Foarte multe localități au realizat că Unirea este unica soluție și semnează Declarații de Unire. Consider că fiecare zi de întârziere a Unirii este o lovitură dată cetățeanului Republicii Moldova, care este în așteptarea unui trai mai bun. Trebuie să ne mobilizăm și să demonstrăm lumii întregi că vrem Unire”, a declarat Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia.
 „Îi îndemn pe toți primarii să se mobilizeze și să cheme locuitorii să vină la cea mai mare manifestație unionistă! Toți cei care simt românește au obligația morală să dea dovadă că suntem uniți și puternici”,  a spus Petru Funze, primarul satului Puhoi, raionul Ialoveni.
Toți românii trebuie să citească acest mesaj!!!
Mai multe Asociații Obștești unioniste vor organiza la 25 martie curent, în Piața Marii Adunări Naționale un miting cu genericul „La sfat cu cetățeanul, la sfat cu suveranul”, unde se va semna Declarația de Unire, în contextul faptului că tot mai multe localități s-au expus pozitiv asupra acestui lucru. Anunțul a fost făcut  în cadrul unei conferințe de presă prezentată de către organizatorii evenimentului. Ținând cont de faptul că evenimentul este de o anvergură națională, organizatorii au invitat toții cei 101 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova, pentru a participa la acest miting destinat semnării Declarației de Unire.
Totodată, în cadrul Marii Adunări, unioniștii vor cere  celor două Parlamente de la Chișinău și București să semneze la 27 martie curent, Declarația de Unire în Legislative, și să recunoască Actul de întregire a Basarabiei cu România din 27 martie 1918.
Marea Adunare Națională va începe cu un marș, care va porni din toate orașele României, finisându-se în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău. La eveniment se va semna trei documente:
– Declarația Marii Adunări Naționale de reintregire a țării prin recunoașterea Actului de Unire a Basarabiei cu România,în vigoare în prezent
– O cerere adresată celor două Parlamente ale României și Republicii Moldova, prin care să convoace o ședință comună unde vor semna această declarație
– O hotărâre prin care, Marea Adunare Generală, va împuternici o delegație, compusă din primari, consilieri locali, care au votat declarația de reîntregire a țării și reprezentanți ai societății civile, care la 26 martie să se prezinte la Parlamentul Moldovei și la Ambasada României, pentru a le înmâna aceste documente semnate și să participe la ședința comună a Parlamentel din 27 martie.
Realitatea.md amintește că până în prezent 120 de localități din Republica Moldova au semnat declarația de unire simbolică, adică circa un milion două sute de mii de cetățeni.
http://ioncoja.ro/chisinau-din-nou-in-frunte/