ALERTĂ-MAXIMĂ: Ilan SHOR, creierul jafului bancar va fi achitat la Curtea de Apel ? Regimul Plahotniuc-Dodon pregăteşte scenariul de a da toată vina pentru furtul miliardului pe FILAT şi PLATON

Sor Filat Platon

Ordinul lui Dodon în cazul furtului miliardului: Dați vina pe Filat și nu atingeți pe nimeni!

În campania prezidențială, Igor Dodon promitea la stânga și la dreapta că, odată ce va ajunge președinte, va face lumină în „furtul miliardului” și-i va pedepsi pe vinovați. Dar se pare că, după ce a pus stăpânire pe președinție, a uitat de cele promise, grija lui fiind acțiunile unioniste care au loc în Republica Moldova.

„Voi cere tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de „furtul secolului” şi de distrugerea ţării. Voi constitui o comisie prezidenţială pentru anchetarea delapidării miliardelor de lei. Nu voi admite ca datoriile de pe urma furtului să fie puse pe umerii cetăţenilor. Toţi cei implicaţi în delapidarea de fonduri publice vor fi sancţionaţi în modul cel mai dur”, promitea Igor Dodon.

Fiodor Ghelici, fostul președinte al Consiliului pentru control public pe lângă președinte, a destăinuit care au fost acțiunile „concrete” ale lui Dodon în toată povestea cu furtul miliardului din cele trei bănci.

Igor Dodon spunea: eu voi veni, voi înființa o comisie și acestei comisii îi voi da ordin să facă o investigație în schema furtului bancar. Vă spun cum a fost de fapt: domnul Dodon, la data de 28 iulie 2017, mă numește în funcția de președinte al Comisiei pentru control public. În această comisie au venit cerințe de la cetățenii Republicii Moldova să facem dreptate în acest caz, fiindcă lumea credea că această comisie ar trebui să se ocupe inclusiv de asta. La cerința oamenilor, eu am convocat o ședință, am elaborat un regulament în care am hotărât pe cine să invităm, de exemplu: procurori anticorupție, lucrătorii băncii, pe Drăguțan și am pus la punct un set de acțiuni pe care ar trebui să le întreprindem”, a declarat Ghelici în cadrul emisiunii Știrea Zilei de la 10TV.

După, Fiodor Ghelici, pe atunci fiind la conducerea Comisiei pentru controlul public, s-a dus la Dodon să-i ofere raportul.

“Eram președinte de comisie și trebuia să fac raportul la fiecare două săptămâni și să-l pun la curent cu scrisorile care vin la adresa comisiei. I-am spus că începem investigația în cazul furtului bancar, iar Dodon a ordonat: Dați vina pe Filat și nu mai atingeți pe nimeni!”, a adăugat acesta.

Atunci Ghelici și-a dat seama că Dodon ascunde ceva și i-a spus clar că dânsul nu poate influența pe nimeni din comisie după ce s-a pus la punc planul de acțiuni.

Cum aș fi putut să mă duc în comisie și să le spun procurorilor experimentați că Dodon a dat ordon ca, în rezultatul investigării, să dăm vina pe Filat și, în rest, să nu atingem pe nimeni? Și de atunci am început să am probleme cu Dodon, fiindcă președintele credea că poate să-mi pună un căpăstru la gură”, a conchis fostul susținător al lui Dodon.

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova a desfășurat, la 28 iulie 2017, ședința conducătorilor comisiilor Consiliului Societății Civile și a semnat decretul cu privire la instituirea Consiliului societății civile pe lângă Președintele Republicii Moldova, inclusiv componența nominală a consiliului care este compus din 15 comisii de profil, Fiodor Ghelici fiind numit conducătorul Comisiei pentru controlul public. La doar câteva luni de activitate, Dodon a desființat comisia în cauză.

Emisiunea poate fi vizionată aici:

Fostul prim-ministru Filat și  Veaceslav Platon,  ar putea fi considerați vinovați și beneficiari de fraudă”

Avocatul regal britanic QC James Ramsden, care îi reprezintă interesele lui Ilan Șor, a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing desfășurat la Londra, un rezumat al raportului și concluziile formulate după ce a analizat rapoartele publicate anterior de Kroll – privind investigarea fraudei din sectorul bancar din R. Moldova.

Avocatul Regal din Londra: „Investigația KROLL – o profanare și realizată la comandă”

Principala concluzie făcută de avocat este că „investigația realizată de Kroll e vădit nefondată și absolut inutilă pentru clarificarea circumstanțelor cauzei sau identificarea adevăraților făptași și beneficiari”, se arată într-un comunicat de presă al Partidului „Șor”.

„Raportul se concentrează aproape în totalitate asupra persoanei lui Ilan Şor, în pofida dovezilor concludente disponibile despre implicarea în fraudă a altor persoane cunoscute în Moldova. Despre aceste persoane se cunoaște că au beneficiat de pe urma acestei fraude. Kroll a ignorat sentințele de condamnare ale fostului prim-ministru Filat și a ale Veaceslav Platon, dar și faptele în baza cărora cei doi ar putea fi considerați vinovați și beneficiari de fraudă”, a declarat avocatul.

„Concluziile nefondate ale Kroll și scurgerea deliberată a rapoartelor indică o motivație politică”, a punctat James Ramsden. Acesta a adăugat că „raportul analitic a fost tratat de către guvern, mass-media și comentatori ca o adevărată investigație”, și i-a determinat pe mulți să facă concluzii eronate, în baza unor manipulări.

Sursa citată mai spune că ignorarea de către Kroll a probelor colectate de către autoritățile moldovenești de anchetă și confirmate de instanțele judiciare demonstrează caracterul părtinitor al investigației realizate de Kroll. Iar scurgerile intenționate ale conținutului raportului, în opinia lui Ramsden, „au fost fplosite activ de către diferite instituții mass media cu scopul de a prejudicia imaginea lui Ilan Șor”.

Totodată, avocatul nu neagă o anumită vinovăție a lui Ilan Șor și consideră corect verdictul pronunțat de instanța moldovenească. „Eu nu spun că Ilan Șor nu poartă o anumită vină pentru greșelile care au dus la comiterea fraudei. Dar nu există dovezi concludente precum că el a fi conceput frauda, că ar fi realizat-o sau, mai ales, ar fi beneficiat de pe urma acesteia”, punctează James Ramsden. „Ilan Șor a cooperat cu ancheta pe tot parcursul procesului, a depus mărturie, dar Kroll nu a considerat de cuviință să ia în considerație nici această mărturie și nici materialele anchetei efectuate de autoritățile oficiale din R. Moldova”.

„Ilan Șor a făcut un autodenunț și a cooperat cu ancheta în cazul falimentului BEM în 2014. El a menționat că până în august 2013 banca era deținută efectiv de stat și controlată de premierul Vladimir Filat, care a fost implicat activ în conducerea acesteia. Rapoartele realizate de Kroll nu încearcă să analizeze aceste date, precum și dovezile că deciziile proaste și dubioase, privind împrumuturile, au fost luate încă începând cu 2009. Faptul că investigația nu cuprinde această perioadăvorbește despre o abordare părtinitoare a problemei și lasă loc pentru multiple întrebări”, a precizat avocatul regal britanic.

James Ramsden, care a prezentat la Londra rezultatele analizei rapoartelor Kroll, este un avocat regal licențiat, cunoscut în Marea Britanie și la nivel mondial, specializat în investigații financiare și bancare. În prezent, pe lângă cazul Kroll și al scandalului bancar din Moldova, dânsul este implicat în investigarea unui caz major la cererea guvernului din Malaiezia. În activitatea sa, inclusiv de analiză a rapoartelor Kroll, avocatul colaborează îndeaproape cu compania britanică QUITEL intelligence, care reunește un grup de profesioniști înalt calificați în domeniul informațiilor financiare și de afaceri și investigațiilor cazurilor de fraudă bancară.

http://www.ziarulnational.md/avocatul-regal-din-londra-investigatia-kroll-o-profanare-si-realizata-la-comanda/