ION STURZA: Să nu avem iluzii! Sîntem spionaţi, supravhegheaţi şi sub control total. Cum cetăţenii îşi pierd libertatea întro lume globală și deschisă. ( Documentar-şoc )

interceptari

Să nu aveți iluzii!

Sunteți monitorizați 24/24, prin intermediul milioanelor de CCTV-uri, dar și de camerele și microfoanele de pe device-urile utilizate la birou, pe stradă, la shopping, la restaurant, în gări, în aeroporturi, în școli.

Dar atenție! Și în SPA-uri, băi publice, WC-uri.

Tot traficul electronic, convorbirile telefonice, SMS-urile, e-mailurile sunt stocate pe megaservere, conform legii, inclusiv cele criptate.

Mii de agenți guvernamentali, dar și privați, vă urmăresc comportamentul folosind algoritmi și software extrem de complexe pentru a vă modela și influența comportamentul. Cum? Cel mai facil este telefonul mobil de care nu vă despărțiți nici în cele mai intime locuri.

1. Oficial, operatorii de telefonie sunt obligați prin lege să “conecteze” tot traficul la organele abilitate ale statului (Interception Modernisation Programme).

Abuzurile sunt frecvente, mandatate de securitatea națională, numere de telefoane nerelevante pentru autorități.

Coruperea, la nivel de jos, a angajaților de telefonie. Cu câteva zeci de euro poți cumpăra lista de billing a iubitei. Ca să afli pe cine
mai „iubește”.

2. Breșe și vulnerabilități ale protocolului de semnalizare SS7 (Signalling System no. 7). Suna complicat, dar e atât de simplu de implementat.

Un fel de deturnare a traficului prin date eronate, transmise către antenele de telefonie mobilă (sote). Se poate realiza din orice loc al
lumii!

3. Prin intermediul unui „cal troian”, utilizat cel mai frecvent de persoane private în scopul de urmărire a concurenților, vecinilor, infidelilor.

Se instalează pe programe false, e-mailuri false, cu atașamente dubioase.

Se mai întâmplă și cu programe oficiale. Prin intermediul iTunes, în perioada 2008-2011, se putea foarte ușor implementa „un căluț” în
toate device-urile Apple, inclusiv iPhone. Acum se pare că procesoarele Intel au lăsat „ușa din spate” deschisă.

Prin intermediul aplicațiilor pe care le puneți pe telefon, în mod special, jocuri care vă cer acces la video, microfon, e-mailuri, date
personale etc. Copiii se joacă cu telefonul dumneavoastră?

4. Stații de bază de telefonie mobilă false, mai puternice decât cele
oficiale (tip stingray).

5. Stații de o capacitate mai slabă, FINP FEMTO, se folosesc în companii, locuințe, pentru a intercepta semnalul înainte de a fi transmis către stația oficială.

6. Stații mobile care interceptează semnalul, copiindu-l, îl retransmit către stația oficială. Raza de acțiune 300-500 m.

Tot traficul interceptat prin metodele descrise mai sus se descifrează foarte ușor prin intermediul programelor pe care le puteți găsi pe internet.

Descifrarea se face prin cuvinte-cheie, pe parametrii de voce, de date.
Nu este un secret că, în regiunea noastră, sunt hectare întregi de
servere care au „grijă” de noi de la Berlin până la Bagdad.
Și totuși, lucrurile nu par a fi atât de simple. Un exemplu ar fi
navigația pe internet, dacă site-ul are protocolul httrs, tot traficul
este criptat. Se poate vedea doar unde ați intrat, cât ați stat, dar nu și ce ați vizualizat. Dacă priviți porno de pe site-uri cu protocolul http – vizionare plăcută tuturor!

Evident că sunt foarte multe oferte de criptare, dar care necesită timp și expertiză. Ar mai fi o soluție, aplicațiile care utilizează criptarea de tipul end-to-end (Whatsapp, Viber). Dar atenție! Ce este o comunicare? Un număr de bytes care se stochează la operator sau pe serverele descrise mai sus. Teoretic, dacă ai codul de decriptare, poți avea acces la conținut. Dar nu toți providerii de aplicații pot pune la dispoziția „autorităților” cheile de decriptare. În cazul Whatsapp și Viber, ele sunt unice și se instalează pe device-ul utilizatorului. Teoretic, nimeni nu știe codul de criptare, dar asta teoretic.

Așadar, ar fi o iluzie să considerați că sunt vizate doar celebritățile. Nu! Toți. Total și permanent. Întrebarea e când Big Brother va scoate de pe poliță datele dvs. și în ce scopuri le va utiliza? Deocamdată, giganții Google, Facebook, Apple „minează” la
greu datele noastre din mesaje, e-mailuri, convorbiri pentru a construi algoritmi cât mai complecși în ideea de a modela comportamentul nostru social, pasional și comercial.
Așa că, relaxare! Suntem monitorizați și manipulați!
P.S. Este o analiză foarte superficială, dar care ne-ar pune pe gânduri să fim mai atenți cu noi înșine într-o lume globală și deschisă, căci alții la sigur au grijă de noi.

PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII 

 
Panopticon este un documentar realizat de Peter Vlemmix in 2012 (Olanda) si este foarte apreciat atat ca proiect tehnic cat si pentru continutul sau tematic.Numele provine de la termenul folosit de Jeremy Bentham in sec. XIX pentru a desemna o inchisoare in care prizonierii se simt monitorizati permanent dintr-un punct strategic central al acesteia. Este un concept care semnifica supravegherea totala

“Nu am nimic de ascuns” este o replica pe care o auzim frecvent de la cei carora nu le pasa de dezvoltarea exponentiala a tehnologiilor de supraveghere ubicua. Este si una din atitudinile comune din Olanda, tara care se distinge, pe plan european, prin nivelul scazut de preocupare fata de subiectul protejarii vietii private si a temelor legate de monitorizare, control, retinere date personale etc.

Realizatorul documentarului pleaca de la aceasta atitudine inconstienta pentru a arata pericolele sistemelor tot mai avansate de supraveghere, generalizate in sistemul public de transport, sosele, orase, internet si alte programe guvernamentale. 

Astfel, pe măsură ce tehnologia avansează intimitatea noastră este pe cale de dispariție. Acest documentar explorează in ce măsură viețile noastre personale sunt afectate de utilizarea de tehnologie invaziva pentru a ne monitoriza continuu.

Filmul analizeaza exemple specifice Olandei, cum ar fi sistemul de monitorizare folosit in trenuri. In curand, va fi imposibila o calatorie fara detinerea unui card cu cip personalizat. Un astfel de sistem se poate regasi implementat si in Romania sau in orice alta tara in viitorul apropat.

Alte exemple includ:

– autostrăzi căptușite cu aparate foto, ca parte a sistemelor ANPR –recunoaștere automată a unui număr de înmatriculare;

– sistemul DPI deep packet inspection – care analizează traficul electronic la nivel de pachete de date; și cu ajutorul căruia se identifică si stochează dosare ale activității dvs. pe Internet;

locatia tuturor telefoanelor poate fi depistata pe baza unui semnal transmis la fiecare 6 secunde; 

– pasapoartele sunt digitalizate si contin amprentele noastre;

– camerele video de pe strazi filmeza tot timpul oamenii, fara ca acestia sa constientizeze acest lucru;

software-uri de tip trojan folosite de guverne pentru a spiona calculatoarele oamenilor, a face capturi si a monitoriza activitatea;

Si, in perspectiva, internetul obiectelor – adica cipurile rfid plasate pe lucrurile pe care le purtam sau de care ne folosim si care, astfel, devin ”inteligente” si ”vii”, preluand si comunicand informatii.

Aceasta este doar o listă parțială a tuturor programelor și sistemelor guvernamentale introduse in uz cu scopul de a supraveghea si controla pe cetățeni. Si asta se intampla in tara care pretinde ca e taramul tolerantei si al libertatii de exprimare!

Dar, in acest taram al “libetartii” observam, de fapt, ca s-a nascut una din cele mai docile societati, care accepta necritic dezvoltarea unui Big Brother ce depaseste cu mult posibilitatile tehnice inchipuite de Orwell.  

In cele din urma, documentarul nu este doar despre supravheghere si control, ci este despre pierderea libertatii intr-o societate care este mai liberala si libertina decat oricare alta. 

Oare cand va cadea jos masca? 

PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana)