Românofobia, arma propagandei Preşedintelui Igor Dodon şi a agresiunii ruseşti împotriva R. Moldova. Când va opri românofobia regimul Plahotniuc de la Chişinău ?

Dodon românofob

PREȘEDINTELE DODON reanimează „INTERFRONTUL” sub masca de „FRONT NAȚIONAL” si dezbină societatea.

Mai bine de o sută de ani adepții socialiștilor și comuniștilor urmaș al cărora este Președintele Dodon au impus popoarele subjugate de IMPERIUL SOVIETIC să serbeze cu mare fast ziua celui mai sîngeos puci din istoria umanității – ziua revoluției din octombrie.
Azi,cînd poporul român se pregâtește să comemoreze centenarul formării STATULUI ROMÂN CONTEMPORAN,parte a căruia a fost și teritoriul actualei R.Moldova,Președintele ales d.Dodon cheamă adepții săi ( dar noi cunoaștem că adepți ai d.Dodon sînt în parte covîrșitoare minoritățile naționale ) să se unească într-un „front național” (care după mine este „INTERFRONTUL” din 1989-1991,care a dat naștere separatismului în R.M.) pe care îi cheamă să se opună vehement manifestațiilor jubiliare ale adepților reîntregirii teritoriilor românești,pe care Președintele DODON le etichetează ca ” acțiuni extremiste ale unioniștilor”. Totodată d.Dodon voalat exprimă amenințări puterii centrale de la Chișinău și a României,pe care îi invinuește de organizarea manifestațiilor cu prilejul centenarului statului român.
Calific această adresare a Președintelii Dodon ca provocare și chemare la acțiuni extremiste,care pot degenera în acte de violență extremistă și ură interetnică.

Ion Diacov

Fotografia postată de Dodon Igor.

Preşedintele Igor Dodon: Mișcarea unionistă poate avea și deja are un efect invers – de mobilizare a cetățenilor în apărarea statalității moldovenești. Patria e prețuită mai ales atunci cînd este amenințată din exterior, de forțe care doresc distrugerea și dispariția noastră.

Zilnic în adresa mea vin mesaje din teritoriu, în care oamenii se arată indignați și revoltați de acțiunile antistatale ale unioniștilor susținuți din exterior, dar și de suportul tacit oferit lor din interior.

Numai într-un stat cu voință politică paralizată e posibil ca în primării să fie semnate acte anticonstituționale, de lichidare a statalității și independenței. Inacțiunea organelor de stat înseamnă suport direct, fie și ascuns, al activității antistatale a unioniștilor.

În asemenea circumstanțe de pericol iminent pentru țară și populație, declar că voi răspunde pozitiv miilor de solicitări de mobilizare a cetatenilor și daca situatia va iesi de sub control pe 25-27 martie, eu, ca șef de stat, voi forma un Front National, pentru a oferi o platformă de rezistență tuturor cetățenilor Republicii Moldova care sunt împotriva unirii și care vor sa păstreze statalitatea și identitatea moldovenească.

Ceea ce ne unește pe noi, indiferent de etnie sau preferințe politice, este iubirea pentru Moldova, pentru Patria noastră.

Anunț și autoritățile locale, și străine implicate în procesele anticonstituționale și antistatale, că acțiunile lor vor avea efect de bumerang și în ultimă instanță vor întări identitatea moldovenească, numai că, concomitent, ar putea genera reacții foarte negative față de puterea centrală din Chișinău și față de exponenții imperialismului și ai politicii revanșarde din statul vecin.

Republica Moldova și România pot rămîne state-prieteni. De ce insistați ca reacția de apărare a cetățenilor să le transforme în state aflate în dușmănie?

Naţional-comunismul moldovenesc sau Xenofobia de Stat a R.Moldova

Tatiana Corai de la „Timpul” abordează un alt fenomen antieuropean, anume cel al românofobiei în R. Moldova. „Când un lider politic declară în emisie directă că România este o ţară fascistă, iar noi trecem cu îngăduinţă peste astfel de declaraţii, înseamnă că ceva straniu se întâmplă nu doar cu acest politician, dar şi cu instituţia audiovizualului, care nu penalizează asemenea declaraţii. De fapt, românofobia în R. Moldova este asul cu care fauna politică îşi menţine de ani de zile activ electoratul”, notează autoarea. De la premierul Sangheli (prim-ministru al R. Moldova între 1992 – 1997 – Imedia), care afirma că România nu ne-a dat nici un karandaş, până la Voronin, care declara că în Europa, vrem să mergem prin Bruxelles, nu prin Bucureşti, sau la mai-noul politician Dodon, care în aşa-numitul test al statalităţii, pleda pentru menţinerea şi respectarea statutului oficial al limbii moldoveneşti ca limbă de stat a R. Moldova, la Chişinău este întreţinută, cu bună ştiinţă, o stare de spirit antiromânească. Iar majoritatea, fie priveşte pasiv la acest spectacol, fie nu are pârghiile necesare pentru a-şi impune poziţia”, conchide editorialista.

O veche tradiţie stalinistă: românofobia instituţionalizată

Acum câţiva ani,Victor Stepaniuk, unul dintre liderii PCRM, se revolta, fără pic de jenă pentru fraza cu iz nazist pe care a emis-o:  „În ţara asta (P.Moldova –n.n.) sunt prea mulţi români!” În acelaşi interviu, publicat concomitent în ziarele Timpul şi Comunistul*, Stepaniuk insista pe expresia „neutralizare juridică”, referindu-se la „minoritatea românească” din RM, expresie prezentă în unul dintre documentele cele mai contestate, elaboarate de guvernarea comunistă – Concepţia Politicii Naţionale (2003).  Fiţi atenţi, pentru că aşa a început şi Hitler, mi-a zis un coleg din străinătate, cu care discutasem despre starea de lucruri  de la noi. Se vede că fraza spusă atunci de unul dintre ideologii principali ai PCRM nu era întâmplătoare, ci una programatică, fundamentală, caracteristică pentru ideologia de stat a RM – numită de promotorii acestei teorii şi „moldo-statalism”. Recentele evenimentele postelectorale de la Chişinău demonstrează că nimic  nu este întâmplător în politică, iar românofobia iese mereu la suprafaţă, de câte ori discursulmoldovenist (alias moldo-statalist) este folosit – în lipsă de argumente – într-o polemică dintre Bucureşti şi Chişinău. Şi, ceea ce e şi mai trist, se confirmă că violenţa verbală nu pierde prilejul de a se transforma în violenţă fizică.

La fel şi fostul premier Ion Sturza se referă la prestaţia actuală a Preşedintelui Igor Dodon într-o postare pe pagina sa de FB, care după părerea sa, „şcolit în epoca lui Voronin”, ar fi un exemplar rar de „cinism, demagogie şi proastă educaţie”. „Convins adept al moldovenismului primitiv, antioccidental şi românofob, vrea cu tot dinadinsul să ne ducă la poarta celui care se vede ţarul celei de-a treia Roma, cea Asiatică, scrie Sturza şi continua: „ar fi bine să le explicăm moldovenilor că, de fapt, Igor Dodon doreşte să construiască o nouă cortină de fier pe Prut, să anuleze libera circulaţie, să îngrădească posibilitatea copiilor să-şi facă studiile nu numai în România, dar şi în Occident. Aceasta însemna denunțarea acordului cu Uniunea Europeană şi nimic altceva.”

Reacția diplomației ruse la modificarea Codului Audiovizualului e propagandă curată

Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, susține că Federația Rusă a capturat controlul asupra minților oamenilor prin finanțarea generoasă a sute de portaluri și de televiziuni în spațiul nostru. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Igor Munteanu a calificat reacția diplomației ruse la legea pentru modificarea Codului Audiovizualului drept „propagandă curată”, transmite IPN.
Igor Munteanu consideră că reacția purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care a acuzat partidul de guvernământ că promovează politici antirusești şi  că trebuie să existe reacții nu numai din partea OSCE, ci din partea tuturor structurilor europene, pentru că e un atac la dreptul fundamental al populației privind accesul liber la informație, este propagandă curată. „În primul rând, ea acuză de rusofobie, atunci când toată lumea știe că, de fapt, Federația Rusă practică românofobia, încurajând curentele politice care sunt favorabile intereselor sale și finanțează aceste grupuri. Și asta se referă de la Partidul Socialiștilor până la Usatîi și până la regimul separatist care există în stânga Nistrului”, a notat Igor Munteanu.
Directorul IDIS „Viitorul” a declarat că urmează să ne convingem de faptul că există seriozitate și capacitate instituțională de a aplica legea anti-propagandă. Problema de substanță este că Republica Moldova este supusă unei agresiuni mediatice rusești, pe lângă importantele deficiențe la implementarea tratatului de prietenie și tratatului politic dintre Federația Rusă și Republica Moldova, acolo există foarte mari probleme. Și aceste probleme sunt legate de faptul că Federația Rusă privește Republica Moldova ca o colonie a sa, pe care nu vrea s-o elibereze din îmbrățișarea sa de fier și aplică foarte multe instrumente neocoloniale, embargo economic, ca răspuns la dorința Republicii Moldova de a semna un Acord de Asociere; prezența trupelor rusești, care sunt considerate, prin decizia Curții Constituționale, o amenințare și o ocupare a teritoriului etc.
Potrivit modificărilor operate la Codul Audiovizualului, spre retransmisie nu vor fi admise programele de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada și statele membre ale Convenției Europene cu privire la televiziunea transfrontalieră. Legea a fost publicată în ediția din 12 ianuarie a Monitorului Oficial și radiodifuzorii au 30 de zile la dispoziție pentru a se conforma prevederilor. După adoptarea Legii pentru modificarea Codului Audiovizualului de către Parlamentul Republicii Moldova, Federația Rusă a amenințat cu „acțiuni de răspuns”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că această lege denotă politici „anti-rusești” şi „abateri tot mai grave de la normele democratice”.

Petru Macovei: Legea anti-propagandă – încercare de a împărţi piaţa publicităţii din Republica Moldova

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente din Republica Moldova (API), Petru Macovei, susţine că legea anti-propagandă nu este altceva decât o încercare de a împărţi piaţa publicităţii. Acesta consideră activismul Legislativului de la Chişinău, în acest sens, drept exces de zel în lupta cu propaganda externă.

În opinia acestuia, este suficient ca Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova să fie obligat să monitorizeze produsele media ale statelor care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, afirmă expertul.

„Îmi explic acest exces de zel doar prin interesele personale ale proprietarilor de media, ale principalului proprietar de media, preşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în încercarea de a împărţi piaţa publicităţii. În Ţările Baltice, unele emisiuni au fost interzise temporar, dar după ce consiliile audiovizualului au constatat tendinţe de propagandă au cerut suspendarea acestora prin instanţa de judecată”, a notat expertul citat de Jurnal de Chişinău.

Petru Macovei crede că ar fi democratic, conform principiilor europene şi în spiritul libertăţii de exprimare ca acelaşi Consiliu Coordonator al Audiovizualului din Moldova să fie obligat să monitorizeze produsele media provenite din statele care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Legea privind modificarea Codului Audiovizualului, cunoscută ca legea anti-propagandă, a fost promulgată la 10 ianuarie, de şeful Legislativului, Andrian Candu, în calitate de preşedinte interimar, după ce șeful statului Igor Dodon a refuzat în mod repetat să semneze decretul de promulgare a legii, astfel Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din funcție.

Câteva concluzii şi sugestii

Neîndoios, respectivul „film documentar” e o provocare cu bătaie lungă şi nici România, nici R. Moldova nu au dreptul să tacă. Motivul că, chipurile, ar fi un punct de vedere neoficial nu mai ţine fiindcă ne-am convins de atâtea ori că aceste puncte de vedere „neoficiale” se transformă, la timpul potrivit, în puncte de vedere oficiale. Aşadar, ruşii din Moldova „nu au unde se mai retrage”… Dar românii, ne întrebăm noi, unde să se retragă? E o întrebare care, în mod solidar, trebuie să le-o adreseze ruşilor ministerele de Externe de la Bucureşti şi Chişinău. Am zis „în mod solidar”, fiindcă nu trebuie să ne facem iluzii: în viitorul apropiat, dar şi în cel mai îndepărtat nu se vede o ameliorare a relaţiilor dintre Rusia şi România, iar România şi R. Moldova vor fi tratate „în pachet”. Atâta timp cât Moscova nu va renunţa la ambiţiile ei imperiale, între Rusia şi România va sta întotdeauna, ca un stâlp de foc, R. Moldova. Aceasta înseamnă că R. Moldova trebuie să renunţe la fumurile ei… pragmatice şi să acţioneze cu România solidar, „ca doi brazi dintr-o tulpină”… În caz contrar, putem deveni oricând „parte a civilizaţiei ruseşti”.

Sursa: Timpul.md

NOUA STRATEGIE ANTI-ROMÂNIA

Filmul este în limba rusă. Ne cerem scuze de la cititorii de limba română.