DECLARAŢIE-PROTEST: Domnule Prim-Ministru Pavel Filip, nu vom tolera barbaria, fărădelegea, abuzul şi corupţia în sistemul medical perinatal. Marea revoltă a mamelor împotriva sistemului inuman medical al regimului oligarhic de la Chişinău

Alina Andronache
VIDEO, DOC // Aproape 100 de mame din R. Moldova, care au trăit experiențe asemănătoare cu a tinerei care a avortat în WC-ul de la IMC, și-au trimis poveștile la Guvern și cer schimbări în sistemul medical

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O declarație care este susținută de 98 de istorii ale mamelor de pe tot teritoriul R. Moldova care au trăit experiențe asemănătoare cu a tinerei ce a avortat recent singură în veceul Institutul Mamei și Copilului a fost depusă astăzi la Guvern.

Declarația este adresată Guvernului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrului Național Anticorupție, Oficiului Avocatul Poporului și instituțiilor internaționale acreditate în R. Moldova, iar mamele trecute prin adevărate tragedii în sistemul medical autohton își exprimă nemulțumirea față de calitatea serviciilor din domeniul medicinei perinatale.

Potrivit Alinei Andronache, mama care a depus astăzi documentul la Guvern, și ea o victimă a sistemului medical, istoriile atașate declarației „emoționează foarte mult, sunt grave și arată că în sistemul medical există abuzuri și probleme foarte grave”: „Când apelezi la sistemul medical, nu trebuie să ai dubii că viața ta sau a copilului sunt în pericol”.

În poveștile lor, mamele care s-au mobilizat pe o rețea de socializare evocă sute de cazuri în care li s-a refuzat sau tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a lăuzei.

Declarația este susținută și de 36 de organizații neguvernamentale din R. Moldova, iar mamele care au fost victimele unor experiențe traumatizante cer autorităților un control amplu al stării actuale a serviciului perinatal atât privind nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenții calitative,supraviețuirii copiilor prematuri, cât și din perspectiva nivelului de pregătire acadrelor medicale în baza eticii, integrității, jurământului depus.

Autoritățile au la dispoziție 14 zile pentru a oferi un răspuns la documentul înregistrat astăzi la Guvern.

Menționăm că această acțiune vine după ce o tânără a povestit prin ce a trecut, la mijlocul lunii decembrie 2017, la Institutul Mamei și Copilului, unde a avortat singură în WC, fiind brutalizată de oamenii în halate albe.

O anchetă ulterioară a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a scos la iveală faptul că pacienta a fost impusă ilegal să-și cumpere preparate medicale și nu a fost supravegheată și monitorizată suficient. Trei angajați au fost demiși, iar patru, inclusiv directorul IMC, au fost sancționați cu mustrare aspră în legătură cu acest caz.


Citiţi TEXTUL Şi ISTORIILE TRAGICE ALE FEMEILOR VICTIME

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!