DOCUMENT-BOMBĂ: Plahotniuc implicat în reţeaua transnațională de comerț cu arme ?

Plahotniuc Bender

Oligarhul Vladimir Plahotniuc este  figurant al unui alt caz penal, inițiat cu privire la contrabanda cu arme, produse petroliere, spălarea banilor și crearea unui grup criminal organizat.

Acest lucru este evidențiat prin cererea de asistență juridică trimisă Departamentului de Justiție al SUA de către Oficiul Român pentru Combaterea Crimei Organizate și Terorismului (DIICOT).

Potrivit documentelor depuse, din 2004 până în 2009. Oficiul pentru combaterea crimei organizate și a terorismului, Parchetul român a efectuat o anchetă împotriva liderului actual al Partidului de guvernământ Democrat din Moldova, oligarhul Vladimir Plahotniuc, care la acel moment a fost managerul companiei ICS Petrom Moldova SA – o filială a Petrom SA Română.

În 2005, în cadrul investigațiilor, procurorii români au trimis o cerere la Departamentul de Justiție al SUA în ceea ce privește afilierea structurilor lui Plahotniuc la Compania americana Garland Global Corp. Documentul descrie în detaliu schema, descoperită de autoritățile române de aplicare a legii, de obținere de către Plahotniuc, prin societățile de față, a unei participații la ICS Petrom Moldova SA și VictoriaBank SA.

În corespondență cu procurorii români, Departamentul de Justitie al SUA a menționat, de asemenea, numele unuia dintre cei mai apropiați aghiotanți a lui Vladimir Plahotniuc, actualul deputat din partea Partidului Democrat al lui Vladimir Andronachi.

În plus, procurorii români aveau date despre implicarea lui Plahotniuc în operațiunile ilegale de comerț cu arme și spălarea banilor. În special, Plahotniuc ( cu firma lui Invest SRL) a fost suspectat de legături cu condamnatul în Statele Unite ale Americii privind  traficul de arme a cetățeanului rus Viktor Bout.

Nu se cunoaște, din care motive, autoritățile române și Statele Unite, ascund existența acestor documente, arătând în mod direct la implicarea lui Plahotniuc grupurilor criminale transnaționale specializate în traficul de arme și spălare de bani.

Procuratura Generală a Moldovei nu a comentat încă faptele despre activitățile criminale ale liderului Partidului Democrat din Moldova.

Sursa: omg.md