Analşiză-şoc: Cum puterea de la Chişinău cu acordul Băncii Naţionale, Guvernului, CNA, Procuraturii, SIS-ului a furat miliardul ? Schema prin care au fost şi sînt jefuiţi cetăţenii din R. Moldova

Slusari

Uneori suntem întrebați de ce Platforma DA este așa de insistentă pe subiectul furtului miliardelor.
Există și oameni toleranți față de aceasta hoție. Ei spun că banii au fost furați din sistemul bancar, și nu din buzunarele cetățenilor.

Este o ipoteză absolut falsă. În urma furtului zeci de miliarde de lei au fost în scurt timp convertite în dolari sau euro, ceea ce a dus la prăbușirea vertiginoasă a valutei naționale. Pentru a vorbi pe înțelesul tuturor vă aduc niște cifre statistice oficiale

anul 2013 (anul predecesor devalizării sistemului bancar)

Salariul mediu – 225 euro

Pensia medie – 61 euro

În perioada 2014-2016 inflația oficială cumulativă a fost de 20,7 %. Totodată, prețurile la produsele alimentare au crescut oficial cu aproximativ 25 %.

anul 2016 (ultimul an, pentru care avem statistici)

Salariul mediu – 223 euro

Pensia medie – 58 euro

Iată un exemplu elocvent cum marea majoritate a populației a devenit mai săracă cu minimum 25 % în urma jefuirii celor trei bănci.

Cine răspunde pentru acest genocid social și ce fac ei acum ? Vă aduc în vizor doar câteva dintre cele mai sonore nume.

1. Ilan Șor este menționat de 136 de ori în raportul Kroll 2 în contextul sustragerii banilor din sistemul bancar în perioada 2011-2014. Însă dânsul este în libertate, conduce mun. Orhei, cheltuie acolo banii furați și se pregătește să devină deputat.

2. Andrian Candu, promotorul Hotărârii Guvernului nr. 938 din 7 noiembrie 2014, prin care statul a oferit garanțiile în suma de 9,5 mlrd. lei pentru efectuarea grosului furtului bancar. După emiterea acestei Hotărâri, BEM a mai acordat credite în suma de 838,6 mln. dolari, iar din Banca Socială au fost sustrase 956 mln. dolari. Doar după aceste operațiuni de ciuruire a sistemului bancar, a fost introdusă administrația specială de stat. În prezent, Candu este Președintele Parlamentului și ne ține lecții despre necesitatea schimbării clasei politice.

3. Dorin Drăguțan a lucrat cot la cot cu Andrian Candu în promovarea Hotărîrii nr. 938. Nu a spus niciun cuvânt despre importanța introducerii imediate a administrației speciale în băncile cu probleme. A mers cu două automobile la fitness în perioada când miliardele au fost sustrase din țara. După asta a primit indemnizație unică de concediere în valoare de peste jumătate de milion și a plecat la odihna „bine meritată”.

4. Iurii Leancă, simplu prim-ministru. A semnat Hotărîrea nr. 938 contrar recomandărilor FMI și Băncii Mondiale și se mândrește cu acest fapt. Spune că a salvat sistemul bancar, deși toate cifrele arată că el a dat unda verde distrugirii acestui sistem. Acum din fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului papușa va fi mutată în scaunul viceprim-ministrului.

Evident că toate acțiunile și inacțiunile menționate nu ar fi putut fi comise fără coordonarea dintr-un singur centru, care controla Banca Națională, Guvernul, CNA, Procuratura, SIS și alte instituții publice abilitate. A fost un consens politico-oligarhic privind organizarea celei mai mari crime economice în istoria Moldovei. Un oligarh este acum la pușcărie. Altul conduce țara în mod autoritar și promite partenerilor externi eurodictatura oligarhică în Moldova.

Alexandru Slusari