ŞTIRE-BOMBĂ: China – combaterea corupției cu metode draconice, au fost împușcați 10.000 de funcționari

china

 

Politica dificilă de combatere a corupției urmărită de conducerea Chinei timp de mai mulți ani a atras atenția întregii lumi. La începutul acestui an, președintele chinez Xi Jinping a declarat că campania națională anti-corupție ajunge la un nou nivel, a informat agenția de știri Xinhua.

Oficialii chinezi gasiti vinovati de luare de mita si frauda in valoare de cel putin 3 milioane de yuani (460.000 dolari) vor fi pasibili de pedeapsa cu moartea, a anuntat luni Tribunalul Popular Suprem din China, relateaza DPA, citata de Agerpres.

Pedeapsa va fi rezervata ”cazurilor foarte importante cu impact extrem de grav”, potrivit sursei citate.

Presedintele chinez Xi Jinping a lansat, in urma cu trei ani, o ampla campanie de combatere a coruptiei la nivelul administratiei centrale si locale din China.

In unele cazuri grave de coruptie inregistrate pana acum, pedepsele cu suspendare au fost comutate din condamnare la moarte in inchisoare pe viata.

In luna octombrie, un tribunal militar l-a condamnat la moarte pe Gu Junshan, fost adjunct al sefului departamentului logistic al armatei chineze, sentinta fiind dictata cu suspendare pentru o perioada de doi ani.

Tot in octombrie, Su Shulin, fost guvernator al provinciei Fujian, din sud-estul Chinei, a fost plasat sub investigatie pentru ”grave incalcari”.

De asemenea, in iulie 2013 fostul ministru al transporturilor feroviare Liu Zhijun a primit pedeapsa capitala cu suspendare pentru o perioada de doi ani, fiind gasit vinovat pentru luare de mita si abuz de putere.

Fostul lider al organizatiei Partidului Comunist chinez din municipiul Chongqing (sudul Chinei), Bo Xilai, a fost condamnat in septembrie 2013 la inchisoare pe viata, dupa ce a fost declarat vinovat pentru coruptie, delapidare si abuz de putere.