În premieră la Chişinău: Expoziţia anului ” Zestrea Domniței D’ IA” la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Expoziţia Dianei Toma

O expoziție de costume tradiționale românești are loc în aceste zile la Chișinau, în cadrul Muzeului Național de Arte.
Zestrea Domniţei Dia – este o colecţie impresionantă de costume din diferite regiuni și perioade a colecţionarei Diana Toma, notează Prime.md.

O expoziţie de costume tradiţionale româneşti cu genericul „Zestrea Domniței D’ IA” din colecţia Dianei Toma din Buzău, România, a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Expoziţia conţine 20 de costume, confecţionate la sfârşitul sec. XIX- începutul sec. XX, din cele peste o sută pe care le numără colecţia Dianei Toma.

Directorul  instituţiei, Tudor Zbârnea  a menţionat că  scopul expoziției este nu  numai de a prezenta o colecție de costum popular, ci şi a rezona cu costumul pentru a nu uita rădăcinile, a nu uita esența, a nu pierde verticalitatea și pentru a fi perpetuu în viitor.

Solicitată de MOLDPRES,  colecţionara Diana Toma a afirmat că aceste costume fac parte din categoria costumelor de sărbătoare și de ceremonial. Materialele folosite la confecționarea lor sunt: pânza de casă, borangicul, telul, firul metalic drept, firul de argint, mărgelele etc. Potrivit sursei citate, în expoziție sunt prezente costume femeiești de Muscel, de Vrancea, de Vâlcea, din zona Mehedinți, Dolj, Ardeal, Buzău, Banat.

img18001841

„Cămașa de Mârgău din zona Clujului, regiunea Gălățelele, este una de alăptat. Cămașa, în dreptul sânului, are o spărtură pentru alăptarea pruncului, după ce se termina alăptatul se încheia cu o cheiță (cusutură decorativă) și revenea la cămașă ordinară.  Zona Buzăului este cea mai dificilă zonă ca să găsești un costum vechi, deoarece oamenii de acolo păstrează tradiţia apotropaică și doresc să treacă în nefiinţă fiind îmbrăcați în costum popular. Totuşi, în expoziție e prezentă fota de Buzău cu alesătură în spetează, găsită la Piatra-Neamț”, a specificat Diana Toma.

img18001841

Prezentă la eveniment, secretarul ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Varvara Buzilă a subliniat că  în anul centenarului  Marii Uniri totul trebuie să păstreze marca identităţii noastre naţionale.  „Fiecare costum este o capodoperă.  Aceste costume nu se aseamănă între ele. Tradiţia românească  este absolut exemplară prin această diversitate de expresie”, a  accentuat Varvara Buzilă.

Expoziţia va fi deschisă până la 23 martie.

„ZESTREA DOMNIŢEI D’IA”, LA MUZEUL JUDEŢEAN din Buzău prezentată la 27 octombrie 2017
DIANA TOMA, PRIMA EXPOZIŢIE DE COSTUME POPULARE.