10 istorii despre femei care fac istorie. Acum este timpul pentru dreptate și egalitate dintre femei și bărbați

10 istorii de succes

 

Mariana Eșanu-Cherdivara: „Am demonstrat că pot și că nu am câștigat întâmplător”

Sportiva Mariana Eșanu-Cherdivara, 25 ani, este eroina celei de-a treia istorii din cadrul campaniei „Tu știi că poți”. Este triplă campioană europeană, dublă campioană mondială și singura sportivă de lupte libere feminine din R. Moldova care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.

„Eu am știut că pot să ajung pe culmile succesului și să am rezultate frumoase. Sunt mândră de ele, deoarece nu oricine poate să le obțină.
Am ajuns să fac lupte libere feminine când am văzut un anunț despre deschiderea unei săli de lupte la noi în sat. Atunci m-am gândit: „Vai de mine, vreau și eu”. Fratele meu mai mic a mers primul la lupte și, văzând că el are ocupație, îi ziceam tatălui meu că vreau și eu să mă antrenez, la care el îmi spune: „Dacă nu sunt fete acolo, unde să te duci tu?”.

Ulterior, antrenorul a anunțat că primesc și fete la antrenamente și când am ajuns în sala sportivă eram deja vreo 20 de fete. Dintre toate, eu sunt singura care am ajuns la o astfel de performanță, pe care o am acum. Și cum la sate posibilitățile sunt mai mici, am mers la Călărași, unde l-am întâlnit pe antrenorul meu, datorită căruia am ajuns la rezultatele actuale.

Când mă antrenam cu băieții, ei deseori erau nemulțumiți că eu eram cea care câștiga. „Cum să câștige o fată?,” se întrebau ei. Am mai avut și momente când băieții plângeau din cauză că eu câștigam.

După ce am călcat prima dată salteaua la sala sportivă din Călărași, peste jumătate de an am mers la Campionatul European, unde eu, neștiind ce presupune aceasta și neavând nicio emoție, am luat primul loc la cadeți, la vârsta de 15 ani.

Toți se mirau și îl întrebau antrenorul meu: „De unde ați luat-o?!”, la care el a răspuns: „Această sportivă știe ce înseamnă greutățile”. Mergând mai departe, am obținut locul întâi și titlul de campioană europeană la juniori, la o vârsta deja mai mare. Anul următor iarăși am obținut locul întâi. Atunci mulți vorbeau că poate întâmplător am câștigat. A treia oară am obținut din nou locul întâi la juniori și am demonstrat că eu pot.

Apoi am mers la Campionatul Mondial, care a avut loc la București, în 2011. Deși eram traumată la spate, nu puteam să ratez această șansă. Antrenorul meu m-a întrebat dacă mergem, iar eu am zis ferm că o să merg, indiferent dacă o să ajung să lupt sau nu. Atunci am rămas șocată de felul cum am luptat, nu am simțit dureri și am adus un rezultat atât de mare – locul doi la acest campionat mondial.

O altă realizare de-a mea a fost participarea la Jocurile Olimpice de la Rio în 2016, unde am fost singura participantă la lupte libere feminine din Republica Moldova și am obținut un rezultat foarte bun. M-am ales cu locul 11 din 22 cei mai buni sportivi din lume. A fost un rezultat nici prea mare, nici prea mic pentru mine. Dar acesta a fost visul meu de mic copil, să particip la olimpiadă, și iată că visul meu s-a realizat!

Totuși au fost două momente în viața mea, pe care nu le voi uita vreodată. Primul a fost când am mers la un campionat în Ungaria. Pe atunci nu știam că port sub inima mea încă o inimă. Când luptam – simțeam că parcă sunt mai puternică, mă simțeam mai plină de energie. Apoi, când am revenit acasă și a trecut jumătate de lună, am aflat că sunt însărcinată. Aveam emoții foarte mari și nu știam cum să anunț antrenorul, dar el a avut, într-un final, o reacție foarte pozitivă. Tot el mi-a zis că voi reuși să am grijă de copil și să mă întorc în sport și că voi învăța să le combin.

Al doilea caz s-a întâmplat recent, în 2017. M-am gândit să iau o pauză de la sport și i-am zis soțului că este timpul să vină frățiorul fiicei noastre Andreea, pentru că eu îmi doresc să ajung și la Olimpiada de la Tokyo, din 2020. După câteva încercări eșuate, am decis să mă întorc la lupte, pentru că pierdeam timpul. Două luni m-am antrenat și am mers la Campionatul European de Seniori. Mă simțeam foarte bine, aveam energie, mă simțeam plină de speranțe și am obținut locul doi, unul dintre cele mai importante rezultate din cariera mea de sportivă. Când m-am întors acasă, peste două – trei zile am aflat că Mihăiță bate la ușă. Iarăși, nu știam că luptam în timp ce eram însărcinată. Îmi zic: „Doamne, ce viață am, pe amândoi i-am purtat sub inimă, în timp ce luptam. Frate-meu mi-a zis atunci că nu am luptat corect, că eram „doi contra la unul”.

În Republica Moldova nu este foarte ușor să aduci un rezultat mare, pentru că este nevoie de resurse pentru echipament, vitamine, cantonamente, pregătiri, dar asta reprezintă necesarul care să te aducă la un rezultat dorit. Totuși, eu nu m-am plâns niciodată că nu am avut susținere sau încurajare. Prietenii, familia și antrenorul m-au susținut mereu și mi-au zis că pot, că voi deveni ceea ce îmi doresc.

Îmi doresc în viitorul apropiat să îl văd pe cel mic la un anișor, ca să stau liniștită atunci când merg în deplasări la competiții. Dar, nu în ultimul rând, îmi doresc să particip la încă o olimpiadă, mă refer la cea de la Tokyo, din 2020. Chiar dacă multe din visurile mele s-au realizat, eu tot tind spre ceva mai mult. Sunt fericită că sunt ceea ce sunt la momentul actual”.

Campania „Tu ştii că poţi” este o dedicaţie pentru femeile și fetele din Moldova care au făcut și fac istorie, devenind pionere în domenii de activitate netradiţionale femeilor, precum politică, știință, sport, afaceri, armată etc. Mai multe detalii despre campanie puteți găsi aici: http://moldova.unwomen.org/ro/noutati-si-evenimente/noutati/2018/03/8-march-campaign.

Ludmila Scalnîi: „Țara nu este doar a bărbaților, țara este a femeilor și a bărbaților”

„Sunt pedagogă de profesie, am absolvit Facultatea de Psihologie, am fost educatoare la grădinița de copii, am fost profesoară la școala pedagogică din Soroca, am lucrat în organele comsomoliste, de partid, 30 de ani am fost consilieră a municipiului Chișinău și am avut un mandat de deputată în primul Parlament al Republicii Moldova.

Am ajuns deputată în primul Parlament după ce un grup de oameni m-au invitat să candidez la circumscripția din satul Putinești, raionul Florești. Deși am întâlnit probleme și greutăți, am reușit să câștig cu majoritatea voturilor, de aceea mereu am rămas o deputată a oamenilor care au crezut în mine.

Am fost printre primele femei care au avut onoarea să semneze Declarația de Independență a Republicii Moldova, prin asta pot să afirm că am făcut istorie. Sunt cavaler al Ordinului Republicii, pentru că am reușit să organizez, cu cei mai mari actori ai guvernării, Zilele culturii Moldovei în 65 de țări.

Am făcut tot ce am putut în Moldova, am știut că pot și m-am străduit să fac ceea ce am văzut că a făcut mama mea. Toată viața m-am ocupat cu acte de caritate, prin care am ajutat sute de oameni săraci și până în prezent continui să fac acest lucru.

Având posturi înalte de conducere în Moldova, am reușit să educ și să cresc doi copii, un fecior și o fiică și împreună cu soțul am făcut tot posibilul ca să îi educăm. Au făcut tot felul de sporturi, școală muzicală, au dansat, au învățat limbi străine și ei sunt marea mea mândrie.

Pe parcursul activității mele profesionale pot să zic că am fost o norocoasă, am cunoscut în viața mea personalități notorii din toată lumea. Am avut marea onoare să fac cunoștință cu Iurii Gagarin, împreună cu alte persoane l-am primit aici, la Chișinău. Am lucrat cu Valentina Tereșcova vreo 20 de ani.

În ceea ce privește egalitatea de gen și abilitarea femeilor am organizat foarte multe conferințe și seminare. Am avut marele noroc și marea fericire să fim invitate la Conferința privind probleme femeilor organizată de ONU în China, unde au fost delegații din peste 130 de țări. Am fost președinta Asociației Femeilor din Republica Moldova, iar datorită acestei organizații am ajutat sute de copii, am adus ajutoare materiale din alte țări, am promovat femeile în funcții, am realizat relații importante cu organizații de femei din alte țări și multe ale activități dedicate femeilor.

Implicarea femeilor în politică e problema planetei, nu numai a țării noastre, dar eu cred că se schimbă situația. Eu sper că și la noi, la viitoarele alegeri, populația va susține mai multe femei și rog populația – votați femeile!

Eu nu vreau să discriminez bărbații, dar printre ei neapărat trebuie să se regăsească și doamne. Așa cum în familie, soțul cu soția se sfătuiesc și rezolvă întrebările familiei, așa și în țară trebuie să se decidă, pentru că țara nu este doar a bărbaților, țara este a bărbaților și a femeilor”.

Date-cheie:

În R. Moldova, reprezentarea femeilor în politică și în procesele de luare a deciziilor este, la moment, sub angajamentele internaționale. Femeile dețin doar 22% din mandate în Parlament, 21% din cabinetul de miniștri, 21% din posturile de primari, 30% din consilieri locali și 19% din cei raionali.

[EDITORIAL] Acum este timpul pentru dreptate și egalitate dintre femei și bărbați”     

Semnat de Asya Varbanova, reprezentanta interimară de țară UN Women Moldova: 

 Imagini pentru „Acum este timpul pentru dreptate și egalitate dintre femei și bărbați”


Anul acesta, Ziua Internațională a Femeilor e marcată în contextul unei mobilizări globale fără precedent în susținerea drepturilor, egalității și dreptății pentru femei. Hărțuirea sexuală, violența și discriminarea față de femei au captat atenția presei și publicului pe fundalul unei determinări globale de a schimba această situație. Prin marșuri de solidaritate, declarații inspiraționale și discuții virale în rețelele sociale, cum ar fi #Metoo, #TimesUp, Ni una menos,BalanceTonPorc, activiștii de toate vârstele, din întreaga lume, au arătat clar că a venit timpul ca lumea să devină mai egală. Ziua Internațională a Femeilor este o oportunitate pentru a ne solidariza cu toate femeile și fetele care au jucat un rol important în această mișcare globală de a pune capăt discriminării de gen și pentru a chema la acțiuni urgente ce vor aduce schimbări de durată.

Astăzi, în pofida unor progrese, drepturile și abilitarea femeilor în majoritatea țărilor nu sunt nici pe departe o realitate. Moldova nu este o excepție. Deși constituie 52% din populația țării, femeile dețin doar 22% din mandatele de deputat, 21% din cabinetul de miniștri, 21% din primari, 30% din consilieri locali și 19% din cei raionali. Atunci când reușesc să ajungă în funcții înalte în ramura legislativă și executivă, femeile sunt implicate, în principal, în domeniul social, în timp ce economia, bugetul, aplicarea legii sau securitatea sunt dominate de bărbați.

Deși în sistemul educației secundare și terțiare numărul fetelor este mai mare decât cel al băieților, acest fapt nu se traduce în oportunități egale de angajare. Rata de ocupare a femeilor este de 39%, comparativ cu 43% în cazul bărbaților, iar salariul mediu anual al unei femei este cu 14,5% – sau cu 11.417 lei – mai mic decât al unui bărbat. Diferența de salarizare crește semnificativ în sectoarele mai bine plătite, cum ar fi finanțele și tehnologiile informaționale. Anumite grupuri de femei, cum ar fi femeile rome sau femeile cu copii mici, înregistrează o rată de ocupare semnificativ mai scăzută decât restul populației. Participarea mai redusă a femeilor la luarea deciziilor în viața politică, economică și publică, precum și pe piața muncii înseamnă pierderi pentru societatea Moldovei, deoarece capacitățile, talentele și perspectivele lor rămân nevalorificate.

Unul dintre factorii care se răsfrâng asupra posibilităților femeilor de a-și găsi o slujbă, de a și-o păstra și de a fi avansate este legat de „cealaltă față a monedei” – responsabilitățile familiale. Atunci când femeilor le revine o parte disproporționat de mare a muncii în familie, cum ar fi îngrijirea copiilor sau a membrilor vârstnici, unde femeile alocă zilnic muncii neremunerate de îngrijire aproape 5 ore, în timp ce bărbații – doar 2,6 ore – , iar statul nu oferă servicii calitative de îngrijire, șansele femeilor de a avea o muncă remunerată vor fi, în mod inevitabil, mult mai mici. În aceste condiții, introducerea concediului paternal de 14 zile în 2016 pentru tații nou-născuților este un pas important spre o distribuire mai echitabilă a responsabilităților familiale între părinți.

Să nu uităm că toți trebuie să acționăm pentru a  elimina una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului  – violența față de femei și fete. Într-un studiu comun al Biroului Național de Statistică și al Organizației Națiunilor Unite, 63% dintre femei au declarat că, pe parcursul vieții, au fost supuse cel puțin unei forme de violență (psihologice, fizice, sexuale) de către soț sau partener. În același timp, multe femei nu denunță  actele de violență prin care trec sau nu caută ajutor, atunci când sunt hărțuite sau agresate acasă, în stradă, la locul de muncă, pe internet sau în alte împrejurări. Violența împotriva femeilor și fetelor nu este ceva inevitabil. Există multe modalități de a preveni și de a opri repetarea ei. Moldova a adoptat legi importante în acest sens, iar luna trecută guvernul a aprobat primaStrategie națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie pentru anii 2018 – 2023. Pentru ca acestea să producă schimbări spre bine și să nu rămână doar la nivel de declarativ, fiecare dintre noi, bărbați și femei, trebuie să ne implicăm activ atunci când suntem martorii hărțuirii și violenței în stradă, acasă, la locul de muncă, în instituțiile publice, în cercurile noastre sociale și în mass-media. Să insuflăm principiile egalității, respectului pentru drepturi și stimei reciproce fiilor și fiicelor noastre acasă și la școală. Iar cei care elaborează și monitorizează politici publice sau lucrează în domeniile sănătate, asistență socială, poliție și justiție să asigure accesul victimelor violenței la servicii multisectoriale, calitative și accesibile tuturor, fără excepție. Acum e timpul ca fiecare femeie și fată să aibă o viață mai fericită, fără orice formă de violență.

UN Women va continua să susțină guvernul, societatea civilă și cetățenii Moldovei în realizarea tuturor acestor obiective. În această săptămână, am lansat o campanie care celebrează femeile ce au „intrat în istoria” țării prin faptul că au fost primele, pioniere, în domenii dominate de bărbați. Cu ani în urmă, atunci când au pătruns în sfere netradiționale  cum ar fi știința, sportul, politica, afacerile și altele, multe dintre ele au înfruntat provocări fără precedent. În anul 2018 situația este diferită. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut, dacă dorim ca în 2030 – anul în care se planifică realizarea deplină a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă – să avem o lume în care toți să aibă șanse egale și nimeni să nu fie lăsat în urmă.

De Ziua Internațională a Femeilor salutăm activistele a căror pasiune și angajament au dus la recunoașterea drepturilor femeilor de-a lungul generațiilor, reușind să producă schimbări importante. Sperăm că și mai mulți bărbați și femei se vor alătura în mod activ mișcării globale de promovare a drepturilor, egalității, siguranței și justiției pentru femei, deoarece #AcumETimpul.