Nemuritorii în istoria omenirii – chiar există astfel de fiinţe care pot trăi veşnic? Cum e posibil să devii nemuritor? ?

nemurire

 

Uruk din Mesopotamia a fost probabil primul nemuritor legendar. Se credea că el era un individ “obișnuit” care pur și simplu nu putea să moară. Cu toate acestea, mitologia sugerează că nemuritorii și observatorii au existat întotdeauna. În acest sens, Uruk poate fi văzut ca un exemplu de observator nemuritor al omenirii.

Gilgamesh a fost rege al orașului Uruk. Se presupune că a trăit 2.000 de ani după Uruk Nemuritorul. Potrivit unor legende, Uruk locuia la curtea lui Gilgamesh și era chiar unul dintre profesorii săi. Gilgamesh a fost fiul lui Lillah și Ninsun.

 Картинки по запросу Povestea lui Enkidu

Două vieți, două căi de a fi

Povestea lui Enkidu vorbește despre nouă femei nemuritoare care au venit la el când acesta s-a născut. Aceste nouă femei au reprezentat cele 9 destine, făcându-se predicții despre viața și destinul copilului la naștere. După o serie de previziuni bune din primele 8 destine, ultimul destin a prezis că Enkidu va avea două vieți: una în care el ar acționa în mod greșit și a doua în care el acţiona bine.

Destinul a avut dreptate: în prima sa viață, Enkidu a făcut multe greşeli, atât în ceea ce priveşte împărăţia pe care a condus-o, cât şi în viața sa personală. La final, cu împărăția aflată în degradare, Enkidu se afla în patul său de moarte. Atunci, el şi-a cerut iertare de la soarta înțeleaptă care a prezis prima și a doua viață. În acel moment, femeia nemuritoare a apărut înaintea lui și a întors timpul până când Enkidu era din nou tânăr. În cea de-a doua viață, Enkidu a acționat cu dreptate, s-a căsătorit cu Ninsun și, împreună, l-au avut pe Gilgamesh, marele conducător.

Dorința lui Sharon

Sharon a fost nemuritorul din cultura etruscă. Se spune că el s-a dus în iad și s-a întors. Sharon este, de asemenea, cunoscut pentru faptul că este nemulțumit de starea lui ca nemuritor. Este unul dintre puținele persoane nemuritoare care au avut o singură dorință: moartea. Interesant, în mitologiile universale, eroii care merg în iad și se întorc pot fi văzuți și ca nemuritori deoarece părăsesc lumea celor vii fără să moară și se întorc.

Vampirii, vârcolacii și Biserica

Vampirii sunt un exemplu de ființe mitologice nemuritoare. Există o teorie că poveștile unor astfel de creaturi au fost inspirate după adevărații nemuritori, care au dorit să-și păstreze propria existență un secret. Taulreus a susținut această idee în cartea sa “Gheestelycke Sermoonen”. Fiinţe mitologice, cum ar fi vampirii și vârcolacii, au în mod special imagini terifiante, pentru a distrage atenția oamenilor de la ideea existenței reale a nemuritorilor ca şi oameni normali.

În trecut, Biserica Catolică a interzis și a încercat să distrugă toate cărțile care au discutat despre nemuritorii într-o formă fizică. De asemenea, alchimiștii au fost vânați și persecutați pentru că ei căutau “piatra filozofală”, o substanță legendară care se presupune că ar fi folosită pentru a deveni nemuritor.

Chiar există nemuritorii?

Un alt nemuritor cunoscut este contele de Saint Germain; cu toate acestea, el este unul dintre nemuritorii care apar destul de târziu în istorie (sec.XVIII). Nicolas Flamel a fost un celebru alchimist din secolul al XIV-lea, despre care se spune că a găsit “piatra filozofală”, pe care a folosit-o pentru a atinge nemurirea.

Multe dintre legendele și miturile lumii sunt pline de povestiri despre nemuritori. Există, de asemenea, diferite tipuri de nemuritori. Unii se spune că se nasc nemuritori, în timp ce alții obțin acest statut descoperind “piatra filozofală” și elixirul nemuririi. Cât de adevărate sunt poveștile despre nemuritori? Răspunsul nu poate fi cunoscut niciodată…

Secretele lumii

Oamenii ar putea trăi între 500 şi 1.000 de ani sau chiar ar deveni nemuritori! Asta cred mai mulţi miliardari excentrici…

Anticii credeau într-un elixir magic, o poțiune care ar acorda ceea ce omul şi-a dorit cel mai mult: viața veșnică. Împărații chinezi visau să trăiască cât mai mult, consumând substanțe prețioase, cum ar fi jadul și aur, de multe ori cu efecte fatale. Elizabeth Bathory, o contesă din Transilvania din secolul 16, numită “Lady Dracula”, a făcut o încercare pentru a învinge moartea, scăldându-se în sânge de fete tinere. Papa Inocențiu al VIII-lea, fiind prea bătrân, a încercat să-şi mărească vitalitatea, bând sângele a trei băieți, dar a eşuat murind imediat în 1492.

Astăzi, încercarea de a prelungi viața umană pe termen nelimitat încă îi obsedează pe cei bogați și puternici. De exemplu, şeful gigantului Google, Bill Maris, a anunțat că el crede că este posibil să trăim până la 500 de ani. Avem instrumente în ştiinţele vieţii pentru a atinge ceea ce îndrăznim să ne imaginăm (…) Sper doar să trăiesc suficient de mult timp.” Dar Bill Maris nu este singurul care crede că progresele științei și tehnologiei ne-ar putea prelungi viaţa extrem de mult. Un alt miliardar, co-fondatorul Google, Sergey Brin, crede că într-o zi “va vindeca moartea”.

Conform specialistului în gerontologie Aubrey de Grey, prima persoană care va trăi 1.000 de ani s-a născut deja! Această longevitate imensă va fi obţinută prin inginerie genetică, împiedicând celulele corpului să îmbătrânească. Co-fondatorul Paypal, Peter Thiel, a oferit deja 3,5 milioane de dolari din averea sa pentru cercetarea în acest domeniu.

Cum s-ar putea prelungi viaţa omului modern? Oamenii de ştiinţă spun că există mai multe metode:

Картинки по запросу Bogaţii lumii vor trăi veşnic prin “avatari umani holografici” ce vor fi realizaţi până în 2045).

1) Prin rescrierea ADN-ului: CALICO (California Life Company), o companie deţinută de Google, a recrutat om de știință pe nume Cynthia Kenyon, care a proiectat genetic viermi capabili de a trăi până la de zece ori mai mult decât de obicei. Ea a realizat acest lucru prin dezactivarea parțială a unei singure gene, numită daf 2. Curios, oamenii care trăiesc până la 100 de ani sunt mai susceptibili în a avea mutaţii cu această genă

2) Prin nanoboţi care înlocuiesc celulele corpului: În 2012, scriam acest articol (Cine vrea să trăiască veşnic? În 20 de ani, omul va deveni nemuritor şi va avea în el doar organe artificiale), în care arătam opinia renumitului om de ştiinţă Ray Kurzweil care crede că nu va trece mult timp, până când omul va putea să trăiască pentru eternitate. Kurzweil mai prezice de asemenea că vom putea înlocui orice organ bolnav cu un organ artificial echivalent. Iată ce spunea el: “Eu şi alţi oameni de ştiinţă, credem că în jur de 20 de ani, vom avea mijloacele prin care vom putea să ne reprogramăm trupurile cu ajutorul unui soft, prin care să oprim îmbătrânirea. Apoi, nanotehnologia ne va permite să trăim veşnic. În ultimul rând, nanoboţii vor înlocui celulele sângelui, astfel că-şi vor face treabă de mii de ori mai eficient.”

3) Cu ajutorul celulelor stem. O altă modalitate de a opri îmbătrânirea este utilizarea de celule stem, blocurile microscopice de construcție ale corpului nostru. În această modalitate crede cel mai mult Peter Nygard, un miliardar canadian, care îşi iroseşte averea sa în cercetări avansate în acest domeniu. Celulele stem au potentialul de a se dezvolta în multe feluri diferite de țesut uman, ceea ce înseamnă că pot fi introduse în organism ca “piese de schimb” pentru a repara celule sau organe defecte. Oamenii de ştiinţă le extrag din sânge, dinţi, măduva osoasă şi grăsimea corporală.

Miliardarul Nygard îşi ţine propriile celule stem într-un vas Petri și le injectează în corpul său de patru ori pe an. El crede nu doar că va trăi mai mult, ci chiar va întineri: “Acest lucru e incredibil, e o schimbare a regulilor jocului. Acest lucru ar putea elimina toate bolile. Înseamnă, probabil, şi nemurire”, spune el într-un videoclip de promovare, în care îşi compară cercetare sa de pionierat cu realizările lui Leonardo da Vinci.

4) Schimbarea cu organe-clonă. O altă perspectivă pentru a trăi cât mai mult este aceea de a înlocui organele care se “defectează” cu versiuni clonate sau robotizate. Oamenii de ştiinţă au reuşit deja să folosească imprimanta 3D pentru a crea rinichi și ficaţi artificiali, într-un proces care implică un amestec de celule de organe umane cu hidrogel, apă și un material nutrițional bogat.

5) Crearea de avatari umani holografici. Conform unui proeminent om de ştiinţă rus, Dimitri Iţkov, până în 2045 se va putea obţine nemurirea perfectă. Dacă până în anul 2015 va putea fi realizată o copie robotică a trupului uman, anul 2020 ar putea aduce un trup în care creierul uman va putea fi transplantat după moarte. Până în anul 2030, personalitatea umană va putea fi transferată direct către creierul “borg” şi implantată. Până în 2040-2045, planul cercetătorului rus prevede crearea unui avatar asemenea unei holograme, în care trupul şi creierul artificial vor găzdui conştiinţa subiectului. Citiţi mai multe despre acest subiect în articolul pe care l-am scris în 2012 (Bogaţii lumii vor trăi veşnic prin “avatari umani holografici” ce vor fi realizaţi până în 2045).

Secretele lumii