Doru Dendiu: Protestez ferm față de acapararea idealului unionist de un singur partid

Doru Dendiu

Am participat la toate marșurile și acțiunile unioniste, mai mici sau mai mari, organizate în Chișinău din 2007 încoace. Din 2007 până în 2011 le-am promovat insistent la TVR și nu numai. Am susținut Acțiunea 2012 cu tot ce am putut și i-am apărat liderii, așa cum m-am priceput. Am făcut-o din convingere, fără să aștept recunoștință sau alte avantaje financiare. Am bifat Cahul, cu mașina, am bifat Bălți, cu pietre în cap, am bifat București. Am ieșit în față o singură dată, când mi s-a propus. Nu am cerut niciodată să iau cuvântul. Am mers în coloană, printre oameni, niciodată în fața ei, ca simplu participant. Am iertat ce s-a întâmplat la Parlament, la simulacrul de alegeri pentru desemnarea candidaților PMP (aici nu cereți detalii, acum; prietenii apropiați știu ce și cum).

Am susținut, apreciat și respectat îndemnul permanent al liderilor Acțiunii 2012 de a merge la marșuri fără însemne de partid.

Protestez ferm față de acapararea idealului unionist de un singur partid, indiferent care ar fi acesta. Indiferent cine l-ar conduce. Unioniști sunt în toate partidele, mă refer la cei sinceri, după cum sunt și numeroși impostori. Este umilitor să-i califici ca unioniști doar pe unii.

De aceea nu am participat la acțiunea de ieri. De aceea v-am îndemnat să nu participați și cred că am procedat corect.

Este înjositor să folosești un ideal pentru a legitima un lider. Oricine ar fi el. Orice merite ar avea, ori clamează că ar avea.

Am toată simpatia și admirația pentru cei care au participat. Pe mulți îi cunosc personal și știu că sunt sinceri. Îi cunosc foarte bine și pe cei câțiva impostori și mult mai bine pe cei care stau în spatele lor.

Pe mulți nu-i interesează că cineva și-a fluturat drapelul acolo. E opinia lor, dreptul lor, o respect. Pe mine mă interesează și am ales să rămân acasă, când am fost informat că se va ieși cu drapele de partid. Că au stat în față sau în spate, nesemnificativ.