Ucraina, încotro? De ce a te declara român și a vorbi românește în Ucraina constituie un adevărat act de eroism?

Romania Ucraina

Alde Poroșenko, călcând în gropi

Nu-mi place să zgândăresc istoria, când este în defavoarea României. Însă ultima provocare a Curții Constituționale de la Kiev, aceea de a interzice româna ca limbă regională, mă face să rememorez cu multă durere unele fapte din trecutul mai depărtat sau mai apropiat.
Până la răpirea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, în 1774, acel ținut era locuit în cea mai mare parte de români, alogenii fiind în număr nesemnificativ. Pripășirea ucrainenilor în Bucovina este ”cadoul” austriecilor. După Marea Unire din 1918, ucrainenii locali, în cârdășie cu rușii, au provocat de foarte multe ori Statul Român, inclusiv cu atentate armate.
A urmat ultimatumul U. R. S. S., în urma căruia Basarabia și Nordul Bucovinei au ajuns sub ocupație străină. Autorii masacrului de la Fântâna Albă, din 1 Aprilie 1941, au fost atât ruși cât și ucraineni. Atunci au fost uciși cu bestialitate 3.000 de români, care încercaseră să se refugieze în Patria-Mamă.
Cu ani în urmă, călătorind în Nordul Bucovinei, am ajuns și la Cimitirul Român din Cernăuți, unde, printre alții, se află înmormântați și mulți oameni de cultură și de știință. Am văzut cu durere că printre mormintele noastre apăruseră multe cu inscripții în rusă și în ucraineană, de parcă nu ar mai fi fost loc unde să fie îngropați veneticii.
În Sudul Basarabiei, alipit tot la Ucraina, a te declara român și a vorbi românește constituie adevărate acte de eroism.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera și bandiții lui au ucis 100.000 de polonezi. Actualmente, Bandera este considerat erou național al Ucrainei, în pofida protestelor Poloniei.
În 1992, Ucraina l-a sprijinit pe liderul separatist Igor Smirnov, care făcea atunci vizite foarte dese la Kiev, pentru a recruta mercenari. Aceeași Ucraină le-a permis cazacilor din Rusia să treacă pe teritoriul ei, ca să împuște români din Republica Moldova. Tot atunci, unii ucraineni au luat parte la acțiuni de terorism împotriva puterii constituționale de la Chișinău.
Culmea nerușinării, Curtea Constituțională a Ucrainei a interzis recent folosirea românei ca limbă regională, a treia ca număr de vorbitori după ucraineană și rusă! Interesant este că, pe vremea președintelui filorus Viktor Ianukovici, româna avea statut de limbă regională. Iar acum, pe pământul strămoșesc, conaționalii noștri nu mai au voie să vorbească în limba lor maternă!
În același timp, au fost interzise, ca limbi regionale, rusa, poloneza, bielorusa, slovaca și maghiara. În urma acestei încălcări grosolane a drepturilor naționalităților, Ucraina a reușit să-și supere absolut toți vecinii. Acest lucru miroase a sinucidere statală. Președintele Petro Poroșenko, care se mai laudă și că știe românește, se declară de partea Uniunii Europene, la care speră că va adera și țara lui. Păi, prin astfel de acțiuni antieuropene, oficialii ucraineni nu le fac jocul rușilor?
Vorba ceea: la unii li s-a dat capul ca să nu-i plouă-n gât!

Adrian Bucurescu