Investigaţie Ziarul de Gardă: Oligarhul Plahotniuc își extinde imperiul

Plahotniuc Bender

Oligarhul își extinde imperiul

Imperiul șefului PD, Vladimir Plahotniuc, se extinde. După ce a renunțat la clubul de noapte Drive și la restaurantul Codru, acesta și-ar fi deschis un local nou. O investigație a „Ziarului de Gardă” arată că o firmă de-a lui Plahotniuc ar gestiona localul de lux din centrul capitalei. Imobilul a fost înregistrat prin firma Finpar Invest SRL, companie care aparține oligarhului și care are în gestiune mai multe imobile din Chișinău.

Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, imobilul în care funcționează restaurantul de pe strada 31 August 1989 este înregistrat pe numele oamenilor de afaceri Oleg și Ana Platonov. Site-ul care promovează localul a fost însă înregistrat de firma olandeză „Codru Hospitality” SRL, controlată de oligarhul Plahotniuc, fiind utilizată o adresă de email care aparține Hotelului Nobil, la fel deținut de Plahotniuc prin intermediul Finpar Invest. Un detaliu curios este că Târgul de Crăciun organizat de către Guvern în acest an s-a aflat pe aceeași stradă cu acest local, în speranța de a-l face cunoscut clienților. Imobilul a fost construit în locul unei cafenele, unde în 2011 a avut loc o crimă de rezonanță.

Șoltoianu a fost condamnat la 12 ani de închisoare, iar după crima odioasă, cafeneaua și-a sistat activitatea, fiind redeschisă în 2015 sub o altă denumire. Localul s-a închis din nou la scurt timp, iar la începutul toamnei trecute și-a reluat activitatea. Recent, PD s-a mutat în sediu nou. Clădirea de lux se află în apropierea locuinței lui Plahotniuc, pe strada Bulgară. Edificiul cu patru niveluri ar fi fost proiectat cu spații pentru zeci de birouri, un mini-hotel, un restaurant și o parcare subterană. Potrivit unui studiu realizat în 2016 de Centrul pentru Studii Est-Europene din Polonia, oligarhul Vladimir Plahotniuc ar dispune de active în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproape o treime din Produsul Intern Brut al ţării noastre.

http://www.jurnaltv.md/ro/news/2018/1/20/oligarhul-i-i-extinde-imperiul-10319159/