Marea întrebare a zilei: „Cum de a ajuns raportul Kroll-2 la Ilan Shor mai înainte să-l fi primit Preşedintele Igor Dodon, Preşedintele Parlamentului Adrian Candu şi Prim-Ministrul Pavel Filip ?

Dodon Candu Filip

De unde Shor a aflat despre rezultatele celui de-al doilea raport și de ce a depus cerere de chemare in judecata impotriva companiei americane Krollusk la curtea de la Londra? Istoria anchetei despre furtul secolului  este comentată de Veacheslav Ioniţă, expert al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul.

{Вячеслав Ионицэ: «Как вышло, что отчет Kroll-2 попал к Илану Шору раньше, чем к руководству страны?»} Молдавские Ведомости

– Cred că autoritățile se afla într-o situație dificilă. Publicarea celui de-al doilea raport al lui Kroll, chiar și într-o versiune trunchiată, ridică numeroase întrebări, la care sunt obligați să răspundă. Cel mai important: de ce nu s- spus despre multe lucruri in cele ce a fost raportat experților americani? De exemplu, cel de-al doilea raport se referă la cele 50 de milioane de dolari primite de persoane fizice din țara noastră din străinătate – această informație, dupa cum afirma firma americana, a fost primită de la Banca Națională a Moldovei. Dar de ce BNM a tacut referitor la aceasta informatie  timp de trei ani, ca mai apoi să informeze despre aceasta compania americană?

Trebuiau să bata alarma în 2014, cel târziu la începutul anului 2015. Mai mult, în a doua zi după publicarea acestor informații, procuratura urma să facă o declarație privind inițierea dosarelor penale pentru a calma societatea. Raportul conține și alte fapte furnizate de autoritățile noastre. De ce au fost ascunse aceste informații?

În ceea ce privește publicarea versiunii prescurtate a celui de-al doilea raport … Autoritățile spun că acest lucru a fost făcut pentru a nu interveni în investigațiile ce urmeaza sa aiba loc. Aș fi de acord cu acest argument dacă ar exista o certitudine că ancheta va fi continuată până la capăt. Vara trecută, procuratura a anunțat inițierea cazurilor penale – de atunci nu au existat informații cu privire la desfășurarea investigației.

Raportul Kroll-2 a raportat despre distrugerea prin diferite metode a documentelor referitor la eliberarea a celor 940 de milioane de dolari,  despre încercările de a distruge si versiunea electronică. Din nou, apare întrebarea firească: dacă s-a aflat despre distrugerea documentelor legate de problema împrumuturilor neperformante, de ce nu au fost deschise cauze penale pentru aceste fapte?

Vorbim foarte mult despre faptul că cineva a furat acești bani, dar există și oameni care au dat acesti bani. Autoritățile încă nu au răspuns la întrebarea: de ce nu a fost efectuată cercetarea legalității activităților șefilor băncilor care au emis împrumuturi uriașe?

Raportul indică faptul că 80% din banii din miliardele furate reprezintă 77 de campanii Shor. Unde s-au dus ceilalti bani – suma nu este, de asemenea, mică? De ce se vorbeste doar de grupul Shor ? Câte din asemenea grupari au existat și dacă acestea continuă si in prezent sa se  ocupe de astfel de actiuni , curățând documentele?

Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul său oficial informații despre întoarcerea la sfârșitul anului trecut a 1.079 miliarde lei de bani furați, din care 577 milioane – împrumuturi rambursate. Societatea este dusa in eroare. Se trece sub tacere faptul că este vorba de întoarcerea în timpul  stabilit de împrumuturile obișnuite luate de persoane decente, care vor continua  și mai departe  să le restituie în conformitate cu termenii contractului. In schimb din împrumuturile neperformante nimic nu a fost intors.

În rețelele sociale a fost plasata o copie a plangerii lui Shor contra companiei Kroll, depusă pe 2 noiembrie la curtea de la Londra. Shor îi acuză pe americani de lezarea demnitatii sale. El are cu siguranță dreptul de a se apăra, de a-și apăra interesele și de a dovedi nevinovăția în toate instanțele interne și externe. Cu toate acestea, aș dori să atrag atenția asupra datei de înregistrare a cererii de chemare in judecata. Compania americană a efectuat o investigație pe baza unui acord încheiat cu BNM. Prin acord, cel de-al doilea raport Kroll a fost primit doar de către președintele parlamentului, premierul și șeful BNM. Se pare că Shor a obținut o copie, deoarece procesul intentat în litigiul din Londra a fost depus în conformitate cu informațiile din raportul KROLL 2 care nu au fost publicate oficial. Sunt surprins de lipsa de reacție a autorităților față de scurgerea informațiilor din raportul secret, care a avut loc înainte ca liderii de vârf ai statului să se familiarizeze cu aceasta.

Recent am aflat despre existența unui forum civil la nivel mondial care se ocupa de întoarcerea activelor furate în țările civilizate. Furturile ca cele care au avut loc în țara noastră au avut loc în Kenya, Mozambic și alte țări africane. Diferența dintre statele civilizate și cele mai puțin civilizate este in aceea că in cele civilizate autoritatile depun toate eforturile pentru a intoarce banii. In cele necivilizate autoritatile nu se rup sa faca asta. Societatea ar trebui, prin acțiunile sale, să îndemne autoritățile să se ocupe mai activ de problema returnării banilor furați. În condițiile în care autoritățile nu își îndeplinesc misiunea, este foarte probabil că toți trebuie să ne gândim cum să ne adresam dupa ajutor  la această organizație internațională care are o practică mare de rambursare a banilor.

Conform ultimului raport Kroll, 250 de milioane de dolari din miliardul furat se află în șapte bănci din Moldova. Experții americani subliniază faptul că Chișinăul refuză să dea informațiile solicitate în acest sens. Acest lucru duce la anumite concluzii, deoarece astfel de informații sunt puse la dispozitie intrun mod transparent de autoritățile din Lituania, China, Mozambic și alte țări.

Aș dori să menționez încă un fapt, indicat în ultimul raport al lui Kroll. La pagina a 23, există o informație interesantă, care ne spune ca în perioada cuprinsă între 1 noiembrie  si 24 noiembrie 2014, când se cunostea deja despre garanțiile de stat, „BEM“, a acordat credite de 400 de milioane de dolari, prin ascunderea acestor informații de la Banca Națională, prezentindu-i  rapoarte false . Ședințele comisiei speciale, care se ocupă cu problema de împrumuturi mari,  de obicei au loc o dată la fiecare trei luni. Iar in cazul dat, pe parcursul a  24 de zile au avut loc sedintele Comisiei aproape zilnic, care a dat autorizație de a elibera credite de milioane de dolari in valută!

În acest sens, vreau să primesc răspuns la următoarea întrebare: cei care au dat credite in aceasta perioada de sute de milioane de dolari, au acționat în mod legal sau nu? Pentru a afla, nu este nevoie să contactați specialiștii de la Kroll pentru ajutor. BNM ne poate răspunde , speram, informandu-ne, în cazul dat ca  materialele respective au fost prezentate autorităților competente. De trei ani  vorbim  despre furtul  miliardului – și niciodată nimeni nu a spus că la noi se poate fura sute de milioane de dolari, prin falsificarea de documente si rapoarte prezentate BNM, fără a participa la ședințele Comisiei pentru eliberarea  creditelor, a reprezentanților statului, etc ..

Eu cred că dosarul miliardului furat poate fi elucidat pana la capat numai manifestand o poziție activă din partea societății civile și adresandu-ne dupa   ajutor  instituțiilor internaționale.

Nikolay Menyuk

http://www.vedomosti.md/news/vyacheslav-ionice-kak-vyshlo-chto-otchet-kroll-2-popal-k-ila