Cine ştie astăzi că „Ștefan cel Mare a fost primul domnitor român numit REGE al DACIEI de către cancelariile occidentale”

stefan-dacii

Așa după cum știți, Mihai Viteazul a fost numit de către dușmanii săi Malus Dacus (Dacul cel Rău), iar Iancu de Hunedoara era numit în cronicile bizantine Ioan Getul. De asemenea, Mircea cel Bătrân sau Vlad Țepeș erau considerați în anumite izvoare Domni ai Dacilor. Țările lor au fost numite Țări Dacice iar hărțile acelor vremuri marcau peste teritoriul românesc numele Dacia. Mergând mai departe în timp, descoperim că lui Horea, austriecii i-au bătut o monedă pe care apărea, ironic, titulatura de Horea, rege al Dacilor. Nici Tudor Vladimirescu nu a fost străin de conștiința rădăcinilor sale dacice, ca dovadă că într-o scrisoare trimisă lui Ipsilanti, dușmanul său, întreba: „Ce au de câștigat DACII de la greci?” Eminescu, la rândul său, visa la o DACIE MARE în care să fie cuprinsă și Transilvania. Dar lucrurile nu se opresc aici…

Conform academicianului Ioan Aurel Pop, istoric și rector al Universității Babeș Bolyai din Cluj, cancelariile occidentale l-au numit și pe Ștefan cel Mare REGE AL DACIEI, pe vremea când faptele sale de arme împotriva turcilor erau elogiate în toată Europa. Mai mult decât atât, Papa i-a oferit și supranumele de Atletul lui Christos! Nu sunt toate aceste lucruri dovezi limpezi ale faptului că în conștiința europeană românii din Moldova, Valahia și Transilvania erau considerați (și) urmași ai geto-dacilor? Evident că da! Iată ce spune Ioan Aurel Pop, într-un promo video, despre acest lucru.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/