ULTIMA ORĂ: Proteste violente în Israel dupa decizia lui Trump de a declara Ierusalimul capitala Israelului. Hamas cheama la o noua Intifada

Proteste-violente-in-Ierusalim-dupa-decizia-lui-Trump--Hamas-cheama-la-o-noua-Intifada-

Mii de oameni protesteaza violent in Ierusalim, dar si in mai multe orase din Cisiordania si Fasia Gaza fata de hotararea presedintelui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului.

Agentiile internationale de presa semnaleaza ca proteste violente au loc si la intrarea in Centrul vechi al orasului Ierusalim, precum si in orasele Jenin, Hebron, Betleem, Ramallah, Gaza, dar si la frontiera dintre Fasia Gaza si Israel.

In Ierusalimul de Est este greva generala, iar unii protestatari au dat foc unor poze ale presedintelui Trump si ale premierului Israelului, Benjamin Netanyahu.

Cel putin opt palestinieni au fost raniti si unul este in stare grava in urma confruntarilor cu armata israeliana, anunta Semilana Rosie.

Hamas, miscarea fundamentalista care detine controlul asupra Fasiei Gaza, cere declansarea unei noi Intifade, revolte generale marcate de violente impotriva autoritatilor israeliene.

Si Putin contesta decizia lui Trump: Nu aduce pacea, dimpotriva!
Vladimir Putin si-a exprimat preocuparea fata de decizia presedintelui Trump si a avertizat ca hotararea va amplifica tensiunile din regiune. „Credem ca aceasta decizie nu contribuie la avansarea procesului de pace in Orientul Mijlociu, ci, dimpotriva, scindeaza comunitatea international”, a declarat joi Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Nici presedintele francez Emmanuel Macron, aflat in vizita in Qatar, nu este de acord cu decizia liderului de la Casa Alba si a declarat ca este o hotarare unilaterala care „contravine rezolutiilor Consiliului de Securitate” al ONU, informeaza AFP.

Trump a anuntat miercuri ca recunoaste orasul Ierusalim drept capitala a Israelului si a spus ca decizia constituie „o noua abordare” in efortul de solutionare a conflictului israelo-palestinian. Aprobarea de catre SUA a dorintei Israelului ca tot orasul Ierusalim sa fie capitala tarii intrerupe politica americana din ultimele decenii.

Pana acum, administratiile de la Casa Alba au considerat ca statutul orasului trebuie decis doar in urma negocierilor cu palestinienii care vor ca Ierusalimul de Est sa fie capitala viitorului lor stat.

Comunitatea internationala nu recunoaste suveranitatea israeliana asupra intregului oras Ierusalim.

„Merkel nu sustine decizia lui Trump de recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului”

Merkel nu sustine decizia lui Trump de recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului.

Merkel nu sustine decizia lui Trump de recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului
Guvernul german nu sustine decizia lui Trump de recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului, a scris peTwitter purtatorul de cuvant al cancelaruluiAngela Merkel, Steffen Seibert.

„Merkel, despre decizia luiDonald Trump cu privire la Ierusalim: Guvernul Federal nu sustine aceasta decizie, pentru ca statutul Ierusalimului trebuie negociat in contextul solutiei celor doua state”, a scris Seibert pe Twitter.

Presedintele SUA Donald Trump a recunoscut miercuri Ierusalimul drept capitala a Israelului, marcand o ruptura spectaculoasa cu predecesorii sai si ignorand puternicele avertismente ale liderilor din regiune si nu numai, care se tem de un val de violente in Orientul Mijlociu.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat drept o „zi istorica” recunoasterea de catre presedintele american a Ierusalimului drept capitala Israelului.

„Este timpul sa se recunoasca oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului”, a declarat el intr-o scurta alocutiune, la Casa Alba, in cursul careia a insistat asupra vointei sale de a recunoaste pur si simplu „o realitate”.

Miscarea islamista palestiniana Hamas a amenintat miercuri ca decizia presedintelui american Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului va deschide „portile infernului intereselor americane in regiune”, relateaza AFP.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
ziare.com