Forumul „Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Statul de Drept şi Evoluţia Democratică”

Brok

Pe marginea unei dezbateri la Fundația Konrad Adenauer la Chișinău.

Aflat într-o vizită la Chişinău, deputatul popular european Elmar Brok, membru al Comisiei pentru afaceri externe, a declarat că invocarea excesivă a argumentului geostrategic sau a „pericolului rusesc” de către politicieni moldoveni poate duce la discreditarea ideii europene. La o întâlnire cu liderii opoziției extraparlamentare, Brok a mai declarat că Partidul Popular European urmărește cu îngrijorarea aplicarea reformei electorale dar nu poate lua decizii în numele cetățenilor moldoveni. Corespondenta noastră relatează de la dezbaterea organizată miercuri de Fundaţia Konrad Adenauer:

„Pe parcursul anilor am auzit multe promisiuni făcute de liderii politici de la Chişinău, dar nu şi despre realizarea lor”, a spus din capul locului euro-deputatul german Elmar Brok. Oricât de important ar fi argumentul geostrategic sau teama ca forţele pro-ruse să ajungă la putere în Republica Moldova, acesta nu poate fi mai presus de valorile europene esențiale cu care nu se negociază, şi anume statul de drept şi supremația legii, ce presupun lupta cu flagelul corupției şi un sistem judiciar credibil, a ţinut să precizeze reprezentantul Partidului Popular European în Parlamentul UE.

Elmar Brok a recunoscut că pe undeva oamenii din satele şi oraşele mici din Republica Moldova nu au fost suficient informați despre aceste valori şi că un nivel de trai mai bun e atunci când sunt respectate toate cerințele.

Pentru cei care au intenţia de a duce cu zăhărelul atât pe partenerii europeni, cât şi pe alegătorii, Elmar Brok a avut următorul mesaj:

„Dacă se invocă permanent argumentul geostrategic, dacă nu se face o schimbări pentru cetăţeni, dacă cetăţenii nu au o viaţă mai bună, dacă nu se bucură de mai multe libertăți, atunci această situație discreditează ideea europeană. Desigur, nu putem avea o transformare totală din primele zile, dar oricum trebuie să fie un anumit progres credibil. De ce să finanțăm un sistem unde beneficiază oligarhii, nu cetăţenii obișnuiți? Putem avea probleme şi acasă, cu contribuabilii europeni. Oamenii nu trebuie să creadă că noi nu observăm acest lucru, că suntem proşti şi nu vedem”

Totuşi, euro-deputatul Elmar Brok le-a transmis partenerilor moldoveni din PAS şi PPDA, formaţiuni care au aderat recent la PPE, să nu aştepte ca din capitalele occidentale să vină cineva şi să dea indicații, totul este în mâinile cetățenilor Republicii Moldova, ei trebuie să decidă ce doresc.

Igor Munteanu

Igor Munteanu

După ce au trecut în revistă condiţiile în care activează partidele de opoziţie extraparlamentare, analistul Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS Viitorul, i-a întrebat pe Maia Sandu şi Andrei Năstase cum au de gând să câştige încrederea celor 40-50% din indeciși care nu mai au încredere în niciun partid politic.

Igor Munteanu este de părere că opoziţia are obligaţia să se reinventeze, mai ales că şi guvernarea îşi schimbă programul de guvernare din mers. Populația a obosit de retorica rigidă, iar forțele politice pot să sugereze soluții de dezvoltare în provincie.

„Există o diferență crasă de resurse la care au acces în acest moment partidele din opoziția de dreapta, asta se numește în teoria politică inegalitate de şanse, respectiv partidele de opoziţie trebuie să facă maximum pentru ca să inoveze discursul, să ajungă la cetățean prin mai multă creativitate, prin umor, satiră politică, care lipsește aproape deplin în Republica Moldova, dar pentru ca să ajungă la omul amărât de la firul ierbii ar trebui într-un fel nu doar să facă marșuri turistice, dar trebuie să vizualizeze beneficiile pe care ar putea să le aducă acestor localități uitate de Dumnezeu. Cetățeanul vrea vorbe şi în acelaşi rând vrea să mergi împreună cu el spre o anumită destinație, care să-i îmbunătățească condiția socială”.

Analistul Igor Munteanu i-a îndemnat pe liderii opoziţiei care invocă faptul că nu au acces la televiziuni şi nici resurse financiare suficiente să ia la pas Moldova profundă şi să vorbească în limbajul oamenilor despre teme complicate, dar inevitabile în campania electorală ce urmează, teme precum cine a beneficiat de frauda bancară, cine profită de la contractele de energie, cine controlează întreprinderile de stat care înregistrează pierdere dar de pe urma cărora cineva se îmbogățește.

europalibera.org

Elmar Brock, membru PPE: „Suntem îngrijoraţi de sistemul electoral din RM; A fost construit pentru a servi anumite scopuri şi interese”

„Avem sentimentul că sistemul electoral mixt este construit într-o mare măsură pentru a servi anumite scopuri şi interese, iar adevărata democraţie nu se asigură în acest mod”. Declaraţia a fost făcută de către parlamentarul de la Bruxelles Elmar Brok, care a participat la un forum privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Membrul Partidului Popular European s-a arătat îngrijorat de modificarea legislaţiei electorale şi a precizat că, în orice societate democratică, opoziţia trebuie să se bucure de dreptul de a accede la guvernare. La eveniment au participat şi liderii opoziţiei antioligarhice.

„PPE este îngrijorat de sistemul vostru electoral. Avem sentimentul că acest sistem este construit într-o mare măsură pentru a servi anumite scopuri şi interese. Nu aşa se asigură democraţia şi credibilitatea. Există mai multe întrebări referitor la votul în diasporă. Vom monitoriza dacă, în actualul sistem, candidaţii din circumscripţiile electorale vor fi supuşi unor presiuni, în cazul în care vor dori să se înscrie în cursă. Să fie clar, în ţările europene există aşa o viziune că opoziţia de azi trebuie să aibă şansa de a accede mâine la guvernare, iar guvernul de azi trebuie să fie gata să treacă mâine în opoziţie”, a afirmat Elmar Brok, membru al Parlamentului European, Grupul PPE.

Îngrijorările politicienilor europeni sunt împărtăşite şi de către analiştii politici de la Chişinău.

„Eu consider că azi lipsesc condiţiile pentru alegeri libere şi corecte. Sistemul electoral a fost modificat pentru faţada democraţiei şi legitimizarea actualului regim, după aceea vor avea aşa-zisele alegeri, PPE are de gând să ia atitudine faţă de perspectiva fraudării alegerilor înainte de alegeri sau va constata după alegeri post-mortem şi va constata că banii contribuabililor europeni oferiţi pentru reforme europene au ajuns în alte buzunare”, a menţionat analistul politic Oazu Nantoi.

„Procesele de transformare, inclusiv asigurarea supremaţiei legii, este treaba voastră, a acestei ţări, nu a noastră. Noi putem să vă ajutăm, dacă ne cereţi acest lucru, dar asta e tot. Este opţiunea voastră, este decizia voastră, noi nu vom încălca suveranitatea acestei ţări”, a mai spus membrul PPE.

Cât despre reformele promise de autorităţile de la Chişinău în ultimii ani, Elmar Brok sugerează că multe dintre ele au rămas doar pe hârtie.

„Câteodată am sentimentul că asistăm la o campanie electorală continuă. Se intensifică eforturile pentru a primi banii, iar apoi acestea încetinesc. Oamenii nu trebuie să creadă că noi nu înţelegem, nu suntem într-atât de naivi ca să nu înţelegem. Supremaţia legii şi lupta anticorupţie sunt interconectate, nu poate exista o luptă credibilă împotriva acestui fenomen, dacă nu este asigurat un sistem legal şi independent”, a adăugat Elmar Brok.

Despre faptul că guvernarea actuală nu face decât să mimeze reformele au vorbit şi liderii Platformei Demnitate şi Adevăr, dar şi cei ai Partidului Acţiune şi Solidaritate.

„Procesul democratic în Republica Moldova este pus în pericol ca niciodată. Puţina presă liberă este sufocată în fiecare zi şi guvernarea vrea să controleze piaţa media, astfel încât noi să vedem doar lucruri pe care ei le vor. Nu ştiu dacă vreodată societatea civilă de la independenţă încoace a fost supusă unor atacuri mai urâte, atunci când nu ai instituţii puternice întotdeauna există riscul să vină cineva care să le captureze. Ceea ce se întâmplă pe investigarea furtului miliardului este strigător la cer. Unul dintre eroii furtului miliardului Shor este ajutat din răsputeri de guvernare să evite justiţia”, a afirmat liderul PAS, Maia Sandu.

„Toată lumea îşi pune problema dacă integrarea europeană rămâne un obiectiv pentru guvernarea oligarhică, din punctul meu de vedere nu. Cei nominalizaţi aici Shor, Leancă, toată această gaşcă care a prădat ţara cu zeci de miliarde de lei, care au transformat ţara într-o spălătorie a banilor ruseşti, să scape basma curată. Vom milita pentru schimbarea clasei politice, asigurarea unui cadru legal pentru demiterea tuturor judecătorilor şi a procurorilor corupţi, cu aplicarea faţă de ei a unei lustraţii extinse şi a unor mecanisme de confiscare a averilor. Voi insista ca şi în RM să fie reluate protestele pentru că nu putem lăsa ca o guvernare criminală care şi-a pus o etichetă proeuropeană să-şi facă mendrele”, a declarat preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Autorităţile nu au comentat aceste afirmaţii.

Amintim că, la începutul acestei luni, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate au fost acceptate în calitate de membri observatori în Partidul Popular European, cea mai mare şi mai influentă formaţiune politică de centru-dreapta la nivel european.

jurnal.md