CONFERINȚA ȘTIINȚIFICĂ INTERNAȚIONALĂ COMEMORATIVĂ „75 DE ANI DE LA PARTICIPAREA ARMATEI ROMÂNE ÎN BĂTĂLIA DE LA COTUL DONULUI: EROISM, JERTFĂ, TRĂDARE”

conferinta-la-chisinau-pentru-onorarea-jertfei-romanesti-la-75-de-ani-de-la-tragica-batalie-de-la-cotul-donului-stalingrad-si-campia-calmuca

La Chişinău, s-a desfăşurat în perioada 18– 19 noiembrie sesiunea ştiinţifică internaţională dedicată comemorării a 75 de ani de la tragica bătălie de la Cotul Donului, Stalingrad şi Câmpia Calmucă. În bătălia respectivă 156.000 de oşteni români şi-au pierdut viaţa apărând dreptul istoric inalienabil al Naţiunii Române asupra Basarabiei, Nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa.

Evenimentul a început sâmbătă, 18 noiembrie, cu un Te Deum al unor preoţi de la Mitropolia Basarabiei şi vernisarea expoziţiei „Drapelele istorice ale Ţării Moldovei”, prezentată de colonelul Petru Costin şi vernisarea expoziţiilor tematice: de carte şi de fotografii „Cotul Donului în imagini, de ieri şi de azi”, autor Vasile Şoimaru.

În cadrul conferinţei au fost predate  lecţii de istorie pentru urmaşi, au fost desfăşurate comunicări, lansări şi prezentări de carte.

De asemenea, a avut loc sfinţirea Troiţei închinate eroilor căzuţi în Bătălia de la Cotul Donului, Stalingrad şi Câmpia Calmucă, în noiembrie-decembrie 1942. Sculptor Ion Zderciuc.

Potrivit organizatorilor, în cinci ani, 2012-2017, au fost inaugurate cinci monumente dedicate memoriei Eroilor de la Cotul Donului, patru dintre ele cu contribuţia nemijlocită a Proiectului „Românii din jurul României”: două la Cotul Donului (2012, 2013), unu – la Mănăstirea Comana (2015), altul la Mănăstirea Sf. Andrei, Durleşti (2017), şi cel de-al cincilea – Cimitirul ostăşesc de la Rossoşka-Volgograd (2015), finanţat de către Guvernul României.