În premieră la Chişinău, filmul documentar: Marea Unire – România, la 100 de ani

Marea Unire Romania 100 de ani

Marea Unire – România, la 100 de ani
Realizatori: Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” ne amintește de evenimentele care au avut loc în jurul Marii Uniri. De la figuri celebre, fără de care România Mare nu ar fi fost posibilă și până la personaje mai puţin cunoscute, filmul gravitează în jurul oamenilor, emoţiilor și poveștilor acestora.

Realizatorii nu trec cu vederea nici evenimentele precedente (Unirea cu Basarabia și Bucovina), nici cele ulterioare (Al Doilea Război Mondial și pierderile teritoriale suferite de români).

Concentrarea documentarului pe relatările celor care au trăit evenimentele, sau ale urmașilor acestora, oferă momente emoţionante, de multe ori nostalgice sau chiar dureroase (deportări, despărţiri, pierderi).

Alternează istorisirile candide cu cele dramatice și opiniile neutre ale celor care și-au dedicat activitatea studiului arhivelor cu sentimentalismul oamenilor simpli. Enunţului conform căruia nu ne scăldăm de două ori în același râu, i se opune întreg discursul celor pentru care apartenenţa de ţară (pierdută între timp) nu reprezintă nici limbaj de lemn și nici clișeu.

Părăsind graniţele emotivităţii pentru o privire analitică, putem constata că numeroase detalii istorice sunt omise și rolul unor personaje este prea ușor trecut cu vederea. Trebuie totuși să luăm în considerare perioada vastă pe care filmul o tratează și intenţia declarată de a pune accentul mai mult pe poveștile câtorva oameni și mai puţin pe istoria complicată a acelor vremuri.

Dincolo de argumentele deja menţionate, documentarul merită văzut pentru a ne reaminti momente importante din jurul Marii Uniri, pentru a înţelege ce avem și ce am pierdut în ultimii 100 de ani, cine suntem și cum ne raportăm la cei care locuiesc pe teritoriile care au aparţinut cândva României. Sau măcar pentru a ne deschide apetitul să răsfoim o carte de istorie.