DOSAR EXPLOZIV: Armata privată a lui Putin „Grupul Wagner” în UCRAINA şi SIRIA. Poate ea ameninţa R. Moldova împreună cu armata de ocupaţie din Transnistria?

Wagner armata lui Putin

În Donbas nu există  personal militar rusesc regulat – o astfel de retorică invariabilă a președintelui rus Vladimir Putin în timpul celor trei ani de război. Toți rușii care se luptă în estul Ucrainei, conform proprietarului Kremlinului, sunt voluntari. El neagă că acești mercenari acționează conform ordinelor conducerii militare rusești. Cu toate acestea, așa-numitele companii militare private au fost numite de mult timp armata privată a lui Putin.

O companie militară privată este deseori numită „Grupul Wagner” – o bandă de mercenari din Rusia care se duc la război în alte țări pentru bani. Potrivit diferitelor estimări, gruparea variază de la patru sute la două și jumătate de mii de luptători. Aceşti mercenari  sunt atraşi să îndeplinească sarcini speciale.

„ Este implicată în punerea în aplicare a unui număr de probleme delicate, când nu se poate, din unele motive, de a  angaja forţele militare oficiale ale Federației Ruse – a declarat coordonatorul grupului“ Rezistența prin Informații „Constantin Mashovets.

Pentru prima dată, despre oamenii „Wagner” au început să vorbească în 2014. Grupul a ajutat ” omuleţii verzi” să cucerească Crimeea. Apoi mercenarii au fost transferați la Donbas. Printre îndatoririle lor se numărau epurarea printre militanți.

Următorul punct fierbinte este Siria. În bătăliile sângeroase pentru Palmyra, detașamentul a suferit pierderi serioase.

„Potrivit datelor noastre, aproximativ 40-50 de persoane au murit pe parcursul întregii perioade de activitate”, a spus Mashovets.

După pierderile din operațiunea siriană, unitatea avea nevoie de o întărire urgentă. Dacă, la început, în armata privată au fost luaţi foştii  militari și de securitate ruși , atunci după Palmira, cererile de candidați au fost reduse. Una dintre resurse era separatiștii din estul Ucrainei.

Am început să observăm deseori că soldații morți ai PPC „Wagner” nu aveau în biografia lor un trecut militar. Singurul lucru era că au luat parte în luptele din Donbass ca separatiști,- a spus expertul echipei de informații privind conflictele, Ruslan Leviev.

Declaraţiile experților sunt confirmate de anchetele făcute cu  aceşti mercenarii, care au nimerit în mâinile publicaţiei rusești  Fontanka. Judecând după acestea, în „grupul Wagner” au fost înregementaţi  în principal șomeri, adesea condamnați. Majoritatea în trecut erau implicaţi în artele marțiale.

Autorul articolului, Denis Korotkov, după publicarea materialului, a fost ameninţat de susținătorii Wagnerilor. Corespondenții de la  Canalul 24 au încercat să-l contacteze pe jurnalist pentru a afla mai multe despre armata de buzunar a lui Putin. Cu toate acestea, el a refuzat din motive politice.

În circumstanțele actuale, presa ucraineană nu poate să acopere acest subiect destul de obiectiv din diverse motive, așa că mă voi abține de la a comenta, a spus Korotkov.

În articolul său, Korotkov scrie despre luptătorul decedat Alexander Karchenko. El a primit postum ordinul „Pentru curaj”. Potrivit știrilor din presă, Karchenkov a luptat în „Grupul Wagner”.

În listele oficiale ale decedaţilor acesta lipseşte. Experții explică cazul că aceste pierderi de militari Ministerului Apărării din Rusia nu le ia în considerare. La urma urmei, mercenarii nu aparțin nici unei structuri de putere oficială.

Dar jurnaliștii ruși au reușit să găsească dovezi că grupul Wagner este încă legat de autorități și  îndeplinește ordinele.

Baza PPC „Wagner” se află pe același teritoriu ca și baza celei de-a zecea brigăzi a forțelor speciale GRU. Iar baza PPC „Wagner” este păzită de soldații ruși. În plus, aceşti mercenari sînt trimişi  în Siria de către Ministerul Apărării al Rusiei. Unele companii private nu pot să închirieze o aeronavă militară și să o folosească ca transport,- a explicat expertul din Echipa de Inteligență a Conflictelor, Ruslan Leviev.

În plus, comandantul armatei private, Dmitri Utkin, cunoscut sub numele de „Wagner”, a fost prezentat la o recepție oficială la Kremlin. Acest lucru este evidențiat întro fotografie comună cu Vladimir Putin. Până în 2013, Utkin a servit în departamentul principal de informații al Ministerului Apărării al Rusiei.

Dmitri Utkin în Kremlin

La începutul acestui an, „grupul Wagner” s-a reîntors în Siria. Acum sarcina principală a mercenarilor este de a proteja regiunile petroliere. Și aceasta este încă o dovadă a implicării autorităților ruse în activitățile armatei de mercenari. Organizațiile guvernamentale din Siria au semnat un acord cu compania rusă „Euro Polis”. Ea s-a angajat să elibereze și să apere câmpurile petroliere și fabricile de pe teritoriul în care servesc acum luptătorii Wagner. În schimb, „Euro Polis” avea dreptul la un sfert din petrol și gaze produse. Întreprinderea aparține omului de afaceri rus Evgeniy Prigozhin. El a fost mult timp numit „bucătarul” lui Putin.

El controlează tot ce are legătură cu industria rusă de apărare în domeniul energiei, al compensării, al construcției, al alimentației,- a meţionat spikerul  comunității internaționale de voluntari „Inform Napalm” Mikhail Makaruk.

Acum, după cum scrie publicațiile rusești, sprijinul financiar și tehnic al „Grupului Wagner” a scăzut semnificativ. Jurnaliștii asociază acest lucru cu scăderea atenției faţă de armata de buzunar. Atâta timp cât rămânea în umbră, autoritățile ruse au susținut-o. De îndată ce au apărut dovezi privind implicarea ministerului în activitățile sale, ministerul dat se grăbește să-i treacă pe mercenari la capitolul material uzat.

Doborârea avionului Il-76 cu parașutiștii noștri la bord este opera lor. Atunci au fost uciși 49 de militari ai Forțelor Armate. Asaltul aeroportului din Lugansk este treaba lor. La fel şi participarea la atacurile de la Debaltsevo și alte așezări pașnice.
– a spus șeful SBU Vasily Hrytsak.

Autor: Elena Kapustyan

https://24tv.ua/ru/kakuju_karmannuju_armiju_pytaetsja_skryt_putin_n858807

Armata rusă privată „Wagner”