Schema prin care vor să fure alegerile parlamentare din 2018 regimul hibrid Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon

Dodon pahan

Formarea circumscripțiilor electorale pentru organizarea alegerilor a fost făcută fără a fi respectate recomandările esențiale ale Comisiei de la Veneția și cu încălcarea Codului Electoral, atrag atenția experții Comunității WatchDog. Ei semnalează că astfel, la următorul scrutin parlamentar, vor fi favorizează formațiunile aflate la putere – Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor.
La delimitarea celor 51 de circumscripții electorale uninominale membrii Comisiei speciale formată în acest scop au ignorat o mare parte a recomandărilor Comisiei de la Veneția, constată experții Comunității WatchDog.
În principal, ar fi fost aplicate două strategii de manipulare a acestui proces, și anume, discrepanța mare între numărul de alegători din diferite circumscripții și delimitarea lor în funcție de interesele politice ale puterii. Experții au constatat o diferență considerabilă între numărul alegătorilor în circumscripții, mai ales în cele din regiunea transnistreană, din Taraclia și cele alocate pentru diaspora.
Totodată, în Chișinău au fost izolate suburbiile, astfel încât să fie favorizat un candidat de stânga, a explicat autorul studiului, Valeriu Pașa, care a analizat rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale din 2016.
„Conform rezultatelor alegerilor, dacă să spunem că Igor Dodon ar fi un partid și Maia Sandu – alt partid, din 51 de mandate Igor Dodon ar acumula 27, Maia Sandu – 24. Dar dacă se aplică sistemul cu circumscripțiile, așa cum au fost făcute ele, Igor Dodon ar acumula 30, iar Maia Sandu – numai 21. În loc de o diferență de 3 mandate, avem o diferență de 9 mandate, adică de trei ori mai mult”, spune Valeriu Pașa.
Pe de altă parte, președintele Comisiei Naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente, Iurie Ciocan, a dat asigurări, că nu a fost favorizat niciun partid atunci când acestea au fost delimitate.
„Din numele meu propriu, ca și membru și conducător al acestei comisii, nu am făcut nicio acțiune care ar favoriza direct unul sau alt concurent electoral. Luați harta Republicii Moldova și luați harta circumscripțiilor și face-ți doi pași în spate și uitați-vă la ele. Practic, se reproduce, cu mici treceri dintr-un raion în altul a primăriilor. Harta republicii este exact aceeași. Noi nu am luat alegătorii unui partid să-i mutăm în altă circumscripție unde vrem să-i creăm cuiva susținere”, afirmă el.
Amintim că Guvernul a anunțat anterior că a îndeplinit 90 la sută dintre recomandările Comisiei de la Veneția referitoare la sistemul electoral mixt, pe când organizațiile societății civile, între care Asociația Promo-LEX și Comunitatea WatchDog, au constatat că nu au fost îndeplinite nici jumătate dintre recomandări.
O delegație a Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului s-a aflat recent la Chișinău pentru a discuta modificările la sistemul electoral și urmează să unui aviz ce va fi prezentat la mijlocul lunii martie.
Curtea Constituțională a respins o sesizare a Partidului Liberal care a cerut anularea trecerii la sistemul de vot mixt. De asemenea, reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a anunțat că formațiunea intenționează să atace la Curtea Constituțională Hotărârea Guvernului privind formarea circumscripțiilor uninominale.