O întrebare pentru Vlad Plahotniuc și Ministrul Justiției Alexandru Tănase: De ce judecătorii şi procurorii îl protejează pe Ilan Shor? De ce dosarul lui Shor, de circa 100 de pagini, este tradus jumătate de an?

botez-ilan-shor-filat-si-plahotniuc-

Plahotniuc,  care-l susține din culise pe Shor a declarat că acesta trebuie să răspundă în fața legii dacă a greșit. Exact același lucru l-a spus recent și finul lui, Candu, președintele legislativului. Ambii, însă, nu pot să nu știe că motivul pentru care Curtea de Apel nu se poate pronunța în ceea ce privește detenția lui Shor este unul derizoriu. E de râsul curcilor. Judecătoria Buiucani, având un singur traducător prost remunerat, nu reușește, vedeți bine, să  traducă dosarul.

Vă amintesc, Ilan Shor a fost condamnat la 21 iunie 2016, sentința motivata integral fiind emisă cu o lună mai târziu. Acum acesta se plimbă pe la Consiliul Europei, cu jalba în proțap, organizează concerte și șezători cu mici, își consolidează partidul, aflându-se la libertate. Mai mult, el a acționat în justiție compania ”Kroll” care a spus unde și din cauza cui a dispărut miliardul.

Însuși Joseph Daul, președintele celui mai mare partid european, a declarat tranșant că Shor apără interesele lui Plahotniuc. „Partidul Popular European nu are nimic în comun cu Ilan Shor, nici politic, şi nici nu împărtăşim aceleaşi valori ale partidului de stânga şi populist al lui Shor. După ce justiţia din Moldova l-a găsit vinovat de spălare de bani şi fraudă bancară, Ilan Shor trebuie să-şi ispăşească pedeapsa pentru că a furat de la poporul moldovean”, a declarat Joseph Daul…În cele din urmă, principalul beneficiar al vizitei lui Shor la Parlamentul European este Plahotniuc, care încearcă să discrediteze Partidul Popular European pentru poziţia sa intransigentă cu privire la încercările autorităţilor moldovene de a submina democraţia din Moldova”.

Aceasta este  o replică foarte serioasă pe care Plahotniuc și cirachii săi au  trecut-o cu vederea. Între timp, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost suspendat din funcție, el fiind în arest la domiciliu și ulterior trecut sub control judiciar. Plahotniuc și-a instalat omul său la primăria Chișinău și nu-l interesează opinia Congresului Puterilor Locale și Regionale care a cerut printro rezoluție repunerea lui în funcție.

Să strâmb și să judecăm drept. El chiar își imaginează că noi nu vedem ce se întâmplă, nu știm că ministrul justiției a fost al lui și  Plahotniuc și-a asumat responsabilitatea pentru actul guvernării?

El nici țap ispășitor nu l-a făcut barem pe Cibotari. L-a avansat chiar în partidul său. Deci, noul ministru al justiției, Al. Tănase, care a declarat că a acceptat funcția pentru a redresa starea de lucruri în justiție trebuie să urgenteze examinarea dosarului Shor.

O poate face, însă? Mă tem că nu. Căci, până va fi tradus dosarul, până avocații lui Shor vor confrunta și vor discuta la nesfârșit pretinsele greșeli și greșeluțe de traducere, va veni  scrutinul.

Shor va candida întro circumscripție la Orhei și va ajunge deputat. El va găsi limbaj în viitorul parlament cu Dodon căruia i-a spus să-și țină gura dacă vrea să fie președinte, și cu Plahotniuc care controlează toată Transnistria împreună cu Birștein, cel care le-a dat viață shorilor și kushnirilor.

Să încercăm o comparație. Sentința de condamnare a lui Șhor care, potrivit avocatului său, are puțin peste 100 de pagini, este tradusă timp de aproape jumătate de an. Dosarul omului de afaceri Veaceslav Platon,  de 121 de pagini a fost tradus în aproximativ o lună. Asta deși ambii au fost condamnați de aceeași instanță aproape în aceeași perioadă.

Sandu, Năstase și alții de teapa lor își dau seama că pentru a scoate acest gunoi de lux din R.M. avem nevoie de instituții serioase care nu vor fi create nici în 1000 de ani fără ca neamurile lui Shor și Plahotniuc să nu le influențeze?

E timpul să ne unim dacă vrem să avem instituții moderne, civilizate, aflate sub controlul UE. Altă soluție nu avem dacă vrem să fim liberi de Shor și Plahotniuc, Diacov și Lupu, Dodon și Zâna-Karabina.

VASiLE GROZAVU