De ce a fost arestat Dorin Chirtoacă? Care este planul criminal al regimului Plahotniuc-Dodon

Federalizare Putin

Evenimentele care se produc in ultimii ani in R. Moldova trebuie sa ne puna in garda. Ceea ce se intimpla astazi sub paravanul luptei anticoruptie, se ascunde, de fapt, revenirea in forta a elementului antiromanesc, antinational  in posturile-cheie de conducere. Vechea politica romanofoba a Partidului Comunistilor este preluata de Partidul Socialistilor, sustinuta tacit de Partidul Democrat din Moldova, care prin mesajul coordonatorului guvernării de la Chișinău Vlad Plahotniuc, adresat marilor puteri ale lumii, postat la rubrica opinii a portalului Foxnews.com, vrea sa sugereze că Republica Moldova nu doreste să fie implicată într-un eventual război rece și să aibă de suferit de pe urma alegerii sale de a continua parcursul european. R. Moldova nu vrea să devină un câmp de luptă, ci mai degrabă o punte între Est și Vest. Ne-am dori,-spune el,- transformarea într-un mediu cu miză nulă în care, dacă Moldova se adresează UE și SUA, să nu fie înțeleasă greșit ca fiind anti-Rusia, iar în cazul în care dă dovadă de gesturi de bunăvoință față de Rusia, acest lucru să nu fie interpretat greșit ca o renunțare la integrarea europeană. Faptul este că majoritatea moldovenilor doresc să fie pro-occidentali, fără a fi anti-ruși. Dat fiind afinitatea noastră culturală și istorică cu Rusia, cel de-al doilea si cel mai mare partener comercial al nostru după UE, nu suntem ostili față de Moscova.”Acest joc etern diplomatic intre EST si Vest, nu este de azi, este unul vechi inspirat de diplomatia Federatiei Ruse de a forma un cordon sanitar intre lumea occidentala si asa-zisa lume rusa. In final, cu ce ar dori ei sa se soldeze aceste miscari diplomatice atat de ” rafinate”, daca nu cu mult visata federalizare a R. Moldova in dauna interesului national al romanilor basarabeni, unicii cu drepturi istorice asupra acestui pamant care este Basarabia, actualmente R. Moldova intrun spatiu teritorial mai mic. De ce , in loc sa scada, romanofobia infloreste, televiziunile rusesti sint protejate prin lege, iar propaganda rusa are teren larg de activitate, dependenta energetica de Federatia Rusa prin Moldovagaz este una agreata si doar prin declaratii pompoase se doreste a fi redusa. ”

Situaţia internă,- potrivit expertului Iulian Chifu,- şi evoluţiile politice care au afectat şi au stat la baza unui trend anti-românesc a inceput si primul pas a fost odata cu ieşirea de la Guvernare a PLDM, arestarea fostului premier şi preşedinte al PLDM, Vlad Filat pentru acte

de coruptie , elemente care au dus la eliminarea din spaţiul public al unui număr mare de etnici români, cei auto-identificaţi drept români, sau a cetăţenilor români care aveau slujbe legate de prezenţa la guvernare a PLDM, ulterior de prezenţa în Parlamentul Republicii Moldova a unui puternic grup PLDM. Pe măsură ce efectele obiective ale ieşirii de la Guvernare şi ale împuţinării grupului PLDM s-au produs, elementele româneşti au dispărut sau s-au împuţinat din administraţie.

Al doilea pas a fost si următorul eveniment obiectiv a fost sosirea în calitate de preşedinte al Republicii Moldova a lui Igor Dodon. Extrem de vizibil, de vocal, voluntar şi apărător al valorilor pro-ruse şi moldoveniste, Igor Dodon a reuşit să imprime mai întâi spaţiului public din Republica Moldova un ton extrem de virulent anti-românesc, apoi un crescendo anti-românesc la nivelul administraţiei. Tendinţa de a-i oferi spaţiu să se erodeze fără a fi tamponat de către o guvernare şi o majoritate nesigură şi cu o susţinere publică redusă a făcut ca spaţiul de mişcare a lui Igor Dodon să fie mare. Dacă abordările sale anti-europene au mai primit replici, în special din partea Premierului şi a Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, tiradele sale anti-NATO, anti-americane şi anti-româneşti nu au avut nici un fel de replică publică la nivel relevant politic, singurele reacţii, firave totuşi, venind de la puţine elemente ale societăţii civile şi de la câteva instrumente mass media care şi-au păstrat şi asumat postura de critici ale acestor tirade. În timp, mai ales după începutul verii, au început reacţii tot mai vizibile din partea purtătorilor de cuvânt ai majorităţii, inclusiv la nivelul premierului şi Preşedintelui Parlamentului, al membrilor coaliţiei de guvernare. Scuze directe au fost formulate public pe temele unor atacuri de nivel josnic anti-româneşti, mai ales odată cu începutul toamnei, elemente care au echilibrat spectrul presiunilor la adresa celor ce se autoidentifică români şi vorbitori de limba română.

Un alt fenomen obiectiv negativ, cu impact asupra elementului autoidentificat românesc în Republica Moldova l-a constituit arestarea ministrului Transporturilor, Chirinciuc, şi a multor reprezentanţi ai administraţiei PL din Primăria capitalei precum şi retragerea PL de la Guvernare. Suma acestor acţiuni s-a soldat cu retragerea unui număr important de cetăţeni ai Republicii Moldova auto-identificaţi drept români din administraţia locală şi centrală, cu consecinţe relevante asupra resurselor la dispoziţia acestor grupuri şi modificarea substanţială, la nivelul administraţiei, a opţiunilor pe medie care au migrat către opţiunile moldoveniste de sorginte sovietică şi către cele pro-ruse, introduse cu precădere prin impunerea în zona funcţionărească a socialiştilor pro-ruşi ai lui Igor Dodon şi prin presiunea sa asupra spaţiului public pe linie anti-românească, cu impact major la adresa securităţii societale a Republicii Moldova şi a echilibrului de reprezentare la nivelul structurilor statale şi de conducere ale statului a elementului românesc. Această evoluţie a avut impact rapid, cataclismic, iar suprapunerea cu alegerea lui Igor Dodon şi hiper-vizibilitatea sa în spaţiul public a determinat deteriorarea rapidă a condiţiei medii a românilor în Republica Moldova.

Peste toate a intervenit coabitarea majorităţii condusă de PDM – Vladimir Plahotniuc cu Preşedintele Igor Dodon, cu efecte directe asupra tipului de numiri la toate nivelurile aparatului public, de la judecători, procurori, funcţionari publici, ambasadori, militari. Dacă la nivelul Guvernului, prin Hotărârea Curţii Constituţionale, s-a reuşit o formulă de poziţionare pentru evitarea veto-ului Preşedintelui pe numirile majorităţii şi evitarea blocajelor, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu cei care se aflau la final de mandat sau cu orice numire ce implica semnătura Preşedintelui. Astfel, formulele negociate au dus la eliminarea programatică a românilor din administraţie şi înlocuirea lor cu pro-ruşi sau, câteodată, cu moldovenişti independentişti, rareori pro-europeni. Impactul substanţial s-a resimţit în Justiţie, Armată şi, mai nou, în diplomaţie şi în cadrul Ministerului de Interne. Nu putem estima impactul în alte instituţii de forţă precum SIS şi Ministerul de Interne. Şi aici schimbările au fost bruşte, vizibile, de impact, iar procesul de restructurare a guvernului şi a aparatului funcţionăresc din instituţii nu anunţă formule de reechilibrare a situaţiei majorităţii româneşti şi a celor ce se autoidentifică drept români.(Iulian Chifu-Sursele atacurilor românofobe din Republica Moldov)
Картинки по запросу Dorin Chirtoaca
Si al treilea pas a  fost arestarea si eliminarea Primarului general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, poate cel mai important politician din Republica Moldova care declară deschis că dorește unirea cu România dintrun post foarte important pentru cauza romaneasca. „Dorin Chirtoacă, membru al Partidului Liberal, fusese ales pentru a treia oară primar al capitalei Chișinău.Motivul oficial al reținerii este un contract pentru proiectarea parcărilor din Chișinău făcut cu o firmă din străinătate. Cunoscînd năravurile politice de la Chișinău nu e exclus să fie o înscenare pentru scoaterea din viața politică a politicianului pro-unionist care a izbutit să strîngă cele mai multe voturi, și care a izbutit realegerea repetată în fruntea celui mai important oraș al Republicii Moldova. În 2011 Chirtoacă l-a învins la alegerile pentru primăria Chișinău pe actualul președinte Igor Dodon.Anterior reținerii se formase un grup de inițiativă care cereau convocarea unui referendum pentru destituirea primarului Chirtoacă. Agenția de presă Sputnik consemna atunci declarațiile lui Ion Ceban, consilier al președintelui Dodon, conform cărora Chirtoacă va fi demis „numai dacă pînă la data desfășurării referendumului edilul capitalei va fi arestat de CNA” (linc). Iată că această nevoie obiectivă pe care o remarca consilierul președintelui, pentru realizarea scopului urmărit de Partidul Socialist de a-l elimina pe Chirtoacă din fruntea Chișinăului, s-a realizat. Aceeași agenție Sputnik, apropiată intereselor rusești, scria într-un alt articol: „După Dorin Chirtoacă urmează unchiul său Mihai Ghimpu. Iar din Partidul Liberal nu va rămâne piatră de piatră” (linc). Mihai Ghimpu este președintele Partidului Liberal din care face parte și Chirtoacă, și a fost o vreme președinte interimar al Republicii Moldova. O fi știind Sputnik ceva despre planurile care se clocesc la Chișinău.”
mariusmioc.wordpress.com/2017/05/26/dorin-chirtoaca-primarul-pro-roman-al-chisinaului-a-fost-arestat/)
 Ce se intimpla in realitate: orasul Balti, este controlat de Partidul nostru in frunte cu primarul Renato Usatai, orasul Orhei de Partidul Sor in frunte cu primarul Ilan Sor,  si daca o mai adaugam pe bascanul UTAG GAGAUZA Irina Vlah, toti cei trei fiind acoliti fideli ai Federatiei Ruse. Mai ramanea un ultim bastion al libertatii si al romanismului Chisinaul in frunte cu Dorin Chirtoaca, care a fost neutralizat intru mod stalinist prin arestare si tinut sub control judiciar la domiciu, iar orasul Chisinau preluat fiind de reprezentanta Partidului Democrat Silvia Radu printrun atac raider, incalcand orice norma constitutionala, dar si elementarul cod al civilizatiei. De ce se fac toate aceste lucruri ?
  Informatia de ultima ora ar trebui  sa ne ingrijoreze maximum. Suntem oficial informati: Guvernul Republicii Moldova, este dispus să acorde un „statut special” regiunii Transnistria, cu o anumită CONDIŢIE

Картинки по запросу „statut special” regiunii Transnistria, Timpul.md

Guvernul de la Chişinău vrea să ofere un ”statut special” regiunii Transnistria, dacă aceasta ar rămâne parte componentă a Republicii Moldova, în contextul în care şi preşedintele Igor Dodon s-a declarat favorabil acestei iniţiative, relatează Unimedia.info.

Potrivit sursei citate, acesta a fost unul dintre subiectele discutate de prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentantul special al Preşedinţiei austriece a OSCE în procesul de reglementare a problemei transnistrene, şi cu Michael Scanlan, şeful misiunii OSCE în Moldova.

”Este important să avansăm multilateral în reglementarea transnistreană: să identificăm, atât soluţii tehnice, cât şi politice”, a afirmat Pavel Filip.

Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat că printre principalele probleme se numără: asigurarea bunei funcţionări a şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană, recunoaşterea diplomelor de studii superioare de la Tiraspol, restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, dar şi înmatricularea automobilelor transnistrene pentru admiterea acestora în traficul rutier internaţional.

Săptămâna trecută, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat că Transnistria trebuie să rămână parte componentă a Republicii Moldova, însă a adăugat că regiunea ar trebui să aibă propriul Guvern, propriul preşedinte şi propriul drapel.

”Toţi ştiu poziţia mea privind organizarea statală federală. În realitate, nu contează cum se va numi asta: federaţie sau autonomie. Contează ce anume va conţine acest statut. Eu consider că toate prerogativele pe care le are astăzi Transnistria trebuie să-i fie lăsate. Parlamentul, preşedintele, guvernul, drapelul. Şi din bugetul transnistrean noi nu trebuie să luăm niciun ban. Noi trebuie să avem o organizare de stat comună, un sistem comun bugetar, bancar, o politică externă comună şi graniţe comune”, a declarat preşedintele de la Chişinău. (timpul.md/articol/alerta-guvernul-republicii-moldova-dispus-sa-acorde-un-statut-special-regiunii-transnistria-cu-o-anumita-conditie)

Este cert, ca dupa eliminarea lui Dorin Chirtoaca, un adept al Unirii R. Moldova cu Romania de la Primaria Chisinau, regimul Plahotniuc-Dodon a facut inca un pas, acum cand controleaza deja toate orasele importante ale R. Moldova, spre a pecetlui definitiv destinul ei european si romanesc. Si acest pas se numeste tradare nationala, federalizarea R. Moldova. Ne aflăm în scenariul unui război hibrid cu Federaţia Rusă. Dacă astăzi nu vom curma acest plan diabolic, mâine va fi prea târziu.

MIHAI CIUBOTARU