Arhivele secrete ruse: Experții militari GRU ai URSS l-au eliminat pe Nicolae Ceauşescu pentru a nu permite României să devină o putere nucleară. Revoluția din 1989 o comandă sovietică?

Gorbi-

Evenimentele de la sfârșitul lui decembrie 1989 la  europeni se vor  asocia pentru totdeauna cu o revoluție sângeroasă, care a dus la răsturnarea puterii dictatorului român Nicolae Ceaușescu. În ultimii ani, noi informații despre acest eveniment au început să apară, provocând o mulțime de întrebări, răspunsuri complete la care nu vom ajunge în curând să primim.
Succesul insurecției anticomuniste din România este considerat în Occident ca un avertisment al viitoarelor revoluții „portocalii”, cu participarea agenților CIA. Dar nu este așa. Cele mai recente documente arată că URSS a fost inițiatorul loviturii de stat militare  încercând să elimine amenințarea nucleară din România.

Direcția Principală de Informații a Armatei sovietice a efectuat o operațiune strălucită cu scopul de a schimba un conducător nedorit, care a înființat producția de arme cu plutoniu și a promis ca până în 2000 să  creeze propria sa armă nucleară şi care a fost în măsură să perturbe echilibrul creat în lume.

Țara comunistă antisovietică

Primii lăstari ai unei confruntări viitoare cu URSS a apărut în 1968, când numit de curând la postul de secretar general al Partidului Comunist din România, Nicolae Ceaușescu a refuzat să trimită trupe în Cehoslovacia împreună cu Uniunea Sovietică și sateliții săi.

Чаушеску на митинге против введения советских войск в Чехословакию, август 1968 года. wikipedia

La începutul anilor ’70 Ceaușescu a sprijinit fără echivoc inițiativa Chinei de a crea un bloc contra Tratalui de la Varșovia cu aderarea la acest tratat a Iugoslaviei și Albaniei. Liderul român a considerat că Uniunea Sovietică și țările socialiste au deviat  de la ideile de bază ale construirii comunismului și a cerut o revenire la principiile staliniste de dezvoltare economică.

Deja în 1974, în orașul Pitești a fost înființat  Institutul Român de Fizică Nucleară, precum și activitatea de cercetare care a început să atragă specialiști din domeniul nuclear din SUA, Franța, Israel și China.

În 1985, primele experimente au început cu privire la producția de plutoniu pentru arme de calitate din materii prime americane. În mai 1989, Ceausescu a anunțat întregii lumi că România posedă tehnologia de producție a armelor nucleare și este gata să devină a treia forță a lumii în acest idomeniu.

Până în 1989, țara a acumulat mai mult de 585 tone de combustibil nuclear și mai mult de 140 de tone de apă „grea”. În luna iulie a aceluiași an a început să lucreze  instalații industriale în Pitești, care puteau produce până la un kilogram de  plutoniu pe an (pentru o încărcătură nucleară e necesar aproximativ 11 kg de substanță).

Opriți dictatorul!

Uniunea Sovietică a sprijinit în mod constant calea socialistă de dezvoltare a României, dar până la sfârșitul anilor ’80 confruntarea dintre cele două țări a atins punctul culminant. Ceaușescu a susținut în mod activ politica antisovietică a Washington-ului, oferind României protecția și încercând să o îndepărteze din nou din tabăra socialistă.

Având în vedere situația actuală, Mihail Gorbaciov a decis să înlocuiască puterea în România și să elimine programul nuclear. Sarcina aceasta a fost stabilită pentru conducerea GRU, care s-a descurcat întrun mod strălucit , după ce a realizat una dintre cele mai bune operațiuni secrete în istorie.

Trebuie să se înțeleagă că participarea la programul nuclear al oricărei țări implică costuri financiare uriaşe. Nedeținând rezerve monetare puternice și nedorind să ia credite occidentale, România a mărit semnificativ exportul propriilor produse în străinătate. Acest lucru a avut un impact negativ asupra situației economice din țară, creând o lipsă acută, care a provocat mai întâi un murmur de protest, apoi un val de indignare populară. Cercetaşilor sovietici nu le rămânea decât să atingă cu un chibrit  butoiul plin cu praf de pușcă pentru a arunca în aer România din interior.

La 4 decembrie 1989, în timpul ultimei sale întâlniri cu Ceaușescu liderul sovietic a încercat să se întoarcă la o soluționare pașnică a problemei, dar dictatorul român a fost de neclintit şi astfel şi-a semnat practic mandatul său de moarte.

Встреча Михаила Горбачева и Николае Чаушеску. wikipedia

Provocări clasice

Numai recent a devenit cunoscut faptul că instructorii sovietici au efectuat instruirea unui grup de lunetiști în lagăre speciale din Ungaria vecină. Ei trebuiau să deschidă foc la momentul potrivit, provocând victime în rândul populației civile și al militarilor.

Acest lucru s-a întâmplat în 17 decembrie 1989, când, în timpul mitingului lui Ceaușescu, au răsunat în mod neașteptat focuri de arme care au ucis mai mult de 1.000 de oameni, aproape o treime dintre aceștia fiind militari.

Conspiratorii au îndreptat cu îndemânare furia oamenilor spre conducătorul țării și a guvernului, obținând o schimbare de putere. Ceaușescu care a încercat să fugă, dar URSS i-a refuzat azil politic (există dovezi că că a fost ordinul personal a lui Mihail Gorbaciov) – pentru comparație, liderul ex-RDG, Eric Honecker a fost lăsat să intre în URSS.

La 22 decembrie, „dictatorul din Carpaţi” a fost reținut de conspiratori în orașul Târgoviște. Un tribunal militar în mare grabă l-a condamnat la moarte. Lider al României de mai bine de 20 de ani, dictatorul și soția sa au fost împușcați la peretele unei toalete pentru soldaţi  în noaptea de Crăciun  (25 decembrie).

Apropo, acest păcat nu este pe conștiința noastră. Conform unor informații fiabile, curatorii sovietici au fost categoric împotriva eliminării fizice a liderului României. Inițiatorul execuției lui Elena și Nicolae Ceaușescu a fost ministrul Apărării al acestei țări, Victor Stanculescu, care, printre altele, a fost preferatul soției dictatorului român.

În aceeași zi, au zburat două avioane de pasageri de la București către Arabia Saudită, care, în Orientul Mijlociu … au dispărut în mod neașteptat de pe radarul controlorilor de trafic aerian. La bord au fost 257 de tineri cu bagaje, care semănau cu  instrumente muzicale. Naționalitatea și profesia lor au rămas un mister.

Массовые протесты в Бухаресте, декабрь 1989 года. wikipedia

Finalizarea cu succes a operațiunii speciale

Noile autorități române au convenit imediat să reducă programul nuclear și să transfere combustibilul nuclear în URSS în schimbul unui sprijin economic.

Dar prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 a adus aproape la zero eforturile cercetașilor sovietici. România a început să coopereze activ cu AIEA, declarând oficial disponibilitatea rezervelor de uraniu îmbogățit, de care s-au interesat imediat americanii.

Cercetașii noștri – acum nu mai erau sovietici, ci ruși – au lucrat cu atenție timp de cîțiva ani cu conducerea românească, ca să cadă de acord cu exportul  combustibilui nuclear pentru dezafectare în  Rusia. Treptat, procesul s-a urnit din punctul mort.

Numai în 2003 ultimele 13,5 kg de uraniu îmbogățit au fost exportate în mod secret din România în Novosibirsk. La uzina locală de concentrate chimice, au putut fi transoformate  în materiale care nu erau bune pentru utilizarea în fabricarea de arme nucleare , punând  astfel un punct gras uneia dintre cele mai reușite operațiuni secrete ale GRU al URSS / RF.

Astăzi este dificil să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplai  în Europa dacă dictatorul din Carpaţi, cunoscut pentru caracterul lui de luptător pentru independenţă naţională, ar fi  reușit să-și creeze propriile sale arme nucleare la începutul secolului. Cu siguranță, probabil, Ceausescu ar fi cerut întoarcerea Moldovei și a părţii din  Ucraina a Basarabiei (regiunea Cernăuți şi Ismail)  în componenţa  României Mari.

https://www.eg.ru/society/434928/