Expertul rus Alexei Martînov: Marele mister. De ce Preşedintele Igor Dodon nu-şi dă demisia şi nu declanşează alegeri anticipate prezidenţiale şi parlamentare ? Cine este, de fapt, Dodon pentru Vlad Plahotniuc ?

Alexei Martinov

După ultima demitere a lui Dodon Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (SGRM) la 10 ianuarie a lansat o declarație în care a cerut susținătorilor săi să „sprijine eforturile Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon pentru a instala un guvern cu adevărat democratic în țară și să fie pe deplin pregătit să răspundă la apelul șefului statului masiv  pentru a veni la Chișinău pentru eliberarea țării de regim. ” Cele mai recente decizii ale parlamentului, spune raportul, l-au compromis, iar singura cale de ieșire este trecerea la forma prezidențială de guvernare.

Directorul Institutului Internațional al celor mai noi state Alexei Martynov consideră că astfel de măsuri sunt întârziate, deoarece a fost necesar să se înceapă acțiunile decisive după prima scoatere a lui Dodon în toamnă.

– Acesta este dreptul suveran al Moldovei – de a limita sau de a difuza fluxul informațiilor. Un alt lucru este că nu se încadrează în cele declarate în prezent de către autoritățile moldovenești la principiile europene ale democrației, transparența, libertatea de informare, drepturile omului și așa mai departe.

Bineînțeles, acest fapt este un lucru neplăcut, dar mai mult de toate asta este pentru R. Moldova . Prin astfel de acțiuni această țară confirmă statutul său actual de de regim  oligarhic-poliţeneisc care lucrează pentru interesele stăpânului său – singurul oligarh din R. Moldova și președinte al partidului de guvernământ Vladimir Plahotniuc. Nu are nimic de-a face cu procedurile democratice.

Chiar și practica de a scoate temporar președintele din funcție este absurdă, dar am văzut deja acest lucru de trei ori. Pentru prima dată, acest lucru s-a întâmplat în toamna numirii în funcția de ministru al apărării pe Sturza, care nu are nici o legătură cu armata.

„JV”: – Suspendarea temporară a președintelui corespunde legislației Republicii Moldova?

„Este o practică rușinoasă.” Nu este constituțional și încalcă nu numai normele internaționale general acceptate, ci și constituția Moldovei. Dar merge, nimeni nu este indignat în mod deosebit, prin urmare, mai mult se bîrfeşte pe rețelele sociale. Şi chiar însuși  președintele Igor Dodon, care  se revoltă doar pe Facebook, și nimic mai mult.

„JV”: – De ce nu ia Igor Dodon acțiuni mai decisive, pentru că în discurs este împotriva tuturor acestor legi ?

– De ce președintele este inactiv pentru mine este un mister. Mi se pare că, în ciuda faptului că împuternicirile sale într-o republică parlamentară sînt limitate, un președinte ales prin vot direct, cu sprijinul mai mult de jumătate din alegători poate cu siguranță, să-şi impună voinţa și în afara rețelelor sociale. Practica existentă nu poate aranja pe nimeni, inclusiv şi pe președintelui ales.

Dacă e să fim corecţi trebuie remarcat faptul că, chiar și atunci când în urmă cu doi ani în R. Moldova au existat proteste în masă și opoziția, iar unul dintre lideri care a fost Dodon, a adus în stradă sute de mii de cetățeni nemulțumiți de regimul oligarhic, a comis o eroare de sistem. Opoziția a convenit să părăsească strada în schimbul revenirii alegerilor prezidențiale directe. Pînă în toamna din anul trecut,  aproape 20 de ani, președintele a fost ales de parlament.

Problema este că atunci când opoziția a fost de acord cu această afacere, alegerile directe au fost redate neconstituțional. Curtea Constituțională a decretat alegerile directe, deși constituția însăși nu a fost modificată. Atunci, a fost pusă o mină pentru viitorul președinte. Acum, această eroare de sistem este reprodusă sub forma unor astfel de fenomene urâte precum suspendarea temporară a președintelui în capacitate de exerciţiu deplină.

Acum doi ani, opoziția, având o pârghie atât de serioasă împotriva puterii oligarhice, ca protestul în masă, a trebuit să nu fie de acord cu jumătatea măsurilor și să ceară alegeri parlamentare anticipate. Acum, să dai vina pe erorile de acum doi ani este deja inutil.

„SP”: – Și astăzi, președintele poate face ceva sau este complet neajutorat?

– Când în toamnă Plahotniuc și compania sa au realizat prima dată o astfel de combinație cu îsuspendarea lui Dodon, el a fost obligat, ca un om onest și responsabil în faţa alegătorilor săi  să demisioneze, și să ceară noi alegeri prezidențiale și parlamentare. El nu a făcut asta, a înghițit umilința, și  a fost de acord şi  de ce nu ar fi de acord şi acum? Voi atrage atenția asupra faptului că el a fost deja suspendat de două ori în timpul sărbătorilor de Anul Nou, iar acest lucru este  unul logic pentru autoritățile moldovenești.

„SP”: – Dacă vorbim de interzicerea programelor de știri rusești, poate Moscova să influențeze Chișinăul, astfel încât să-și reconsidere această decizie?

– Lasă-mă să vă atrag atenția că retransmiterea principalul canal de televiziune rusesc în Moldova este o compania Prime Management, deținut de aceelași oligarh Vladimir Plahotniuc, care pobţine venituri din publicitate și retransmisia Canalului I.

Atunci când astfel de acțiuni neprietenoase au loc împotriva resurselor informaționale rusești, ar fi logic ca primul canal să desființeze contractul cu Plahotniuc. Dar acest lucru nu se întâmplă, primul canal continuă să difuzeze în R. Moldova.

„SP”: – Interzicerea știrilor rusești va afecta viitoarele alegeri parlamentare?

„Noi nu intervenim în politicile altor state, așa că nu cred că interzicerea programelor noastre de informare va afecta într-un fel rezultatul alegerilor”. Problema este în alta. Oameni ca Dodon, se poziţionează în fața alegătorilor, ca politicieni pro-ruși, speculează cu întâlnirile cu Vladimir Putin, vorbesc despre restabilirea relaţiilor.

Dar judecând după cum el nu poate face nimic și se uită la acțiunile parlamentului printre degete, în situația actuală vina este numai a lui.  Faptul că Dodon încearcă să prezinte acest lucru ca un atac la adsresa sa înainte de alegeri este problema lui. El singur a adus la starea aceasta  extremă, şi n-are decât să-şi asume răspunderea pentru situaţia în care se află.

http://svpressa.ru/politic/article/190187

 

Expert rus: Igor Dodon joacă rolul de „dispozitiv de siguranţă” pentru Vlad Plahotniuc

Politologul rus Alexei Martînov

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, joacă rolul de „dispozitiv de siguranţă” pentru Vlad Plahotniuc (preşedintele Partidului Democrat – „I.”), consideră politologul rus Alexei Martînov.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un interviu pentru publicaţia „Moskovskii komsomoleţ”, el a spus că „Vlad Plahotniuc îl vede pe Igor Dodon drept un fel de siguranţă între el şi popor, între el şi Moscova, pentru ca, în caz de ceva, să nu ardă preşedintele PDM, ci dispozitivul său de siguranţă”.

El consideră că „în Moldova s-a format acum un regim poliţienesc, care activează în interesele unui singur om – Vlad Plahotniuc, iar speranţa că preşedintele Dodon va putea schimba status quo-ul rămâne deocamdată doar la nivel de vorbe”.

„Dacă el ar fi într-adevăr un lider carismatic, atunci, sprijinindu-se pe majoritatea populaţiei care l-a ales, el ar putea încerca să schimbe situaţia. Dar Dodon nici nu încearcă”, susţine expertul.

El a menţionat că situaţia din Moldova este complicată de „tensionarea situaţiei din Transnistria şi de vizitele lui Plahotniuc pentru instructaj în SUA”.

Expertul a vorbit şi despre percheziţiile recente în guvernul moldovean.

„Lupta împotriva corupţiei în republică este o luptă împotriva celor care refuză să lucreze pentru Plahotniuc. Centrul Naţional Anticorupţie reprezintă garda sa poliţienească, iar tot ceea ce nu ţine pasul cu coordonatorul coaliţiei de guvernământ se numeşte corupţie”, a spus el.

Infotag.md