De ce Ministerul Sănătăţii ascunde adevărul despre tragedia tinerei care a născut singură, în baie la Institutul Mamei și Copilului, de ce este muşamalizat cazul şi nu este tras la răspundere penală personalul medical responsabil

copil IMSC

ÎNTREBAREA nr. 1: Consideraţi că într-un stat democratic, în mod normal se impunea demisia imediată a ministrului Sănătăţii, a şefului instituţiei medicale, coroborată cu iniţierea unei cauze penale care să pedepsească conform legii gravele încălcări?

Întrebarea nr. 2: De ce nu s-a realizat o investigare minuţioasă, sub aspect penal a circumstanţelor în care s-au produs ilegalităţile, cu identificarea persoanelor responsabile şi tragerea acestora la răspundere penală după toate rigorile legii, inclusiv prin prisma dispoziţiilor art.213 Cod penal – încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale; art.329 Cod penal – neglijenţa în serviciu; art.1661 Cd penal – tortura, tratamentul inuman sau degradant, art.256 Cod penal – primirea unei remuneraţii ilicite pentru îndeplinirea lucrărilor legate de deservirea populaţiei etc.

Publicăm mai jos două articole care ne prezintă adevăratul tablou al acestui caz îngrozitor, care surpă în mod temeinic încrederea în Ministerul Sănătăţii al R. Moldoca şi Institutul Mamei şi Copilului. În loc să discute cu tânăra care a trecut prin acel infern al indiferenţei la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, Ministerul Sănătăţii în stilul etern al unei instituţii închise şi secrete evită să abordeze problema foarte principial, transparent şi să facă o anchetă din specialişti din afara sistemului, în scimb a prezentat un raport prin care informează opinia publică de faptul că a fost pedepsit personalul medical responsabil de naşterea tinerei mame. Acest caz ne demonstrează că acolo unde este indiferenţă, este şi corupţie, acolo unde este corupţie este încălcat jurământul lui Hipocrat. Şi atunci? Mai putem vorbi de o medicină spre binele şi dreptul omului la o viaţă sănătoasă.

MIHAI CIUBOTARU

Reacția tinerei care a avortat singură în veceul Institutului Mamei și Copilului la concluziile anchetei: Sora medicală știa că acuș nasc, că eram plină de sânge

La 9 ianuarie 2017, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este susținută o conferință pe marginea rezultatelor anchetei interne despre cazul relatat de pacienta internată la Institutul Mamei și Copilului, care a acuzat faptul că a avortat singură în veceu.

Astfel, la conferința de presă s-a vehiculat că pacienta ar fi confundat actele fiziologice cu avortul, de asta ar fi avut loc avortul în veceu. „Avortul durează uneori și mai mult timp, proces în care femeia are anumite senzații și trebuie să facă și anumite acte fiziologice. Probabil, pacienta a avut unele acte fiziologice și le-a confudat. Totuși, acest lucru trebuia să aibă loc în salon”, a spus Iurie Dondiuc , medic obstetrician-ginecolog și șeful IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr. 1.

Pe de altă parte, contactată de ZdG, tânăra a spus că  „sora medicală știa că acuș nasc, că eram plină de sânge”. 

Anterior, tânăra a spus că fiind internată și în timp se zbătea în dureri, asistenta medicală i-a spus că nu e prima și nici ultima. „A venit noaptea la mine și a zis sa nu urlu, că sperii alte fete. Ar fi trebuit sa nasc la Rezneac, dar am născut la 5 dimineața aproape. El nu era acolo, doar o doamnă care era la post în seara aia, nu îi știu numele. Durerile au durat 23 de ore, când ea venise, eu deja eram mult prea epuizată. Am născut din picioare, cu un picior pe masa din baie și cu un picior ridicat. Ca un câine am născut. Acum, durerea psihologică e groaznică, iar ei m-au ajutat să îmi ucid orice speranță de a mai da naștere unui copil”.

Sursa: zdg.md

Ministerul Sănătății constată abateri grave în cazul tinerei care a recurs la avort din motive medicale la IMC, însă detalii importante rămân în umbră

Autor: Irina Papuc

e-sanatate.md

Astăzi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recunoscut că tânăra care a semnalat abuzuri de comportament la Institutul Mamei și Copilului a fost brutalizată, iar ca și pacient i s-au încălcat mai multe drepturi. Acestea țin de comunicare, de gestionare a cazului de avort recomandat din motive medicale, dar și abateri grave de etică și deontologie. Așa se face că trei persoane vor fi demise, iar două – sancționate disciplinar. Totuși, raportul Comisiei rămâne secret și nu va fi publicat, nici în format depersonalizat.

Astăzi, în fața presei au apărut Iurie Dondiuc, șef al Spitalului Clinic Municipal Nr.1, care a avut calitatea de președinte al Comisiei, secretarul general de stat Boris Gîlca și Sergiu Gladun, director al Institutului Mamei și Copilului. Pas cu pas, aceștia au explicat presei ce abateri au fost admise în cazul tinerei și ce anume a fost constatat în ultimele zile. În unele aspecte, s-a ajuns și la presupuneri, or niciunul dintre membrii Comisiei nu au discutat cu Ecaterina, tânăra vizată, din cauza …legăturii proaste a liniei telefonice.

„Medicamente în secție erau”…

Iurie Dondiuc: „Pacienta a fost examinată de specialiști cu mari experiență, în urma cărora a fost constatată prezența malformațiilor la organele interne a fătului, inclusiv un hidrops. Geneticienii au confirmat și prezența unor aberații cromozomiale(…) În asemenea cazuri, protocoalele prevăd întreruperea cursului sarcinii, cu acordul nemijlocit al femeii. Aplicarea metodei de întrerupere a sarcinii s-a făcut în conformitate cu prevederile standardelor naționale, ce a dus la expulzarea produsului de concepție (…) Da, femeii i s-a recomandat să cumpere medicamentul, deși instituția medicală era dotată cu preparatele cu pricina. Ele erau în secție. La întrebarea noastră de ce s-a întâmplat acest lucru, am primit răspuns că au fost cazuri când secția nu a fost asigurată ritmic cu preparate. Medabon este un preparat combinat și este recomandat de OMS. El poate fi eliberat în farmacie, în baza unei rețete. Mă rog, medicul a socotit din punctul lui de vedere că este că așa va fi mai efectiv…

„A hotărât să plece…și taman a coincis”

În lipsa unei discuții directe cu Ecaterina, Iurie Dondiuc a declarat presei că tânăra a ajuns în baie, unde a și născut, din cauză că ar fi confundat nașterea cu alte senzații, dând dreptate astfel unor speculații că a fost o situație absolut normală și că „expulzarea fătului” în veceu nu trebuie să șocheze pe nimeni.

„Acest lucru nu trebuia să se întâmple. Declanșarea contracțiilor uterine durează și depinde de foarte mulți factori. Câteodată poate dura și 48 de ore și senzația e că pacienta trebuie să-și facă unele acte fiziologice (…)  pacienta avea unele senzații pe care le-a confundat probabil și a refuzat să le facă nemijlocit în salon, unde era și altă pacientă, și a hotărât să plece în veceu și taman a coincis…, ceea ce nu trebuie să se întâmple. Procesul poate avea loc în salon”. Dondiuc spune că au fost încercări de a discuta la telefon cu Ecaterina, dar … legătura era proastă și nu s-a reușit.

Ce nereguli a admis șeful de secție și medicul de gardă

Tot Iurie Dondiuc a enumerat încălcările care au fost admise în cazul tinerei.

„A fost insuficientă informare din partea personalului medical și din partea asistentei medicale, care probabil a și brutalizat-o. Pacienta a trebuit să fie vizitată mai des, să fie examinată, să-i fie aplicată analgezie. Toate aceste lucruri nu au fost efectuate, ceea ce a provocat nemulțumiri întemeiate. Șeful de secție este persoana abilitată de buna organizare și funcționare a secției și corectitudinea efectuării actului medical, am constatat lipsa unui management efectiv. Personalul medical interpretează ce trebuie să facă într-un caz sau altul, în mod normal șeful de secție trebuie să se asigure că există proceduri interne și aici există lacune. El nu a fost doar manager, ci și medic curant și a admis abateri. A fost o informare foarte proastă despre ceea ce urma în tot acest proces. La fiecare etapă de derulare a evenimentelor, medicul de gardă, care se află în secție de la ora 16.00 până dimineața, trebuia să evalueze pacienta. Medicul de gardă știa că acest eveniment derula. Singur trebuia să vină, fără să-l cheme asistenta. Insatisfacția și durerea insuportabilă a pornit de la toate aceste inacțiuni. Pacienta nu a avut consecințe pentru viață și pentru sănătate, dar personalul medical trebuia să acționeze conform principiilor de etică. La urma urmei, cum putea o pacientă cu alte necesități și o pacientă care se află în procesul de naștere, să fie puse în același salon?”

Cine urmează să fie demis

Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului : Ancheta internă a constatat aceeași serie de încălcări ca și ancheta realizată la nivel ministerial. Sunt încălcări mai mult legate de etică și deontologie, decât lucru curativ. Luând în considerare concluziile celor două comisii, noi vom face un ordin de sancționare, după cum urmează: concediere în cazul șefului secției de ginecologie, a surorii principale și a asistentei medicală care a fost de gardă în noaptea dintre 13 spre 14 decembrie. Se va aplica mustrare aspră pentru medicul ginecolog de gardă și directorul Centrului Perinatal. Concomitent, se desfășoară anchete la Poliție și Procuratură. Regret și condamn orice devieri comise de oricare colaborator medical și le calific incompatibile cu profesia de medic.

Sergiu Gladun s-a ales și el cu sancțiune, sub formă de avertizare și a fost anunțat despre acest lucru în timpul conferinței de presă.

Boris Gîlca, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale:

Sistemul medical din Republica Moldova este dezechilibrat, atât moral, cât și structural. Este un caz regretabil, care a dat o palmă puternică întregului sistem, or ancheta internă a venit să cerceteze în primul rând calitatea actului medical, dar și aspectele de etică și deontologie medicală. Trebuie să constat că pe lângă absoluta majoritate a profesioniștilor, avem și din cei care întâmplător au îmbrăcat halatul alb și au deviat și de la jurământul lui Hipocrate. Admit că au fost mai multe cazuri, dar că nu au fost raportate. Pentru noi a fost destul acest caz pentru a lua atitudine. Încurajez pacienții să raporteze erorile comise în raport cu ei, iar noi le vom condamna ferm. Problema este în factorul uman. Ca să schimbăm sistemul, trebuie să schimbăm oamenii.  Am dispus crearea și activarea unor comisii interne pe cazurile de etică și deontologie, avem acest temei legal, în baza Codului de Etică care nu este funcțional și vreau și eu să înțeleg de ce. Aceste comisii vor activa până vom avea o instituție care se va ocupa cu gestionarea cazurilor de malpraxis.

Ce trebuie, totuși, să afle societatea ?

Vom menționa că raportul integral al Comisiei nu va fi făcut public, nici depersonalizat, de aceea nu putem analiza amănunțit concluziile membrilor Comisiei. Potrivit secretarului general, Boris Gîlca, acest lucru nu poate fi făcut, deoarece juristul instituției a spus că este un „document intern”, motiv pentru care n-ar putea fi prezentat opiniei publice, or Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a autosesizat tocmai pentru a informa societatea corect și complet.

Rămâne neclar câte pastile i s-au administrat pacientei și în câte reprize. Anterior, Ecaterina a declarat că i s-a dat 8 pastile, informație negată de Iurie Dondiuc. De asemenea, nu este clar dacă acest proces este trecut documental în totalitate sau datele pot fi ulterior manipulate. Protocolul, conform căruia se declară că au acționat doctorii poate fi consultat aici (Ordinul 482, din 14.06.2011). Protocolul prevede administrarea de mifeprinston,a în primele 24 de ore, și apoi misoprostol, până la cinci ore. De asemenea, protocolul mai prevede ca pacienta să fie monitorizată la fiecare trei ore unde se verifică: tensiunea arterială, temperatura, dacă există reacții adverse și hemoragie. Ulterior, se iau alte acțiuni pentru expulzarea placentei și se verifică dacă expulzarea a fost completă. Complicațiile grave sunt avortul incomplet, perforația uterină sau infecțiile. Protocolul datează din 2011. Procedura se realizează numai cu anestezie, locală sau generală, cea din urmă fiind indicată doar în cazuri limitate.

http://www.e-sanatate.md/News/7713/ministerul-sanatatii-constata-abateri-grave-in-cazul-tinerei-care-a-recurs-la-avort-din-motive-medicale-la-imc-insa-detalii-importante-raman-in-umbra